Αποχαιρετώντας το 2014 κάνουμε ένα απολογισμό της χρονιάς, διαλέγοντας κάποια από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν από την Μεσσηνία για τις δράσεις τους, τις επιχειρηματικές τους κινήσεις, την προσφορά τους, το ήθος τους, τα ταλέντα και τις γνώσεις τους. Άτομα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν εκτός Καλαμάτας, που δημιούργησαν και ενέπνευσαν στην Καλαμάτα και που πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις διεθνώς βρίσκονται στην παρακάτω λίστα.

Σίγουρα δεν έχουμε γράψει πολλούς που θα έπρεπε να αναφέρονται στην εν λόγω λίστα, αλλά είναι δύσκολο να βάλεις όλες τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε ένα αφιέρωμα! Δείτε, λοιπόν, τα πρόσωπα του 2014 από τη Μεσσηνία στη λίστα που παρουσιάζουμε παρακάτω (σε τυχαία σειρά):

Γιώργος Λαζαρίδης

Καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο

apologismos-2013-lazaridis

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ξεπερνά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς και να θέτει συνεχώς νέους στόχους. Είναι πρωταθλητής του τένις με αμαξίδιο, με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008. Πέρισυ ανακηρύχθηκε ως ο 6ος καλύτερος αθλητής με αναπηρία, ενώ το 2014 στην καλύτερη ομάδα ΑμΕΑ από τον ΠΣΑΤ και οι διακρίσεις δε σταματούν εδώ…

Είναι ένας άνθρωπος που μας εμπνέει με το ήθος του, το χαρακτήρα του και την επιμονή του να μην το βάζει κάτω, κάνοντάς μας περήφανους!

Σκιτσοφρενής

Street artist

skitsofrenis-interview

Έχει δώσει χρώμα στους δρόμους της Καλαμάτας, και όχι μόνο. Μία δημιουργία του προβλήθηκε από το διεθνές πρακτορείο Reuters το 2012. Είναι από τη Μεσσηνία και το όνομά του, ή μάλλον το ψευδώνυμό του, έχει γίνει γνωστό ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μιλάμε για τον Κώστα Λούζη, ή αλλιώς «Σκιτσοφρενή», ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει με γκράφιτι τοίχους της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας, και της Αθήνας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2014 ο Σκιτσοφρενής έχει απασχολήσει αρκετά μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και έχει φιλοτεχνήσει τοίχους της πόλης μας με έργα που αναδεικνύουν τον πολιτισμό της περιοχής, όπως είναι το έργο με την Μεσσήνια Μαρία Πολυδούρη που συνοδεύεται με ποίημά της.

Μυρτώ Καμβυσίδη

Τραγουδίστρια, ηθοποιός & δημοσιογράφος

myrto-kamvisidi-3

Την είδαμε το 2014 σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης! ΝΕΡΙΤ, ΑΝΤ1, STAR, ALPHA και “Ε” φιλοξένησαν τη νεαρή καλλιτέχνη από την Καλαμάτα είτε για να τραγουδήσει είτε για να μιλήσει για το ρόλο που ενσαρκώνει στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας του πολυβραβευμένου ελληνοσουηδού σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα.

Τραγουδίστρια με πλήθος συνεργασιών στο ενεργητικό της και πολλές συμμετοχές σε συναυλίες και παραστάσεις, δημοσιογράφος και προσφάτως… ηθοποιός, η Μυρτώ δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τα πρόσωπα του 2014 για την Καλαμάτα!

Ομάδα του TEDx Kalamata

30 νέοι έφεραν την παγκόσμια πλατφόρμα TED στην Καλαμάτα

tedx-kalamata-2013-warm-up-party

Το πρώτο TEDx Kalamata ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Το δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο. Το τρίτο, που έγινε το 2014 στην Αρχαία Μεσσήνη ήταν ένας άθλος! Ξεκίνησαν 10 (περίπου) νέοι τ0 2012 και έφτασαν τους 30 (περίπου) το 2014… με πρωτεργάτες τους Παναγιώτη Καραμπίνη και Σπύρο Ζέρβα η ομάδα του TEDx Kalamata κατάφερε να φέρει τεράστια ονόματα από όλο τον κόσμο στη Μεσσηνία! 2.000 και πλέον άνθρωποι παρακολούθησαν το τελευταίο TEDx τον Ιούνιο του 2014 στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αποδεικνύοντας πως νέοι με όρεξη και όραμα μπορούν να πετύχουν τα ακατόρθωτα!

