Ο Λεωνίδας Παχτίτης, ένας νέος και ταλαντούχος τραγουδιστής από την Καλαμάτα, μετά από πολλά χρόνια στο χώρο του τραγουδιού και πολλές και αξιόλογες συνεργασίες επιστρέφει δυναμικά με νέο τραγούδι, το οποίο έχει τίτλο "Τι θα κάνω μετά", με τη μουσική να υπογράφει ο Νίκος Κουρής και τους στίχους ο Δαρείος.

Ακολουθεί συνέντευξη του νεαρού Καλαματιανού τραγουδιστή και βίντεο με το νέο του τραγούδι. Αυτή την περίοδο μπορούμε να τον ακούσουμε από κοντά στις Αλκυονίδες (Ναυαρίνου 125) κάθε Παρασκευή και Σάββατο, όπου τραγουδάει μαζί με την Ευρώπη Τσολάκη, τον Γρηγόρη Αγγελή (πλήκτρα) και τον Δημήτρη Μπρατσιάκο (μπουζούκι).

 

Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με το τραγούδι και τη μουσική;

Είχα μια κλίση από πολύ μικρός στη μουσική. Άκουγα πολλά τραγούδια με τους γονείς μου στο σπίτι. Επίσης,  μου άρεσε που έβλεπα να παίζει ο μπουζουξής σε κάποια πανηγύρια και γάμους με ζωντανή μουσική. Έτσι, αποφάσισαν οι γονείς μου να με γράψουν σε ένα ωδείο, στο Σύγχρονο Μεσσηνιακό Ωδείο, όπως λέγεται σήμερα. Ξεκίνησα τόσο μικρός που δεν μπορούσα να κρατήσω καν το μπουζούκι! Ο δάσκαλος μου κρατούσε το μπουζούκι στο ωδείο και στο σπίτι όταν μελετούσα, το κρατούσε η μητέρα μου ή ο πατέρας μου γιατί μου έπεφτε.

Συνέχισα με τις σπουδές μου στη μουσική πολλά χρόνια και πήρα τα αντίστοιχα πτυχία. Με το τραγούδι όμως δεν είχα ασχοληθεί επαγγελματικά, μόνο ερασιτεχνικά σε διάφορες εκδηλώσεις. Γυρνώντας από τον στρατό παίρνω μέρος σε μια εκπομπή που παρουσίαζε η Ναταλία Γερμανού με τον Νίκο Μουτσινά στον Alpha το “Soundmix Show” και φτάνω μέχρι τον τελικό. Δεν κέρδισα, αλλά αποκόμισα εκπληκτικά πράγματα κάνοντας μαθήματα με τη Julie Massino.

Μέσω της συγκεκριμένης εκπομπής με είδε τότε στην Καλαμάτα ένας πολύ γνωστός μουσικός, ο κύριος Μάκης Πανταζόπουλος, ο οποίος γράφει μουσική και παίζει μπουζούκι και άλλα παραδοσιακά όργανα. Με κάλεσε στο σπίτι του, τραγούδησα ενώ έπαιζε μπουζούκι και αμέσως μου είπε ότι πιάνω δουλειά! Ήταν Τετάρτη και θα δουλεύαμε το Σάββατο, ημέρα Πρωτοχρονιάς. Μόνο με δύο πρόβες η πρώτη μου ημέρα στη δουλειά ήταν βουτιά στα βαθιά.

Μετά από ενάμιση χρόνο συνεργασίας με τον κύριο Πανταζόπουλο κάναμε την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά που λέγεται «Κάτι από εμένα» το 2006-7. Όλη την παραγωγή την ανέλαβε ο ίδιος. Ξεχώρισαν κάποια τραγούδια και σιγά-σιγά άρχισα να δουλεύω σε κάποια μαγαζιά. Έφυγα για κάποιο διάστημα και εκτός Καλαμάτας, όχι όμως στην Αθήνα γιατί εκεί θες γερές «πλάτες». Γυρνώντας εδώ, ξεκίνησα να δουλεύω πιο εντατικά στο «Λιθάρι» όπου με άκουσε και με γνώρισε πάρα πολύς κόσμος και στη συνέχεια έπαιξαν τα ραδιόφωνα και κάποια από τα κομμάτια μου.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι είχα συμμετάσχει και στο “Greek Idol” όπου ήμουν ανάμεσα στους τριάντα καλύτερους και στο “X Factor” όπου είχα φτάσει στους είκοσι τέσσερις. Πάντα φτάνω στην πηγή, αλλά δεν πίνω νερό!

