Ταΰγετος. Ένα βουνό που ξέρει να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του! Ένα βουνό με φυσικό κάλλος, επιβλητικό και μυστηριώδες. Ένα βουνό που δεν δύναται να μην θέλεις να (εξ)ερευνήσεις…

Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για την ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου, που είναι και η ψηλότερη της Πελοποννήσου, τον προφήτη Ηλία, η οποία βρίσκεται στα 2.407 μέτρα. Πολλά είναι και όσα έχουν ειπωθεί για την πυραμίδα στην κορυφή ή που λέγονται σε σχετικές με αυτήν συζητήσεις. Πολλές οι αναφορές αλλά το βασικό ερώτημα, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο, είναι ένα… πως δημιουργήθηκε; Είναι ένα φαινόμενο της φύσης, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα ή δημιούργημα κάποιας ανώτερης δύναμης; Ένα ερώτημα που μάλλον δεν μπορεί να απαντηθεί, αλλά και αν ακόμη κάποια στιγμή αυτό συμβεί, ένα είναι σίγουρο… το μυστήριο γύρω από αυτήν θα παραμείνει.

πυραμιδα ερτυθκ

Ας δούμε όμως κάποια από όσα πιστεύονται, λέγονται ή έχουν γραφτεί…

Σχετικά με την κορυφή του Ταϋγέτου υπάρχουν διάφορες θεωρίες, κάποιες λογικές, άλλες πιθανές και άλλες σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι γεγονός, άλλωστε, πως έχει απασχολήσει τόσο αρχαιολόγους και γεωλόγους όσο φιλοσόφους μέχρι και μυστικιστές.

Η επικρατέστερη όλων είναι πως το επίπεδο σχήμα της βάσης της πυραμίδας οφείλεται στο ότι αυτό αποτελεί μία πύλη στο σπήλαιο-βάραθρο, καταγεγραμμένο από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο, βάθους 8 μέτρων με άνοιγμα 2 μέτρα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι όσοι την επισκέπτονται παραξενεύονται από την απότομη αλλαγή του τοπίου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται η βάση της. Στο σημείο που αρχίζει η πυραμίδα, το βουνό γίνεται σχετικά λείο και ομαλό, ενώ αυτή η ομαλότητα δεν παρατηρείται προηγουμένως.

Υποστηρίζεται ότι η κορυφή της πυραμίδας τοποθετείται σε απόλυτη νοητή ευθεία με τον Όλυμπο και αποτελεί σημείο αναφοράς συντεταγμένων για πολλές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η άποψη η οποία αναφέρει ότι η Ελευσίνα απέχει από την κορυφή του Ταϋγέτου και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα 160 χιλιόμετρα, σχηματίζοντας έτσι ένα ισοσκελές τρίγωνο, με πυραμίδα και ναό να αποτελούν τη βάση αυτού του τριγώνου.

Υπάρχει, επιπλέον, μια άποψη σύμφωνα με την οποία η κορυφή ήταν κάποτε ένα είδος παρατηρητηρίου ή ένας γιγάντιος πομπός που έστρεφε τη γεωπαθητική αρνητική ενέργεια της περιοχής προς άλλη κατεύθυνση.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως, σύμφωνα με τον Κικέρωνα, ο Αναξίμανδρος είχε τοποθετήσει εκεί αστεροσκοπείο με σκοπό να ερευνά τα αστέρια. Από την άλλη πλευρά, οι Πυθαγόρειοι πιστεύουν πως ο Ταΰγετος είναι ένας ενεργειακός τόπος, μία πύλη όπου η φύση επέλεξε για να μεταδώσει στους ανθρώπους  τη γνώση, το πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ενδιαφέρουσα και άκρως μυστηριώδης είναι και η άποψη που υποστηρίζει ότι αποτελεί ενεργειακό δίαυλο μέσα στον οποίο ένα υλικό σώμα αποϋλοποιείται και δύναται να μεταβεί σε άλλα σημεία του σύμπαντος ή σε άλλα σημεία του χωροχρόνου ακόμη και σε παράλληλες διαστάσεις. Λέγεται ότι στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία εμφανίζεται γύρω στα μεσάνυχτα μία φωτεινή σφαίρα και ότι εντός της πυραμίδας στην πύλη του Ταϋγέτου επιτυγχάνεται η αθανασία του ανθρώπινου σώματος!

Σε αυτό το σημείο είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε και τον θάνατο του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη σε μία από τις σπηλιές που βρίσκονται στο όρος. Ο καθηγητής φιλοσοφίας επέλεξε τον Ταΰγετο ώστε “Ελλάδα και ήλιο ο πρώτος να βλέπει” για να “αφανισθεί αυτοθέλητα”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε. Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του συγγραφέα μέχρι και σήμερα εγείρει προβληματισμούς και πολλά είναι τα όσα λέγονται στους κόλπους ανάλογων συζητήσεων.

λιαντινης

Γίνεται λόγος και για “γεωπυραμίδα” που μέσα από τη θεϊκή αρμονία προσφέρεται το “φως” στην ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους μυστικιστές και τους Ορφικούς. Σημαντική είναι και η αναφορά ότι είναι η μεγαλύτερη γνωστή πυραμίδα, η οποία είναι και η αρχαιότερη παγκοσμίως.

Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η σκιά που δημιουργείται από την πυραμίδα στην ανατολή και στην δύση του ηλίου, στον μεσσηνιακό κόλπο και στη Λακωνία αντίστοιχα. Φαινόμενο το οποίο εδώ και χρόνια προσελκύει πλήθος κόσμου, ιδίως την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία.

Ιστορικά αλλά και σύμφωνα με τη θρησκεία, οι περισσότερες κορυφές των βουνών θεωρούνταν ιερές. Αυτό μπορεί κάποιος να το δεχτεί αν σκεφτεί ότι ήταν τα πλησιέστερα σημεία προς τον Ήλιο. Την ψηλότερη κορφή του Ταϋγέτου, άλλωστε, οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «Ταλετόν» ή «Ταλητόν» και την θεωρούσαν ιερή τοποθεσία του Ήλιου. Επίσης, στην αρχαιότητα πιστευόταν πως εκεί κατοικούσε η κατώτερη θεότητα Ταϋγέτη .

Όσα και να έχουν γραφτεί ή λεχθεί, τόσο οι φυσικές ομορφιές του βουνού όσο και το μυστήριο που αποπνέει η πυραμίδα στην κορυφή, δεν μπορούν να σταματήσουν τον στοχασμό και την αναζήτηση γύρω από αυτή. Το “ερωτικό σμίξιμο του ήλιου και της πέτρας”, όπως ποιητικά απέδωσε στον Ταΰγετο ο Νικηφόρος Βρεττάκος, δεν μπορεί παρά να μας “ελκύει” κοντά του.

 κορυφη ταυγετου

Ελλαδικό
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.