Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη θα πραγματοποιήσει η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο “150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη’, θα έχει την ευκαιρία, όποιος παρευρεθεί, να μάθει για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου καθώς και ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ θα προβληθεί και οπτικοακουστικό υλικό για τον Καβάφη και την ποίησή του.

Λίγα λόγια για τον Κ.Π. Καβάφη

“Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.

Αυτό είναι ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα του Καβάφη. Μας ταξιδεύει περισσότερο στα μέρη που έχει ζήσει και έχει επισκεφθεί.

Ο Κ. Π. Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1863 σε μια πολυπληθή οικογένεια. Τα νεανικά του χρόνια ήταν πολυτάραχα λόγω των στρατιωτικών ταραχών. Ποιήματα και κείμενά του ξεκίνησε να δημοσιεύει το 1886. Αρχικά, δημοσίευσε το άρθρο του «Tο κοράλλιον υπό μυθολογικήν έποψιν» στην εφημερίδα Kωνσταντινούπολις, ενώ την ίδια χρονιά είδε δημοσιευμένο και το πρώτο του ποίημα με τίτλο «Βακχικόν», στο περιοδικό Έσπερος της Λειψίας. Ακολούθησαν και άλλες τέτοιες δημοσιεύσεις, καθώς ο ποιητής δεν ήθελε να τυπώνει βιλία, παρά τις προτάσεις που του είχαν γίνει, αλλά προτιμούσε να βλέπει τα ποιήματά του στις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ημερολόγια και να τα τυπώνει ιδιωτικά σε μονόφυλλα. Το 1922 αφοσιώθηκε περισσότερο στην ποιητική του δημιουργία μιας και παρετήθηκε από την Υπηρεσία Αρδεύσεων, όπου δούλευε για τριάντα χρόνια. Όπως ανέφερε και ίδιος: «Επιτέλους απελευθερώθηκα από αυτό το μισητό πράγμα». Έγραψε πλήθος ποιημάτων εκ των οποίων τα 154 είναι τα αναγνωρισμένα από τον ίδιο, τα 37 είναι αποκηρυγμένα, 75 βρέθηκαν στα χαρτιά του και δεν πρόλαβαν να δημοσιευθούν και 30 επιπλέον δεν ήταν ολοκληρωμένα.

Ο Κ. Π. Καβάφης, έπειτα από ενοχλήσεις στον λάρυγγά του διαγνώσθηκε με καρκίνο και πέθανε από επιπλοκές την ημέρα των εβδομηκοστών γενεθλίων του, στις 29 Απριλίου 1933 στην πολυαγαπημένη του Αλεξάνδρεια, στο σπίτι για το οποίο είχε πει: «Πού θα μπορούσα να ζήσω καλύτερα; Κάτω από μένα ο οίκος ανοχής θεραπεύει τις ανάγκες της σάρκας. Κι εκεί είναι η εκκλησία όπου συγχωρούνται οι αμαρτίες. Και παρακάτω το νοσοκομείο όπου πεθαίνουμε».

Ο Κ. Π. Καβάφης άφησε πίσω του ένα μεγάλης αξίας ποιητικό έργο, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Τα ποιήματά του, που χωρίζονται από τον ίδιο στις κατηγορίες ιστορικά, φιλοσοφικά και αισθησιακά-ηδονικά, ενέπνευσαν πολλούς μετέπειτα ποιητές και συνεπήραν τους αναγνώστες.

Ο Καβάφης μέσα από τα μάτια άλλων:

Στις 29 Απριλίου 1933 (ημέρα των γενεθλίων του) ο κύριος Κωστής Πέτρου Φωτιάδης Καβάφης, χάρη σε μια εκπληκτική συνέπεια της Μοίρας απέναντι στον ακριβέστερο εξόριστο άρχοντα του ελληνικού λόγου, έκλεισε στη γενέτειρα του τον εβδομηντάχρονο κύκλο της επίγειας ζωής του, και πέρασε στον κύκλο της αιωνιότητας: έγινε, οριστικά, ο Καβάφης.”

(Γ. Π. Σαββίδης)

 «Ο Καβάφης έχει μίαν ιδιότητα, που έχουν μόνο οι πολύ μεγάλοι: ό,τι, ή τον δέχεται κανένας απολύτως, αδίστακτα, χωρίς ενδοιασμούς, ή τον αποκρούει εντελώς»

(Ναπολέων Λαπαθιώτης)

«Ο Καβάφης ανήκει στη κατηγορία των ποιητών που πλέκουν μύθους και όχι λόγους»

(Κωστής Παλαμάς)

«… ο Καβάφης ξεχωρίζει από τον κανόνα, γιατί οι αντιδράσεις που προκάλεσε το έργο του ανάμεσα στο κοινό και την κριτική υπήρξαν ποικίλες… Αφού, διαδοχικά, υμνήθηκε, εγκαταλείφθηκε, τέλος αποκαταστάθηκε, και σήμερα θαυμάζεται όπως τ’  αξίζει, χωρίς εντωμεταξύ να αδικείται κανένας, ο Καβάφης θεωρείται σαν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ελλάδας»
(Andre  Mirambel)

Και μια συμβουλή από τον Καβάφη:

Αν δεν μπορείς να κάμεις
τη ζωή σου όπως τη θέλεις,
τούτο προσπάθησε
τουλάχιστον όσο μπορείς:
Μην την εξευτελίζεις.
Ελλαδικό
Άννα Παύλου
Η Άννα Παύλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσειεύσει στο Kalamata IN άρθρα διαφόρων θεμάτων.