Μια χρονιά αποχαιρετώντας την σκεφτόμαστε, τι άφησε πίσω της, τι τη σημάδεψε, ποια πρόσωπα ξεχώρισαν. Ποιοι είναι αυτοί που με τις δράσεις τους διέπρεψαν, με τις επιχειρηματικές τους ιδέες εντυπωσίασαν, αυτοί που αξίζει να τους θυμόμαστε για την προσφορά τους, το ήθος τους, τα ταλέντα και τις γνώσεις τους.

Ποιοι Μεσσήνιοι κατάφεραν κατά το 2017 να ξεχωρίσουν εκτός Καλαμάτας, ποιοι δημιούργησαν και ενέπνευσαν στην Καλαμάτα και ποιοι πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις διεθνώς.

Και φέτος θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε ορισμένους από όσους μας απασχόλησαν τη χρονιά που μας άφησε, χωρίς όμως να αδικήσουμε κανέναν, διότι σίγουρα θα μας ξεφύγουν πολλοί που «αξίζουν» να μπουν στην παρακάτω λίστα, αλλά είναι δύσκολο να βάλεις όλες τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε ένα αφιέρωμα!

Δείτε, λοιπόν, τα πρόσωπα του 2017 από τη Μεσσηνία στη λίστα που παρουσιάζουμε παρακάτω (σε τυχαία σειρά):

Ξένη Αραπογιάννη

Η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη είναι η Διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας, η οποία μαζί με τους συνεργάτες της έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να φωτίσει το ιστορικό παρελθόν της Θουρίας που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τις ανασκαφές του φετινού καλοκαιριού ήλθε στο φως ένα σημαντικό μέρος του αρχαίου θεάτρου, το οποίο έχει αρχίσει πλέον να παίρνει μορφή και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Ένα από τα πρόσωπα τα οποία συζητήθηκαν είναι σίγουρα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού, ενώ ανήκει στη Μπορούσια Ντόρτμουντ από το 2013. Η επαγγελματική του ιδιότητα, οι επιχειρηματικές του δράσεις στην πόλη μας αλλά και οι φιλανθρωπικές του πράξεις, τον καθιστούν ανάμεσα σε όσους ξεχώρισαν το 2017 στην Καλαμάτα. Ανάμεσα σε αυτά, σημαντικό ρόλο σίγουρα παίζει και η πρόθεσή του να προβάλει την πόλη μας διεθνώς.

Αντώνης Κουφουδάκης

Καθηγητής κλασικής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας με πολλές σπουδές στη μουσική, ενώ είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς που διοργανώνονται στην πόλη μας. Συνολικά περιλαμβάνει διαγωνισμούς συναυλίες, σεμινάρια και παράλληλες δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου που αφορούν την κιθάρα. Σίγουρα το όνομα του Αντώνη Κουφουδάκη είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Κιθάρας και τη μουσική στην πόλη μας.

Βαγγέλης Ξυγκώρος

Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος είναι ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εμπορικός διευθυντής της Οινομεσσηνιακής Α.Ε., ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές με τον συνδυασμό «Μεσσηνία- Καινοτομία». Με τον συνδυασμό του κατάφερε να ξεχωρίσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου της Μεσσηνίας, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με αντιμέτωπο το “Νέο Επιμελητήριο” του Γιώργου Γκούμα, διευθυντή της Agrexpo.

Σταύρος Παπαδόπουλος

Είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα που συζητήθηκε φέτος και όχι μόνο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς είναι ο “Οίκος Φιλοξενίας” που φέρει το όνομά του και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, αλλά και η προεδρία του στο Δ.Σ. του «Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ», η οποία έληξε πρόσφατα μετά από παραίτηση του ιδίου λόγω σοβαρού, προσωπικού προβλήματος.

Αρχιμ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, εξελέγη από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων. Το Σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο με 54 ψήφους, ενώ στη διαδικασία του τριπροσώπου έλαβε 60 ψήφους.

Αλέξης Χαρίτσης

Πολιτικός και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος φέρεται να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία το τελευταίο διάστημα. Χρηματοδοτήσεις για έργα στην περιοχή μας αλλά και για τον πολιτισμό (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Φεστιβάλ Χορού) φέρουν την υπογραφή του. Ο Αλέξης Χαρίτσης, γεννημένος στην Καλαμάτα, σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Νινέτα Σωτηράκη

Η Νινέτα Σωτηράκη είναι η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την αλλαγή της βιβλιοθήκης και την εξωστρέφειά της. Κατάφερε μέσα από εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δράσεις να την κάνει πιο προσιτή, να τη συστήσει στο αναγνωστικό και μη κοινό της Καλαμάτας, να κάνει γνωστή τη θέση και τον ρόλο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην πόλη μας, επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητά της.

Demy (Δήμητρα Παπαδέα)

Η Δήμητρα Παπαδέα, ευρύτερα γνωστή ως Demy, είναι τραγουδίστρια η οποία έχει καταγωγή από την Καλαμάτα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision 2017 με το τραγούδι “This is love”. Μπορεί να μην κέρδισε την πρώτη θέση, παρόλα αυτά είναι ένα πρόσωπο το οποίο συζητήθηκε αρκετά αφότου επιλέχθηκε από την ΕΡΤ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 62ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Μάριος Ιωαννίδης

Ο Μάριος Ιωαννίδης μάς απασχόλησε το 2016, παίρνοντας την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου χορού Bachata στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, κάτι που χάρισε στην πόλη μας μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Το ίδιο, λοιπόν, έκανε και το 2017, βάζοντας την πόλη για ακόμη μία χρονιά στη λίστα των ρεκόρ Γκίνες, αυτή τη φορά για τον χορό που την αντιπροσωπεύει… τον Καλαματιανό! Έτσι, με 648 συμμετοχές πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το largest Kalamatiano στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας, τοποθετώντας παράλληλα τον Μάριο Ιωαννίδη στη λίστα μας για το 2017!

Δείτε επίσης:

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2016!

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2015!

Τα πρόσωπα της χρονιάς στην Καλαμάτα για το 2014!

Ελλαδικό