Το περίφημο Καρναβάλι της Μεσσήνης αποτελεί πλέον έναν θεσμό παράδοσης και διασκέδασης για την περιοχή. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του 159ου Καρναβαλιού θα ξεκινήσουν την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 με το άρμα του Μπεκρή, τσικνίσματα και γλέντι στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

Θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά, όπως πάρτι, παιχνίδια, εργαστήρια και το παιδικό καρναβάλι, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις και για τους μεγάλους, σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου θα γίνει στην περιοχή της Κρεμάλας η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της «γριάς Συκούς» από τον Ιμπραήμ Πασά, η οποία εξηγώντας του το όνειρό του, προέβλεψε την καταστροφή του. Θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων, φιλαρμονικών, μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τον σατυρικό λόγο του καρνάβαλου, συναυλία και πολύ κέφι και χορό.

Τοπικά έθιμα και ξέφρενο γλέντι χαρακτηρίζουν το Καρναβάλι της Μεσσήνης που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και ξεχωρίζει με τις παραδοσιακές φωτιές στις γειτονιές το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών καθώς και το κρέμασμα της «γριάς Συκούς», ένα μοναδικό έθιμο που έρχεται από τον 18ο αιώνα και στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Το Καρναβάλι της Μεσσήνης έχει επίσης το ιδιαίτερο στην Ελλάδα χαρακτηριστικό ότι κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα.

Οι ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Μεσσήνης το έχουν καταστήσει πόλο έλξης για ανθρώπους κάθε ηλικίας που με τον αυθορμητισμό και την καλή τους διάθεση του δίνουν το ξεχωριστό του χρώμα, γιατί το Καρναβάλι της Μεσσήνης δεν το παρακολουθείς απλά, το ζεις!

Ελλαδικό