Αγωνίζεται για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και έχει συμβάλει έμπρακτα στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Αμυράς, δημοσιογράφος, παρουσιαστής της δημοφιλούς εκπομπής “Μένουμε Ελλάδα” και Δημοτικός Σύμβουλος στην Αθήνα, μιλά για την Καλαμάτα και την Μεσσηνία, αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση του με την περιοχή και προτρέπει τους Αθηναίους να επισκέπτονται την Καλαμάτα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kalamata IN, ο Γιώργος Αμυράς αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, προτείνει την ανάπτυξη του Γαστρονομικού, του Αθλητικού και του Ποδηλατικού τουρισμού, εκθειάζει το αγαπημένο για αυτόν Πολυλίμνιο και μοιράζεται μαζί μας την μοναδική εμπειρία που είχε στην πόλη μας, να κολυμπήσει παρέα με μία θαλάσσια χελώνα!

Δείτε, επίσης, βίντεο με αποσπάσματα της συνέντευξης

Ο Γιώργος Αμυράς για την Καλαμάτα (συνέντευξη Kalamata IN)

Έχετε ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα μέσω της εκπομπής σας. Θεωρείτε ότι η Καλαμάτα έχει κάποιο στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει;

Η Καλαμάτα έχει ως πόλη το εξής χαρακτηριστικό: είναι η μοναδική σχεδόν  πόλη της Ελλάδας που έχει κρατήσει την έξοδό της προς τη θάλασσα, που έχει αμμουδιά. Αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας έναντι οποιασδήποτε άλλης πόλης της Ελλάδας.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την Καλαμάτα ξεχωριστή είναι ότι είναι μία πολύ καλά ρυμοτομημένη πόλη, περιτριγυρισμένη από βουνά, πράσινο και θάλασσα μπροστά της. Είναι δηλαδή ένα “υβρίδιο” μεταξύ νησιού, ορεινού χωριού και πόλης. Αυτό είναι που κάνει την Καλαμάτα να έχει προβάδισμα έναντι άλλων αστικών προορισμών στην Ελλάδα.

Επισκέπτεστε συχνά την Καλαμάτα και για ποιο λόγο;

Έρχομαι τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο στην Καλαμάτα, επειδή έχω δύο φίλες εκεί, την Μαρία Τομαρά, συνάδελφό μου δημοσιογράφο και τη Μαρία Γουλά, ηθοποιό. Βέβαια, οι φίλες μου αποτελούν αφορμή ώστε να επισκέπτομαι την Καλαμάτα. Μου αρέσει πολύ η θάλασσα, ανεβαίνω πολύ συχνά στο βουνό, στον Ταΰγετο και στο Καλάθι.

Επειδή είμαι άνθρωπος της φύσης, των δραστηριοτήτων και του αθλητισμού και επειδή είναι και πολύ κοντά η Καλαμάτα, είναι πολύ εύκολο για μένα και ελκυστικό να επισκέπτομαι την πόλη σας.

Εκπροσωπείτε εδώ και χρόνια την ιδέα “Μένουμε Ελλάδα”. Θεωρείτε ότι η Καλαμάτα έχει τις προϋποθέσεις να υιοθετήσει την ιδέα “Μένουμε Καλαμάτα”;

Έχει τις προϋποθέσεις αλλά πρέπει και η ίδια να κάνει κάποια πράγματα παραπάνω. Το πρώτο και βασικό είναι ότι θα πρέπει να συνδέσει την πρωτογενή παραγωγή, τα τρόφιμα που βγάζει, τα τυριά και τα κρέατα, με τις υπηρεσίες. Δηλαδή, τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν Μεσσηνιακό πρωινό, με ελιές Καλαμών, με ντόπια τυριά και κρέατα, με τραχανά.

Έχει μία υπεραξία η Καλαμάτα, ένα πολύ ισχυρό όνομα, το οποίο πρέπει σιγά σιγά να το περάσει και στην πράξη. Πρέπει οι Καλαματιανοί να καταλάβουν ότι ο τουρίστας είτε είναι έλληνας είτε είναι ξένος, εάν έχει να επιλέξει μεταξύ ενός τυριού ντόπιου και ενός συσκευασμένου, τυποποιημένου από το super market, θα επιλέξει το ντόπιο και αυτό είναι που θα του μείνει.

