Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου, το παρόν άρθρο σκοπό έχει να τιμήσει κάποιες από τις σπουδαιότερες γυναίκες του παρόντος και του παρελθόντος που κατάγονται από την Μεσσηνία και διακρίθηκαν στον τομέα τους.

1. Μαρία Κάλλας  (1923-1977)

callas-1959-lucia-di-lammer-photographer-brian-seed

Η Μεσσήνια και παγκόσμια καλλιτέχνιδα Μαρία Κάλλας είναι η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας του προηγούμενου αιώνα. Η οικογένειά της καταγόταν από το Νιοχώρι της Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια εντείνει τις προσπάθειες να ταυτιστεί με την μεγάλη ντίβα και να γνωστοποιηθεί σε όλον τον κόσμο ότι ο τόπος καταγωγής της ήταν η Μεσσηνία. Το πατρικό σπίτι της οικογένειας θα γίνει μουσείο μέσα στα επόμενα χρόνια και η προβολή της Μεσσηνίας μέλλεται να είναι τεράστια.

2. Μαρία Πολυδούρη  (Καλαμάτα, 1902 – 1930)

Maria_Polydouri

Μία σημαντική Ελληνίδα ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής με πρώιμες φεμινιστικές αντιλήψεις. Υμνεί τον έρωτα αλλά και τον θάνατο. Είναι μεστή από πηγαίο λυρισμό που ξεσπά σε βαθιά θλίψη και κάποτε σε σπαραγμό, με εμφανείς επιδράσεις από τον έρωτα της ζωής της, Κώστα Καρυωτάκη, αλλά και τα μανιάτικα μοιρολόγια. Στην Καλαμάτα εξάγονται κάθε χρονιά τα “Πολυδούρεια” προς τιμήν της.

3.  Μυρτώ Δραγώνα Μονάχου (1935)

myrtodragonamonaxou

Η Μυρτώ Δραγώνα – Μονάχου, είναι μία εξαίρετη ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου απ’ όπου πήρε διδακτορικό στην αρχαία φιλοσοφία. Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών από το 1993 και αντιπρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2008.

4. Ολυμπία Δουκάκη (1931)

olympia doukakisPM

Η βραβευμένη με όσκαρ Μεσσήνια ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, (1987, ταινία “Moonstruck”). Είναι Ελληνοαμερικανίδα, κόρη Ελλήνων μεταναστών και η μητέρα της καταγόταν από το Καρβέλι Μεσσηνίας. Μάλιστα, προσφάτως ολοκληρώθηκε μία ταινία για τη ζωή της στην οποία η ίδια στα 84 της επιστρέφει στο χωριό της μητέρας της και ακολουθεί τα χνάρια των δικών της στην Μεσσηνία. Δίδασκε από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

5. Δέσποινα Στυλιανοπούλου  (1932)

stulianopoulou-ipopgr

Μία από τις αγαπημένες ηθοποιούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν αυτός της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που πετούσε συνέχεια «μαργαριτάρια». Είναι η μόνη ηθοποιός που γύρισε δώδεκα ταινίες σε μία χρόνια για αυτό και το 1967 από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ανακηρύχθηκε ως η “χρονιά Στυλιανοπούλου”.

Ελλαδικό