Πάρης Κωστόπουλος

Executive chef & διευθυντής κουζίνας

kostopoulos-india-hmerhsia

Αναγνωρισμένος chef, με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό του, executive chef υπερπολυτελούς ξενοδοχείου της Μεσσηνίας και διευθυντής κουζίνας σχολής τουρισμού. Ο λόγος γίνεται για τον Πάρη Κωστόπουλο, ο οποίος δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα «μαγειρικά» κατορθώματά του από τότε που επέστρεψε στη Μεσσηνία, στον τόπο καταγωγής του, ύστερα από μία επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό.

Για το 2014 ξεχωρίζει η επίσκεψή του στην Ινδία, όπου με τις γαστρονομικές παρουσιάσεις του στην Ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο μετέφερε τις μοναδικές μεσσηνιακές γεύσεις στην τεράστια αυτή χώρα!

Ανδρέας Ζαγάκος & Κώστας Ανδριανόπουλος

Διοργάνωση του 1ου Σχολείου Τουρισμού στην Καλαμάτα

zagakos-andrianopoulos

Ανδρέας Ζαγάκος και Κώστας Ανδριανόπουλος ή Κώστας Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος, για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις! Ένα “ζευγάρι” που το τελευταίο διάστημα μας έχει εκπλήξει με τις συμμετοχές ή πρωτοβουλίες σε δράσεις για τον τουρισμό της Καλαμάτας.

Ο Α. Ζαγάκος είναι πρόεδρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, ενώ ο Κ. Ανδριανόπουλος είναι πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας. Παρότι υποτίθεται πως εξυπηρετούν “αντιφατικά” συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου μας! Στις δράσεις τους που ξεχώρισαν για το 2014 είναι η συμμετοχή τους στην αποστολή της Καλαμάτας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia που έγινε στη θεσσαλονίκη και η διοργάνωση του 1ου Σχολείου Τουρισμού που έγινε στο Elite City Resort στην Καλαμάτα τον περασμένο μήνα.

Γιούλικα Σκαφιδά

H Καλαματιανή ηθοποιός που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει

skafida

Φέτος απέσπασε το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την ερμηνεία της στον ρόλο της Κάρολ Κατρήρ στο θεατρικό έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Barbara Weber, στο εθνικό θέατρο και για τον ρόλο της Χέιζελ Νάιλς στο θεατρικό έργο «Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Αλλά το ταλέντο της δε σταματάει εδώ.

Συμμετείχε στην παράσταση «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη που ανέβηκε την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014. Για την ερμηνεία της απέσπασε τις καλύτερες κριτικές αποδεικνύοντάς μας ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει ως ηθοποιός.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014

svkraths

Όλοι πανηγυρίσαμε με τον Καλαματιανό παίκτη της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ και ήρθε η ώρα να νιώσουμε πάλι περήφανοι, αφού ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ήταν σύμφωνα με τη FIFA ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι ο αμυντικός της Ντόρτμουντ με βαθμό 8,93 αναδείχθηκε 41ος στη λίστα με τους κορυφαίους του Μουντιάλ και πρώτος «γαλανόλευκος».

Βασίλης Γεωργόπουλος

Ηθικός χάκερ

hacker-kalamata

Ο μοναδικός ηθικός χάκερ στην Ελλάδα με ακαδημαϊκή κατάρτιση είναι Καλαματιανός και βρίσκεται στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος από τον Σεπτέμβριο του 2013, μετράει όμως ήδη πολλές «νίκες» και συνεργασίες στο χώρο αυτό.

Πρόσφατα, μάλιστα, συνεργάστηκε με τη βρετανική αστυνομία της Κορνουάλης για το νέο τύπου ηλεκτρονικού εγκλήματος, που έχει έρθει κυρίως από την Αμερική, και είναι γνωστό ως “revenge porn”.

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος ασχολείται επαγγελματικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα, το ηθικό hacking και την κυβερνοασφάλει και κατάγεται από την Καλαμάτα!

Δημήτρης Πλατανιάς

Βαρύτονος

dimitris-platanias

Βαρύτονος από την Καλαμάτα, πραγματοποιεί διεθνή καριέρα και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς στο κοινό τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Δημήτρης Πλατανιάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα, αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, ενώ σπούδασε και δίδαξε κλασική κιθάρα, αλλά και Αγγλική Φιλολογία. Άργησε να ασχοληθεί με την όπερα (30 ετών), παρά ταύτα σήμερα στα 44 του χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο όνομα στην όπερα διεθνώς!

Σωτήρης Θεοδωρόπουλος

Πάμε Βόλτα

Γνώστος για την εθελοντική συνεισφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πολης! Εκτός από τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις προβολές ντοκιμαντέρ είναι κι ο εμπνευστής της ομάδας «Πάμε Βόλτα» που το τελευταίο διάστημα τείνει να είναι η αγαπημένη συνήθεια μίας ιδιαίτερης μερίδας Καλαματιανών. Η ομάδα “Πάμε Βόλτα” μας «ξεναγεί» στην πόλη, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τις «άγνωστες» γωνιές της, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα μνημεία, τα μουσεία, τα κτίρια της βιομηχανικής ιστορίας, τα στέκια, τις γειτονιές και τα σημεία αναφοράς της.

