Αποχαιρετώντας μία χρονιά σκεφτόμαστε τι άφησε πίσω της, τι τη σημάδεψε, ποια πρόσωπα ξεχώρισαν. Ποιοι είναι αυτοί που με τις δράσεις τους διέπρεψαν, με τις επιχειρηματικές τους ιδέες εντυπωσίασαν, αυτοί που αξίζει να τους θυμόμαστε για την προσφορά τους, το ήθος τους, τα ταλέντα και τις γνώσεις τους.

Ποιοι Μεσσήνιοι κατάφεραν κατά το 2018 να ξεχωρίσουν εκτός Καλαμάτας, ποιοι δημιούργησαν και ενέπνευσαν στην Καλαμάτα και ποιοι πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις διεθνώς.

Και φέτος θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε ορισμένους από όσους μας απασχόλησαν τη χρονιά που μας άφησε, χωρίς όμως να αδικήσουμε κανέναν, διότι σίγουρα θα μας ξεφύγουν πολλοί που «αξίζουν» να μπουν στην παρακάτω λίστα, αλλά είναι δύσκολο να βάλεις όλες τις προσωπικότητες ή τις ομάδες που ξεχώρισαν σε ένα αφιέρωμα!

Δείτε, λοιπόν, τα πρόσωπα και τις ομάδες του 2018 από τη Μεσσηνία στη λίστα που παρουσιάζουμε παρακάτω (σε τυχαία σειρά):

Λίντα Καπετανέα

Η Λίντα Καπετανέα είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Είναι γνωστή και καταξιωμένη χορογράφος και χορεύτρια. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 1994. Μετεκπαιδεύτηκε, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., στο Merce Cunnigham studio, το Movement Research και το Dance Space στη Νέα Υόρκη, όπου επίσης συνεργάστηκε με την χορογράφο Irene Hultman.

Φίλιππος Σοφιανός

Ο γνωστός και καταξιωμένος ηθοποιός Φίλιππος Σοφιανός επέστρεψε στην Καλαμάτα ύστερα από αρκετά χρόνια με βασικό του σκοπό να βοηθήσει στην αναγέννηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Κατά το έτος που μας πέρασε ο Φίλιππος Σοφιανός μάς παρουσίασε την κωμωδία «Απατεών» (ο Φιάκας), σε σκηνοθεσία του ίδιου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Ένα από τα πρόσωπα τα οποία συζητήθηκαν για ακόμη μία χρονιά είναι σίγουρα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού και το 2018 πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έγιναν ποτέ για έλληνα ποδοσφαιριστή, πηγαίνοντας στην Άρσεναλ! Η επαγγελματική του ιδιότητα, οι επιχειρηματικές του δράσεις στην πόλη μας αλλά και οι φιλανθρωπικές του πράξεις, τον καθιστούν ανάμεσα σε όσους ξεχώρισαν και κατά το 2018 στην Καλαμάτα. Ανάμεσα σε αυτά, σημαντικό ρόλο σίγουρα παίζει και η πρόθεσή του να προβάλει την πόλη μας διεθνώς.

Αλέξης Χαρίτσης

Ακόμη ένα πρόσωπο που μπαίνει στη λίστα μας για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Αυτό γιατί κατά το 2018, μετά τον ανασχηματισμό της 29ης Αυγούστου, ορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών! Ο Αλέξης Χαρίτσης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια, προωθώντας χρηματοδοτήσεις για έργα στην περιοχή μας αλλά και για τον πολιτισμό (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φεστιβάλ Χορού). Γεννημένος στην Καλαμάτα, σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σταύρος Κανελλόπουλος

Ο καλαματιανός Σταύρος Κανελλόπουλος είναι μεταξύ των κορυφαίων της Ελληνικής ποδηλασίας, ο οποίος μάλιστα κατά το προηγούμενο έτος έκανε μία σπουδαία μεταγραφή, πηγαίνοντας στην ομάδα του Παναθηναϊκού! Έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις σε ποδηλατικούς αγώνες, αποτελόντας έτσι έναν από τους καλύτερους Μεσσήνιους αθλητές αυτή τη στιγμή.