Η Καλαμάτα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός γιατί έχει φυσικές ομορφιές, έχει την έξοδο προς τη θάλασσα, έχει ποδηλατόδρομους. Δεν είναι μόνο η γαστρονομία, είναι και τα τοπόσημα, δηλαδή η ανάδειξη των διαφόρων αξιοθεάτων, είτε είναι φυσικά αξιοθέατα είτε αξιοθέατα πολιτισμού. Για παράδειγμα, πας στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, δε θα μάθεις και πολλά. Χρειάζεται σήμανση, χρειάζονται έξυπνοι τρόποι πληροφορίας. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες.

Αυτό που κάνετε εσείς είναι πολύ σημαντικό. Δίνετε στο brand name “Καλαμάτα” σάρκα και οστά. Εγώ μπορώ είτε είμαι στο Σύδνεϋ, είτε είμαι στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων να μπω στο site σας και να δω την Καλαμάτα, από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό μου. Πολύ σημαντικό αυτό!

Μέρη και δραστηριότητες που ξεχωρίζετε στην Καλαμάτα και την Μεσσηνία;

Να ξεκινήσω από το Πολυλίμνιο. Το Πολυλίμνιο ακόμη και αρκετοί από εσάς τους Καλαματιανούς δεν το ξέρατε. Το δείξαμε στην εκπομπή και αμέσως μας κατέκλυσαν από μηνύματα, κυρίως Καλαματιανοί, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν που είναι αυτό το μέρος.

Η Καλαμάτα έχει πάρα πολλές επιλογές για αθλητικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες εξωστρεφείς, φύσης, πεζοπορικές, ποδηλατικές, θαλάσσιες, ναυταθλητικές. Έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Βλέπω για παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αναπτύξει τόσο πολύ τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό, στον Θερμαϊκό που τις μισές μέρες “μυρίζει”. Πόσο μάλλον να έχεις τα νερά και το κλίμα της Καλαμάτας!

Άλλα μέρη στην Μεσσηνία που έχω επισκεφθεί και ξεχωρίζω είναι η Costa Navarino και η ευρύτερη περιοχή, η Μαραθούπολη και η Γιάλοβα δηλαδή και η Κυπαρισσία όπου έχω και δύο ξαδέρφες που έχουν ξενοδοχείο εκεί και μάλιστα τους οργάνωσα πέρσι τον πρώτο τους ποδηλατικό γύρο. Μου αρέσουν επίσης, οι παραλίες της, έχει πολύ ωραίες παραλίες η Μεσσηνία. Ήρεμες και ιδανικές για τον τουρίστα που θέλει να αποτοξινωθεί από την βαβούρα της πόλης. Η Μεσσηνία, όσον αφορά το παραλιακό της κομμάτι, μου θυμίζει πάρα πολύ την Κρήτη.

Στην πόλη της Καλαμάτας ξεχωρίζω τις πλατείες της, που συνδέονται από το Βορά προς το Νότο, το σουβλατζίδικο του Τζίμη στους Αγίους Αποστόλους, που τρώμε ωραίο σουβλάκι, την παραλία με τα ταβερνάκια και τα αναψυκτήρια, όπου κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα και παίζεις τάβλι πίνοντας μπύρες. Πηγαίνω επίσης, στο σπίτι της φίλης μου της Μαρίας, λίγο έξω από την Καλαμάτα, δίπλα στο σπίτι του Yannis, έλληνα μουσικοσυνθέτη γνωστό από το αμερικάνικο σήριαλ “Δυναστεία”, το οποίο έκανε πάταγο στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70.

amyras-1

Η Καλαμάτα απέχει πλέον 2 ώρες περίπου από την Αθήνα. Θα προτρέπατε τους Αθηναίους να επισκέπτονται την πόλη μας;

Όσον αφορά το καλοκαίρι, θα έλεγα στον Αθηναίο ”αντί να μπεις στο αυτοκίνητο και να πας για μπάνιο στη Σαρωνίδα ή στην παραλία της Βουλιαγμένης, όπου θα χρειαστείς δύο ώρες για μετακίνηση, γιατί δεν παίρνεις το αυτοκίνητό σου να πας στην Καλαμάτα, να κάνεις μπάνιο, να περάσεις το Σαββατοκύριακό σου, να ανοίξει το μάτι σου, να φας ωραίο φαγητό, να απολαύσεις τη θάλασσα και μάλιστα σε πολύ πιο ωραίες παραλίες από της Αττικής; Αν ακόμα η βενζίνη σου φαίνεται ακριβή, υπάρχει και το ρεφενέ. Μαζευτείτε παρέα πέντε ατόμων, μοιραστείτε τα έξοδα μετακίνησης και επισκεφθείτε την Καλαμάτα οικονομικά!”