leonidas-paxtitis-interview-3

 

Τα μελλοντικά σου σχέδια είναι να μείνεις Καλαμάτα ή να κυνηγήσεις κάτι εκτός αυτής;

Λόγω της δεδομένης κατάστασης και των συνθηκών δεν είναι εύκολο να μετακινηθείς, να ρισκάρεις αυτή την εποχή για κάτι άλλο. Αν υπήρχε κάποια πάρα πολύ καλή πρόταση με δικλίδες ασφαλείας θα το συζητούσα πολύ θερμά. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ασφαλές, οπότε οι κινήσεις μου πια είναι εντός Καλαμάτας και προσπαθώ να επιλέγω τα πιο ασφαλή, εντός εισαγωγικών, μαγαζιά που να μπορώ να δουλέψω.

 

Άσχετα με τις συνθήκες που επικρατούν, εσένα ποια είναι τα όνειρά σου;

Όσοι ασχολούμαστε με το τραγούδι το όνειρό μας είναι να δουλέψουμε σε μια πολύ μεγάλη πίστα στην Αθήνα, να έχουμε δισκογραφία, να αγαπάει ο κόσμος τα τραγούδια μας και να τα τραγουδάει, γενικά η αποδοχή. Βλέπω ότι δεν έχω κάνει βιαστικές κινήσεις και ότι ο κόσμος στην Καλαμάτα με αναγνωρίζει πλέον και με ακολουθεί. Κάποιοι με ρωτούν πού θα είμαι το χειμώνα και μου αρέσει αυτό και τους το ανταποδίδω πάνω στη δουλειά, προσπαθώ να τους κάνω να περάσουν όσο γίνεται καλύτερα.

 

Τι συνεργασίες έχεις κάνει;

Έχω συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μουσικούς και τους τραγουδιστές της Καλαμάτας και το καλό είναι ότι θέλουν να ξαναδουλέψουν μαζί μου και το επιδιώκουν, γιατί πάντα προσπαθώ οι συνεργάτες μου να περνάνε καλά και τους νοιάζομαι. Θέλω να κάνουμε παρέα και εκτός δουλειάς για να βγαίνει αυτό το καλό κλίμα.

 

Σχετικά με τα τραγούδια, ποια είναι  η ανταπόκριση του κόσμου;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι αρκετά θερμή και έχω βγάλει και διάφορα είδη τραγουδιών μετά από πολύ καιρό από την κυκλοφορία της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς. Τον Φλεβάρη κυκλοφόρησα ένα rumba, ένα χορευτικό τραγούδι με βαλκανικούς ήχους, το «Πάρε με ένα τηλέφωνο», το οποίο αγαπήθηκε, χορεύτηκε και πολύς κόσμος μου είπε θετικά σχόλια γι’ αυτό. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε, ύστερα από επιθυμία πολλών γύρω μου, μια μπαλάντα, το νέο μας παιδί, που λέγεται «Τι θα κάνω μετά» και ήδη παίζεται στα ραδιόφωνα, έχει αγαπηθεί και πάει πολύ καλά στο YouTube δεδομένων των συνθηκών.

 

Ποιο ύφος τραγουδιών σε εκφράζει;

Εγώ είμαι ερωτιάρης! Μου αρέσουν τα ερωτικά κομμάτια. Βέβαια, είμαι και λίγο «αρβαλιάρης», εντός εισαγωγικών, γιατί μου αρέσει όταν πιάνω το μικρόφωνο και λέω τα γρήγορα τα κομμάτια να βλέπω τον κόσμο να πηδάει στον αέρα, που λένε. Παίρνω ενέργεια από τον κόσμο και τη δίνω στον κόσμο. Μου αρέσει να έχω επαφή με τον κόσμο. Είναι κάτι το μοναδικό.