Χρήστος Παπαδημητρίου

Το εξαγωγικό success story της Χ.Κ. Παπαδημητρίου

papadhmhtriou

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου αν και πολύ νέος σε ηλικία, έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο παππούς του το 1939 και σήμερα είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου έχει καταφέρει να συνεχίσει αυτή την πορεία δυναμικής ανάπτυξης, βασιζόμενος στις αρχές που είχε και ο παππούς και ο πατέρας του: Παραγωγή ανώτερης ποιότητας καινοτομικών προϊόντων, που βασίζονται στην υψηλή αξία της μεσογειακής διατροφής.

Τα προϊόντα Παπαδημητρίου έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε εκθέσεις τροφίμων στο εξωτερικό, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη διατροφική αξία των προϊόντων της Ελληνικής γης που παράγονται με μεράκι και προσπάθεια.

Ιπποκράτης Παπαδημητράκος

«Ο Ιπποκράτης βάζει ψηλά τον πήχυ για την Καλαμάτα»

ippokraths-papadhmhtrakos-sunenteuxh-andro

Τον είδαμε σε πολλές δράσεις το τελευταίο διάστημα. Παρουσίασε το βραβευμένο καινοτόμο μοντέλο ανταποδοτικής κομποστοποίησης Organery (μαζί με τον Γιάννη Μουργή), ήταν μέλος της ομάδας του TEDx Kalamata και είναι ένας από τους ιδρυτές  του Mataroa το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού με έδρα την Καλαμάτα, με στόχο να προάγει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα μέσα από εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συναντήσεις.

Παναγιώτης Νταγιόπουλος

Χειρουργός ορθοπεδικός

pan-ntagiopoulos

Παναγιώτης Νταγιόπουλος, ένας χειρουργός ορθοπεδικός που επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από μία επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό. Είναι απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε την ειδίκευσή του στη Χειρουργική Ορθοπαιδική & Τραυματολογία αρχικά στο νοσοκομείο Guy’s & St. Thoma’s στο Λονδίνο και στο Γ.Ν. Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”.

Στη συνέχεια, εξειδικεύθηκε στην κλινική ATOS στη Χαϊδελβέργη και στο νοσοκομείο A. Mignot στις Βερσαλίες, στη χειρουργική του κάτω άκρου. Εργάσθηκε για περισσότερο από δυόμιση χρόνια στη Λυόν, η οποία λαμβάνει στην ορθοπαιδική κοινότητα μια ευδιάκριτη θέση στη χειρουργική του γόνατος, τη «Χειρουργική Σχολή Γόνατος της Λυόν» (Lyon School of Knee Surgery).

Ξεχωρίζει η συνεργασία του με την ιατρική ομάδα μιας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων του κόσμου, της Τσέλσι του Λονδίνου!

Ανδρέας & Βικτωρία Καρέλια

Καπνοβιομηχανία Καρέλια

andreas-viktoria-karelia

Με την Βικτωρία Καρέλια πρόεδρο και τον Ανδρέα Καρέλια διευθύνων σύμβουλο η καπνοβιομηχανία Καρέλια έφτασε το 2014 να μετράει ρεκόρ κερδών με αποτέλεσμα να προχωράει στην χορήγηση περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή μπόνους προς τους εργαζομένους! Πρόκειται για μία υποδειγματική κίνηση που δείχνει ότι η εταιρεία από την Καλαμάτα σέβεται τους εργαζομένους της και τους επιβραβεύει εμπράκτως.

Εάν σε κάθε ελληνική πόλη έδρευε μία εταιρία σαν την καπνοβιομηχανία Καρέλια σίγουρα η χώρα μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτήν που βρίσκεται τώρα!

Πατέρας Σωτήριος Μαστέας & ομάδα ρομποτικής 6ου γυμνασίου

Παγκόσμιος διαγωνισμός Ρομποτικής

pater-masteas-robot

Ένα καλαματιανό ρομπότ δημιούργησαν μία ομάδα παιδιών από το 6ο γυμνάσιο Καλαμάτας με τον καθηγητή πληροφορικής πατέρα Σωτήριο Μαστέα. Το ρομπότ αυτό, μάλιστα, ταξίδεψε στο Σότσι της Ρωσίας, συμμετέχοντας με επιτυχία στον παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής (World Robotics Olympiad) που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.

Ελλαδικό