Για το 2018, αποφασίσαμε να «τιμήσουμε» και ορισμένες ομάδες στην πόλης μας που έχουν ξεχωρίσει για τις δράσεις τους ή τη συνεργασία τους ή την έμπνευση που μετέφεραν προς εμάς με τις ενέργειές τους.

Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας

Η Καλαμάτα είναι η τρίτη πόλη στην Ελλάδα που αποκτά Συμφωνική Ορχήστρα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη! Το βράδυ της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου 2018, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας έκανε την πρώτη της εμφάνιση! Τη Συμφωνική Ορχήστρα Καλαμάτας διηύθυνε στην πρώτη συναυλία της ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας, μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Συνέπραξαν η Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο), η Λήδα Δημητριάδη (σοπράνο), ο Γιάννης Καλύβας (τενόρος) και ο Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος).

Kalamata Running Project

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία τεσσάρων νέων ανθρώπων, της Ελένης Θεοδωρακοπούλου, του Θοδωρή Χάντζου, του Γιώργου Κανελλόπουλου και του Παναγιώτη Κάβδα, όλοι τους πρώην πρωταθλητές στίβου του Μεσσηνιακού Γ.Σ. Βασικός σκοπός του Kalamata Running Project είναι η περαιτέρω διεύρυνση του δρομικού κινήματος της Μεσσηνίας. Οι προπονητές στοχεύουν στην προσέλκυση τόσο δρομέων με εμπειρία όσο και δρομέων που μόλις έχουν ξεκινήσει ή θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επιδιώκουν στην εκμάθηση των τεχνικών τρεξίματος, στη βελτίωση των επιδόσεων κάθε δρομέα και στη συμμετοχή σε λαϊκούς αγώνες δρόμου εντός και εκτός Μεσσηνίας.

Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμούς κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, του Γεράσιμου Μηλιαρέση, μαθητή του θρυλικού Andres Segovia. Τελείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καλαματιανού καλλιτέχνη Αντώνη Κουφουδάκη και τη σημαντική συνεισφορά του συνθέτη και διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 8 Φεστιβάλ Κιθάρας στην πόλη μας. Σημαντική για φέτος είναι η προσπάθεια να αναβαθμιστεί ποιοτικά η διοργάνωση με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από χώρες του εξωτερικού.

Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

Για όγδοη φορά η πόλη της Καλαμάτας υποδέχτηκε κατά το 2018 το «Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας», ένα τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με εισηγήσεις που αφορούν τον Τουρισμό, τον Επισιτισμό, τη Γαστρονομία και την Ευεξία. Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας είναι μια 100% εθελοντική – μη κερδοσκοπική – δράση, που υλοποιήθηκε χάρις στο μεράκι και τη δημιουργική τρέλα μιας μικρής ομάδος ανθρώπων και βέβαια χάρις στην ευγενική στήριξη του ξενοδοχείου Elite City Resort και της Costa Navarino. Μία σημαντική εξέλιξη κατά το προηγούμενο έτος ήταν η δημιουργία του Σχολείου Τουρισμού On Tour, δίνοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα!

Κέντρο Νέων Καλαμάτας

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας άνοιξε και κατά το 2018 τις πόρτες του για ενδέκατη συνεχή χρονιά, με νέα κι ενδιαφέροντα εργαστήρια, μα κι αρκετά παλιά κι αγαπημένα! Όσοι προσφέρουν στο Κέντρο Νέων το κάνουν εθελοντικά και με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει να προσφέρει εργαστήρια από διαφορετικές ειδικότητες σε πάνω από 800 άτομα ετησίως και μάλιστα δωρεάν. Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφημίζοντας την πόλη μας ως μια πρωτοπόρα πόλη στον τομέα της νεολαίας.

Δείτε επίσης:

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2017!

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2016!

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2015!

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2014!

Ελλαδικό