 

Στην Καλαμάτα υπάρχουν δυνατότητες σε σχέση με την τέχνη και το τραγούδι;

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη πολιτισμού. Θεωρώ ότι άνετα θα μπορούσε να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πρώτα απ’ όλα, είναι πρώτη στα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα. Έχουμε το Φεστιβάλ Χορού που είναι παγκόσμιο γεγονός. Έχουμε φτιάξει το Μέγαρο Χορού, που μακάρι να μπορέσει να δοθεί για πολλά πράγματα και όχι μόνο για χορό, ώστε να έρθουν αξιόλογες παραστάσεις στην Καλαμάτα που, ουσιαστικά, δεν βρίσκουν τον κατάλληλο χώρο. Όσον αφορά το τραγούδι θεωρώ ότι γίνονται πράγματα. Υπάρχουν αρκετά ταλαντούχα παιδιά, που έχω γνωρίσει και έχω συνεργαστεί μαζί τους. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω στήριξη από τους τοπικούς φορείς όσον αφορά στα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, τα websites και τους επιχειρηματίες.

leonidas-paxtitis-interview-2

 

Πες μας για το τελευταίο σου τραγούδι, το «Τι θα κάνω μετά».

Το όλο θέμα είναι η συνεργασία μου με τον Νίκο Κουρή. Τον Νίκο τον γνώρισα πέρσι το καλοκαίρι από τον διαγωνισμό «Open Mic» και ουσιαστικά η συνεργασία μας ξεκίνησε από το χειμώνα με τα «greek 'n rolls» που είχαμε παρουσιάσει. Ξεκίνησα, έκανα κάποιες δουλειές με τον Δημήτρη Διαμάντη που πήγαν πάρα πολύ καλά, βγήκαν πολύ ωραία κομμάτια. Κάποια στιγμή το καλοκαίρι είμαι στο σπίτι του και συζητώντας κάποια άλλα θέματα και ψάχνοντας κάτι στον υπολογιστή, μου βάζει διάφορες μελωδίες. Κάποια στιγμή, λοιπόν, μου βάζει τη μελωδία του «Τι θα κάνω μετά». Αυτό ήταν. Στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα ερωτεύτηκα το κομμάτι. Έφτιαξε τη μουσική, την κέντησε ο Νίκος Κουρής, έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά, μας έδωσε και εκπληκτικούς στίχους ο Δαρείος και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα, με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων.

Έχουμε έναν φοβερό κιθαρίστα στην Καλαμάτα, τον Μιχάλη Καραγιάννη, που αφιέρωσε απίστευτες ώρες για τα δικά μας τα καπρίτσια! Πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που έχω τον Άκη Δείξιμο στα φωνητικά του κομματιού, αφιλοκερδώς. Μιλάμε για τον Άκη που είναι η Α1 κατηγορία αυτή τη στιγμή στα φωνητικά. Στην Αθήνα κάνει στο 95% των τραγουδιστών.

Και ετοιμάζουμε πολλά ακόμα με τον Νίκο Κουρή και τη “Masterworks 24100”, που είναι μια ομάδα τοπικής παραγωγής τραγουδιών. Πρέπει να στηριχτεί αυτή η ομάδα γιατί έχει μεγάλα οράματα και μεγάλη αγάπη σε αυτό που κάνει.

 

Έχεις να προσθέσεις κάτι ή να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο;

Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη στήριξή του. Θέλω να πω να αγαπάνε τις προσπάθειες όλων των παιδιών από την Καλαμάτα είτε είναι στο τραγούδι, είτε στο χορό, στο θέατρο, σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Να στηρίζουν τα Καλαματιανά παιδιά, να τα ακολουθούν. Επίσης, να πω κουράγιο και υπομονή γιατί περνάμε δύσκολες μέρες και πιστεύω ότι τουλάχιστον η μουσική μπορεί να απαλύνει λίγο τα προβλήματα.

 

Τι θα κάνω μετά – Λεωνίδας Παχτίτης

 

Δείτε επίσης: Δημήτρης Διαμάντης: «Η Καλαμάτα είναι ανοιχτή σε νέους καλλιτέχνες» >

Ελλαδικό