Τον Νοέμβριο του 2007 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 2α  Απριλίου ως Ημέρα Αυτισμού, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σοβαρή αυτή διαταραχή.

Έτσι, πραγματοποιείται και στην Καλαμάτα σχετική ενημερωτική εκδήλωση, την Τρίτη 1 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας, από το Κέντρο Ημέρας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας πάνω στο θέμα του Αυτισμού

 

Βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού από το Κέντρο Ημέρας Καλαμάτας

 

Τι είναι ο Αυτισμός;

Αυτισμός λοιπόν, είναι μια σύνθετη διαταραχή, ισόβια, που επηρεάζει το άτομο σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής του ( κίνηση, λόγος & ομιλία, παιχνίδι, γνωστικό και κοινωνικο-συναισθηματικό τομέα). Εμφανίζεται σε 1 στα 90-100 άτομα, είναι 4 φορές συχνότερος στα αγόρια και ΔΕΝ υπάρχει μέθοδος ανίχνευσης ή θεραπείας του αυτισμού.

Τα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάζει ένα άτομο με Αυτισμό είναι ποικίλα και εμφανίζονται διαφορετικά από άτομο σε άτομο.

Μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι: ότι μπορεί να μην αναταποκρίνονται όταν τους μιλάμε ή να μην ανταποδίδουν βλέμμα ή χαμόγελο.  Έχουν έλλειψη φαντασίας. Δυσκολεύονται στο παιχνίδι με άλλους συνομιλήκους και έχουν ψυχρή συμπεριφορά. Μπορεί να μην κατανοούν τους κοινωνικούς κανόνες ή να έχουν μειωμένη αίσθηση του κινδύνου. Τους αρέσουν τα ασυνήθιστα πράγματα (πχ το πλυντήριο που γυρίζει), παίζουν για ώρες μονότονα με συγκεκριμένα παιχνίδια ή βάζουν τα πράγματα σε συγκεκριμένη σειρά. Τους ενοχλούν οι δυνατοί και ξαφνικοί ήχοι. Αντιλαμβάνονται καλύτερα με εικόνες και έχουν ειδικά ενδιαφέροντα. Αντιδρούν αρνητικά σε αλλαγές των συνηθειών τους (πχ αλλαγή διαδρομής). Πολλές φορές παρατηρούμε αδικαιολόγητα γέλια ή έντονα συναισθήματα (κλάμμα-θυμός) χωρίς προφανή λόγο (για εμάς).

Βλέποντας όλα τα παραπάνω γνωρίσματα και το πόσο μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη για την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό ώστε να μπορέσουν να έχουν μια ποιοτικότερη ζωή αλλά και η ενημέρωση της κοινότητας πάνω στο θέμα του αυτισμού.

 

Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας

Σκοπός της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας είναι η βελτίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης  των παιδιών στην κοινότητα, όπως και η ενίσχυση της ένταξή τους σε σχολικό ή άλλο πλαίσιο. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες και ιδιαίτερη έμφαση δίνετε στην εκπαίδευση και στήριξη των οικογενειών τους.

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε παιδιού διαμορφώνεται το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμά του ώστε να διασφαλίζετε η κοινωνικο- ψυχο-συναισθηματική εξέλιξή του.

Κύριο μέλημα όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων είναι τα παιδιά να συμμετέχουν χαρούμενα στα ημερήσια προγράμματα και αυτό το καταφέρνουμε μέσα από την πραγματοποίηση ομαδικών μουσικο-κινητικών συνεδριών, επισκέψεων σε θέατρα, παιδικές χαρές, περίπατους κ.α.

 

Η εκδήλωση της 1ης Απριλίου

Οι δραστηριότητες αυτής της ημέρας θα βοηθήσουν, στο να κατανοήσει η κοινωνία την σημαντικότητα της πρώϊμης διάγνωσης – παρέμβασης και αντιμετώπισης της διαταραχής. Επίσης, στόχος είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος για τα χαρακτηριστικά, τις πρώτες ενδείξεις αλλά και για κάποιους  “μύθους” και “αλήθειες” που αφορούν τον Αυτισμό και τέλος να αγκαλιάσει την διαφορετικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητες των ατόμων με Αυτισμό.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

ΤΗΛ: 2721301191/ΦΑΞ: 2721301192

www.autismmessinias.gr

Πληροφορίες από την Μαρία Κενσαλή, Εργοθεραπεύτρια

 

Ελλαδικό