Η Καλαμάτα είναι σαν νησί. Θες να πας σε νησί χωρίς να μπεις σε καράβι; Η Καλαμάτα σε περιμένει…

Επίσης, η Καλαμάτα είναι περικυκλωμένη από δύο θάλασσες, μία γαλάζια θάλασσα μπροστά της και μία πράσινη θάλασσα στην πλάτη της.

Είναι γνωστό ότι είστε λάτρης του ποδηλάτου. Έχετε “ποδηλατήσει” στην Καλαμάτα; Μπορεί να εξελιχθεί και να καθιερωθεί η πόλη μας σε αυτό το κομμάτι;

Βεβαίως μπορεί να εξελιχθεί, αλλά χρειάζονται υποδομές. Χρειάζονται ποδηλατόδρομοι, όχι μόνο μέσα στην πόλη αλλά και έξω από αυτή, στο παραλιακό μέτωπο, να συνδεθούν οι παραλίες με την πόλη, ώστε να φθάνεις με ασφάλεια στην παραλία.

Κάτι τέτοιο υπάρχει στην Γαλλική Ριβιέρα. Η Καλαμάτα είναι πολύ πιο όμορφη από την Γαλλική Ριβιέρα, έχει καλύτερο κλίμα, έχει ωραιότερα τοπία, πολύ καλύτερες παραλίες. Εάν, λοιπόν, στην Γαλλική Ριβιέρα κάθε χρόνο πηγαίνουν 4-5 εκατ. επισκέπτες για να ποδηλατήσουν, γιατί να μην έρχονται οι αντίστοιχοι και περισσότεροι στην Καλαμάτα, η οποία είναι και πιο όμορφη.

Έχω ποδηλατήσει πολλές φορές στην Καλαμάτα. Η πόλη έχει ποδηλατόδρομους, έχει ασφάλεια και ευτυχώς ο οδηγός πια σέβεται τον ποδηλάτη, από προσωπική εμπειρία μιλώντας.

Μου έκανε εντύπωση, επίσης, στην Καλαμάτα που είδα πάρα πολλά πιτσιρίκια, παιδιά και έφηβους, να κάνουν ποδήλατο, κάτι το οποίο δε βλέπεις στην Αθήνα.

amyras-4

Μία σκηνή που σας έχει σημαδέψει, που σας έχει μείνει από την Καλαμάτα;

Για πρώτη φορά στη ζωή μου κολύμπησα με θαλάσσια χελώνα στην Καλαμάτα, ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. Αυτά θα τα βρεις ή σε πολύ τροπικά μέρη, εξωτικά, ή στην Ελλάδα. Τα έχουμε στα πόδια μας, πρέπει να αρχίσουμε να τα εκτιμάμε.

amyras-3

Ποια η γνώμη σας για δράσεις που προωθούν την επαρχία και προβάλλουν τον τόπο;

Πιστεύω ότι πια δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από κανένα κράτος και από κανέναν επίσημο φορέα. Ό, τι κάνουμε μόνοι μας, πρέπει να αναλάβουμε τις τύχες μας μόνοι μας και έτσι θα κινηθούμε.

Η δική σας δράση, το Kalamata IN, είναι σημαντικότατη, πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε εσείς και από ότι μπορεί να καταλαβαίνουν, τώρα που είναι ακόμα νωρίς, διάφοροι παράγοντες της πόλης, κάτι που εύχομαι να το καταλάβουν.

Χωρίς αυτές τις ομάδες πολιτών, των δραστήριων νέων, επιχειρηματιών και ανήσυχων ανθρώπων ένας τόπος δεν πάει μπροστά. Κανένας τόπος δεν πήγε μπροστά από επίπεδες διοικήσεις και Αρχές. Όχι, πήγε μπροστά από μονάδες. Από συλλογικότητες και από άτομα, από ιδιώτες!

Ελλαδικό
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.