O Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος είναι ένας από τους πιο παλιούς εκπροσώπους της stand up comedy σκηνής στην Ελλάδα και απ’ οτι λέγεται και ένας από τους καλύτερους! Έχει πάρει μέρος, επίσης, σε περίπου 30 θεατρικές παραγωγές, έχει συμμετοχές σε πολλά σήριαλ και σε πάρα πολλά διαφημιστικά σποτ, όλα πρωταγωνιστικά. Φέτος το χειμώνα πρωταγωνιστεί στην επιθεώρηση Καμπαρέ Ελλάς, έχει σκηνοθετήσει και μια μουσικοχιουμοριστική παράσταση το jazz n’ comedy στην οποία υπογράφει και το σενάριο, ενώ έχει και δυο διαδικτυακές εκπομπές σε συνεργασία με το comedy lab: το “έξω φρενών” και το “life style και@@ μάντολες”.

O Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, ενόψει της παρουσίας του στην Καλαμάτα για μια και μοναδική εμφάνιση στο VINO BIANCO στις 30/12, μιλάει στο “Kalamata IN” για την stand up comedy σκηνή στην Ελλάδα και μας αποκαλύπτει τι θα τον ενέπνεε από την πόλη μας για σάτιρα. Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη.

 

Είσαι ένας από τους πιο παλιούς εκπροσώπους της stand up comedy σκηνής στην Ελλάδα. Θεωρείς ότι το είδος αυτό έχει τη θέση που του αξίζει στη χώρα μας;

H stand up comedy σκηνή σίγουρα δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που κανουν παραστάσεις σε μόνιμη στέγη. Συνήθως δίνονται παραστάσεις σε καφέ η bar, πράγμα πολύ δύσκολο και επειδή ο καλιτέχνης ξαναρχίζει από την αρχή, αλλά και επειδή οι επιχειρηματίες αποσκοπούν στην πρόσκαιρη προσέλευση κοινού, δεν επενδύουν σε αυτό και ο καλλιτέχνης πρέπει να “κουβαλάει” και κόσμο λες και τον έχει στην πλάτη του σαν χελώνα…

 

Πιστεύεις ότι το stand up comedy εχει όρια στην έκφραση;

Η σάτιρα όντως δεν έχει όρια, πρέπει όμως να έχει στόχο. Σάτιρα δεν είναι να βρίσεις τον Στουρνάρα ή τον Σαμαρά, ούτε να πεις χοντρό τον Πάγκαλο π.χ. αλλά να έχεις απόψη για ότι συμβαίνει και αν μπορέσεις να την πεις χιουμοριστικά ακόμη καλύτερα… Η σάτιρα προϋποθέτει γνώση της κατάστασης με την οποία ασχολείσαι, την αντίθεσή σου, αλλά και την άποψή σου τελικά. Ας μη γελιόμαστε, ο Θέμος π.χ. δεν κάνει σάτιρα, πλακίτσα κάνει. Άλλωστε δεν μπορείς να κάνεις σάτιρα όταν ο ίδιος ανήκεις μέσα στο σύστημα.

 

Η αλληλεπίδαρση με τον κόσμο είναι βασικό στοιχείο στις stand up comedy παραστάσεις. Στην Ελλάδα το κοινό συμμετέχει όσο θα ήθελες;

Η συμμετοχή του κοινού είναι βασική, θεμιτή αλλά όχι αναγκαία. Επίσης, είναι λάθος αυτό που νομίζουν μερικοί, πως όταν πάνε σε μια παράσταση stand up comedy, θα έρθει ο κωμικός και θα τους βάλει ένα ματσούκι στο στόμα (μικρόφωνο οκ) για να τους κάνει ρόμπα. Εάν ο άλλος γουστάρει συμμετέχει, αλλά δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να προσβληθεί.

 

Έχεις επισκεφτεί στο παρελθόν την Καλαμάτα; Οι εντυπώσεις σου;

Έχω έρθει αρκετές φορές, έχω δώσει παράσταση άλλες δύο, έχω μείνει στην πόλη με περιοδεύοντα θίασο, ήμουνα στην κριτική επιτροπή σε διαγωνισμό ταλέντων, γνώρισα παιδιά που ακόμα μιλάμε στο facebook και επειδή για μένα η φιλία είναι πολύ σημαντική έχω και δύο φίλους από παλιά τον Β…. και τον Γ…. που τους αγαπώ πολύ. Καλαμάτα… όμορφη πόλη… ήλιος… θάλασσα, τεράστια πλατεία… με λίγα λόγια Ελλάδα!!!

 

Θα μπορούσες να σκεφτείς κάτι από την πόλη μας που θα σε ενέπνεε για stand up comedy και να το μοιραστείς μαζί μας;

Εεεε… αλίμονο! σίγουρα υπάρχει και είναι μέρος της παράστασης. Βέβαια κάποιοι μπορεί να θίγονται, αλλά είναι γνωστό ότι παλιότερα αλλά και τώρα ένα… πολύ αρωματικό… γευστικό φυτό… ευδοκιμούσε στην Καλαμάτα. τι έγινε λοιπόν παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν το στολίσανε για Χριστουγεννιάτικο δέντρο και άναψαν και τα λαμπάκια του;

Τη συνέχεια θα την  μάθετε στο VINO BANCO  τη Δευτέρα 30/12

 

Πες μας με δυο λόγια για το τι θα δούμε στην παράσταση που παρουσιάζετε

Η παράσταση σατιρίζει – αποδομεί- με πολύ χιούμορ τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς από τα γλυκά που τρώμε, τα γκουρμέ μενού, τα ρεβεγιόν και τις εκδρομές που ζητάνει κυρίως οι γυναίκες από τους άντρες, μέχρι τα κάλαντα των αλλοδαπών, ακόμα και τα παιδάκια που λένε τα κάλαντα, που λόγω κρίσης μάλλον δεν είναι παιδάκια, αλλά… συμμορίες. Αυτά για αρχή!!! Μετά, το μενού περιλαμβάνει τον Έλληνα, την τηλεόραση (Τούρκικα, Βραζιλιάνικα, απογευματινά, Παπακαλιάτη, οικογενειακές ιστορίες, μέχρι το… PRETTY BRA). Οικονομία φυσικά και… sex… Προτάσεις για ιδιωτικές παραστάσεις θα ληφθούν… κωμικά υπ’ όψιν.

Πρόκειται για ένα απολαυστικό one man show, που όσο περισσότερο το κοινό συνεργάζεται μαζί μου (και όχι εγώ με το κοινό), απλά ακούγοντάς με, τόσο περισσότερο θα γελάσει και θα το ευχαριστηθεί. Σας περιμένω!!!

Ελλαδικό
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.