Στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος, τα χαράματα της τελευταίας Κυριακής του Μάρτη, τα ρολόγια μας πάνε μία ώρα μετά. Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει τη συγκεκριμένη ημέρα κάθε χρόνο να κοιμόμαστε μία ώρα λιγότερο, σε πολλές περιπτώσεις να δουλεύουμε μία ώρα περισσότερο και αν κάποιοι είναι λίγο άτυχοι (στο παρελθόν και ο ίδιος) ως φαντάροι να κάνουν σκοπιά μία ώρα παραπάνω από το κανονικό! Αξίζει άραγε τον κόπο;

Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η χώρα μας, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από σήμερα θα λειτουργεί ξανά με Θερινή Ώρα. Στην Αμερική η Θερινή Ώρα θα αρχίσει την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα και γιατί

Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προστίθεται μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, η οποία αφαιρείται και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει θερινή ώρα, ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα που πάμε για ύπνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά

Την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1916.

Τελικά…

Έτσι, την Κυριακή η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών, αλλά 23, και η ώρα που θα «χαθεί», θα προστεθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ωρών.

Elladiko
Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.