Μετά το άρθρο-αφιέρωμα για τις σπουδαίες γυναίκες που κατάγονται από τη Μεσσηνία, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και σε Μεσσήνιους άνδρες που διέπρεψαν στον χώρο των Τεχνών, των Γραμμάτων, της Πολιτικής και των Επιστημών.

1. Νικόλαος Πολίτης (1852-1921)

nikolaos-politis-2

Ο Νικόλαος Πολίτης υπήρξε σπουδαίος λαογράφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρείται ο πρόδρομος και θεμελιωτής της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα και εύλογα αποκαλείται ο «πατέρας» της Λαογραφίας. Γεννήθηκε στο χωριό Γιαννιτσά και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Η αγάπη του για την παράδοση και το ενδιαφέρον του για τον λαϊκό βίο, τον ενέπνευσαν από τα μαθητικά του χρόνια να στραφεί προς αυτά και να αφιερώσει τη ζωή του. Σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1909 ίδρυσε την «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία», το πρώτο επιστημονικό ίδρυμα για τη διάδοση των λαογραφικών ερευνών και σπουδών. Το 1914 εμπνεύστηκε τη δημιουργία της «Εθνικής Μουσικής Συλλογής», η οποία ερευνά την παραδοσιακή μουσική, δημοσιεύοντας τον ίδιο χρόνο το βιβλίο: «Εκλογαί από τα τραγούδια του Ελληνικού λαού». Ο Ν. Πολίτης θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου της Ιστορίας των Επιστημών, ανοίγοντας τον δρόμο στη μελέτη της Λαογραφίας.

2. Yanni (1954- )

yanni1

Ο Yanni (Ιωάννης Χρυσομάλλης) είναι διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικοσυνθέτης και πιανίστας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα από την οποία έφυγε όταν ενηλικιώθηκε. Πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου και σπούδασε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Η αγάπη του για τη μουσική ήταν έκδηλη από τα παιδικά του χρόνια. Το πρώτο του άλμπουμ ήρθε το 1984 με τίτλο «Optimystique», διανύοντας τότε μια πολύ δημιουργική περίοδο. Από τότε έχει κυκλοφορήσει διάφορες συλλογές και άλμπουμ, δύο από τα οποία έχουν προταθεί για Βραβεία Grammy. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία British Airways έχει χρησιμοποιήσει σύνθεσή του για τη διαφημιστική της καμπάνια. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συναυλία που έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1993 με τίτλο «Yanni in Concert: Live Acropolis» παρουσία 2000 θεατών. Ο Yanni, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει την καριέρα του στη μουσική, δίνοντας συναυλίες παγκοσμίως.

3. Γιάννης Πουλόπουλος (1945- )

giannis-poulopoulos-2

Ένας από τους αγαπημένους Έλληνες τραγουδιστές γεννήθηκε στην Καρδαμύλη της Μάνης. Από παιδί είχε κλίση στη μουσική και για τον λόγο αυτό έκανε πολλές προσπάθειες μέχρι να ακουστεί και να ξεχωρίσει στον συγκεκριμένο χώρο. Τελικά, κατάφερε σε μια ακρόαση να αναγνωρισθεί το ταλέντο του, αφού πρώτος το διέκρινε ο Μίκης Θεοδωράκης, μέλος της επιτροπής ακροάσεων, παίρνοντάς τον «υπό την προστασία του». Από τότε ηχογραφεί δίσκους, τραγουδάει στο θέατρο, σε μπουάτ, εμφανίζεται σε κινηματογραφικές ταινίες, γράφει και συνθέτει δικά του τραγούδια. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής και του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

4. Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883)

Koumoundouros

Γεννημένος στον Κάμπο του Δήμου Αβίας, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Το 1850 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας και από τότε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και τον θάνατό του. Διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, κάτι που συνιστά ρεκόρ για Έλληνα πολιτικό, δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής και δεκαοχτώ φορές υπουργός. Φοίτησε στη Νομική σχολή Αθηνών, την οποία όμως εγκατέλειψε για ένα χρονικό διάστημα για να λάβει μέρος στην Κρητική Επανάσταση. Άσκησε τη δικηγορία αλλά η πολιτική τον κέρδισε σχετικά γρήγορα. Η παρουσία του και η συνεισφορά του στην πολιτική στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αι. υπήρξε καθοριστική.

5.Τάσσος (1914-1985)

Tassos

Ο Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος), διακεκριμένος Έλληνας χαράκτης, γεννήθηκε στη Λευκοχώρα Μεσσηνίας. Από τα παιδικά του χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής και έτσι σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών. Μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Κ. Παρθένης, παρακολουθώντας μαθήματα γλυπτικής και ζωγραφικής. Το 1938 τιμήθηκε με το Βραβείο Χαρακτικής και δύο χρόνια αργότερα (1940) έλαβε το Κρατικό Βραβείο Χαρακτικής. Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας φέρει το όνομά του, λόγω του μεγάλου αριθμού έργων που έχει δωρίσει σε αυτήν.

Ελλαδικό