Τα ταξίδια πέρα από τον ψυχαγωγικό και πολιτιστικό τους χαρακτήρα, έχουν άμεση επίδραση στην ψυχολογική μας κατάσταση και την προσωπικότητά μας.

Γιατί μέσα από τα ταξίδια, έχουμε την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε την αἰσθηση του εαυτού μας. Φωτίζουμε πλευρές μας που δεν είχαμε γνωρίσει ως τώρα, αφού σε ένα καινούριο μέρος που δε γνωρίζουμε, ερχόμαστε σε επαφή με ερεθίσματα, που μας “αναγκάζουν” να σκεφτούμε, με ένα διαφορετικό τρόπο. Γινόμαστε πιο αυθόρμητοι. Ανακαλύπτουμε για άλλη μια φορά, τι μας αρέσει και τι όχι, αφού καλούμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να επιλέξουμε από το ξενοδοχείο που θα μείνουμε, μέχρι το φαγητό που θα δοκιμάσουμε και τις δραστηριότητες που θα ενσωματώσουμε στο πρόγραμμα μας. Έτσι, κερδίζουμε σε νέες εμπειρίες ζωής και μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας επιδεικνύοντας έτσι και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Έπίσης, έχουμε την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούμε από την καθημερινότητα μας και να αναγεννηθούμε. Η απόσταση μάς βοηθά να δούμε πιο καθαρά το πώς έχει η εκάστοτε κατάσταση που μας προβληματίζει, τι χρειαζόμαστε εμείς για να είμαστε καλά και πώς μπορούμε αυτό το κάτι, να το διεκδικήσουμε.

Τα ταξίδια, επιπλέον, μας μαθαίνουν την αποδοχή. Την αποδοχή προς τους άλλους, την αποδοχή προς τον εαυτό μας. Όταν πάμε σε έναν καινούριο τόπο ανοιγόμαστε σε καινούριες εικόνες, αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και τη σεβόμαστε. Πλαταίνουμε τους ορίζοντες μας και αν το θέλουμε πραγματικά καταφέρνουμε να δραπετεύσουμε από τα κουτάκια του μυαλού μας που μας υπαγορεύουν το λάθος και το σωστό με έναν απόλυτο τρόπο. Οι εκθέσεις ζωγραφικής, τα μουσεία, τα αρχιτεκτονήματα, τα διάφορα events ξυπνούν πτυχές της δημιουργικότητας μας, ξαναζωντανεύοντας την και οδηγώντας την ίσως σε καινούρια μονοπάτια.

Τέλος, μέσα από τα ταξίδια, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κρατήσουμε επαφή με καινούριους ανθρώπους, να μάθουμε πώς σκέφτονται, να αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί στις δικές τους συνήθειες ή να έρθουμε πιο κoντά με ανθρώπους που ήδη υπάρχουν στη ζωή μας δημιουργώντας καινούριες εμπειρίες από κοινού.

Η Καλαμάτα είναι μια πολύ όμορφη πόλη που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και τα πανέμορφα τοπία τριγύρω. Κάθε χρόνο το αεροδρόμιο της εγκαινιάζει δρομολόγια σε ακόμα περισσότερους γεωγραφικούς προορισμούς.  Με λίγη καλή διάθεση και οργανωτική ικανότητα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει με πολύ χαμηλό budget. Ακόμα και αν τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, αξίζει τον κόπο να δούμε πώς μπορούμε να “σπάσουμε” τη ρουτίνα μας, μέσα από τις ευκαιρίες που μας δίνει ο τόπος που ζούμε.

Άλλωστε το είπε και ο Mark Twain: “Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε.”

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

INDEVIN
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.