Ερευνώντας για την Μεσσηνία έχουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι αρκετές οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί στον τόπο μας. Μελλοντικά φιλοδοξούμε να προσελκύσει κι άλλες, μεγαλύτερες παραγωγές, ώστε να γίνει διάσημo το φυσικό μεσσηνιακό κάλλος που είμαστε τυχερoί να απολαμβάνουμε καθημερινά. Άλλωστε, είναι γενονός ότι όποτε γυρίζεται μία ταινία σε ένα μέρος τις επόμενες χρονιές παρατηρείται αύξηση προσέλκυσης τουριστών.

1. «Πριν τα Μεσάνυχτα»  (2013)

Πρόκειται για το τρίτο μέρος του κινηματογραφικού έρωτα τou Ίθαν Χοκ (Τζέσι) και της Τζ. Ντελπί (Σελίν) σε σκηνοθεσία του Ρ. Λινκλέιτερ. Η πρώτη ταινία με τίτλο “Πριν το ξημέρωμα” (1995) γυρίστηκε στη Βιέννη όπου γνωρίζονται και ερωτεύονται, με την υπόσχεση να συναντηθούν σε μισό χρόνο. Η υπόσχεση αυτή πραγματοποιείται 9 χρόνια αργότερα στο Παρίσι, στο “Πριν το ηλιοβασίλεμα” (2004). Αποφασίζουν να μείνουν μαζί κι έτσι στο τρίτο μέρος το “Πριν τα μεσάνυχτα”  (2013), ετών σαράντα πια και με δύο παιδιά, απολαμβάνουν την ηρεμία και την ομορφιά της Μεσσηνίας.

Στην ταινία “Before Midnight” οι δύο πρωταγωνιστές εμμένουν σε καθημερινούς κι ατέρμονους διαλόγους τυχαιότητας, ενόσω ελοχεύει ο κίνδυνος χωρισμού. Στο τέλος, είχαμε την αίσθηση ότι θα θέλαμε να έχουμε δει περισσότερη Μεσσηνία, αντί των εξαιρετικά χαλαρών σε αφήγηση σκηνών, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν μεγάλη η προβολή του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Μεσσηνιακής Μάνης, Καρδαμύλης, Πύλου, με σκηνές μέσα στην όμορφη “Costa Navarino”, ενώ δεν έλειψαν και οι σκηνές στην Καλαμάτα και την Κορώνη.

Δείτε το trailer του Before Midnight:

2. Οι Ιππείς της Πύλου (2011)

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Καπετάν Βασίλη που την χρηματοδότησε.

Ένας χρεωμένος ηθοποιός, ο Τηλέμαχος (Νίκος Καλογερόπουλος), φεύγει από την Αθήνα για ένα ερημωμένο μεσσηνιακό κάστρο, όπου θα γνωρίσει μια σειρά από παράξενους ανθρώπους και θα μπει σε περιπέτειες. Μοναδικοί κάτοικοι δύο αδέρφια που δε μιλιούνται και μια ανηψιά που τους βαρέθηκε κι έφυγε, η Δημοκρατία. Ο Τηλέμαχος την συναντάει τυχαία και μαγεύεται.

Πρόκειται για μία ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου, παζλ, συρραφή θα λέγαμε από υπέροχα μονόπρακτα με διάσημους και εξαίρετους ηθοποιούς. Η  σύνδεση τους δεν επετεύχθει και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αλλά σου έδινε έναν ενθουσιασμό. Ως προς την προβολή της Μεσσηνίας ήταν σίγουρα πιο αποτελεσματική.

Δείτε το trailer:

3. Ντοκιμαντέρ «Ομορφιές και Δυσκολίες», Μίτσιγκαν (2013)

“Ομορφιές και δυσκολίες” ονομάζεται το κτήμα του Δημήτρη Τσίγγανου, που βρίσκεται μεταξύ Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη πραγματεύεται τον «αγρότη φιλόσοφο», γνωστό κι ως «Μίτσιγκαν»,  που επέστρεψε στη Μεσσηνία όπου καλλιεργεί μαρούλια, άισμπεργκ και καρπούζια, μετά από σπουδές στην σκηνοθεσία και τον κινηματογράφο.

Πρόκειται για μία αξιόλογη δουλειά που πραγματεύεται τις δυσκολίες του σύγχρονου Έλληνα και φυσικά τις μικρές χαρές της ζωής και την επαξιολόγηση των προτεραιοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου. Όσον αφορά στην προβολή της Μεσσηνίας είναι έκδηλη και ουσιαστική.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ: 

4.  Greece: Days of Change

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Έλενας Ζερβοπούλου που αφορά τη σύγχρονη Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Η κάμερα ακολουθεί τους τρεις Έλληνες που αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους αφήνοντας τις μεγαλουπόλεις. Ο ένας εκ των τριών επιστρέφει στη Μεσσηνία. Το ντοκιμαντέρ αφορά ακριβώς τις δυσκολίες της επαναπροσαρμογης αλλά και την ομορφιά που κρύβουν οι μικροί τόποι, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και την Μεσσηνία.

5.  Η δική μας Κάλλας  (2015)

Ένας ελληνοσουηδικός ύμνος με την σκηνοθετική υπογραφή του Χαράλαμπου Τσόκα για την Μεσσήνια και παγκόσμια καλλιτέχνιδα Μαρία Κάλλας που σκοπό έχει να γνωστοποιήσει σε όλον τον κόσμο ότι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς της ήταν το Νιοχώρι Μεσσηνίας. Το πατρικό σπίτι της οικογένειας θα γίνει μουσείο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η προβολή της Μεσσηνίας θα είναι τεράστια, στόχος που εντείνεται με συντεταγμένες προσπάθειες για την μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών στον τόπο μας.

Δείτε στιγμιότυπα από τα πρόσφατα γυρίσματα της ταινίας:  

6. Πέτρος Θέμελης – Άγγιξα… Αγάπησα… Έσκαψα… (2013)

Μία αφιερωματική ταινία του Χαράλαμπου Τσόκα για τη ζωή του μεγάλου καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και το σοβαρό έργο, τις ανασκαφές του στην Αρχαία Μεσσήνη.

Δείτε όλη την ταινία εδώ:

 

7.  Ολυμπία Δουκάκη: Απροσδιόριστη (2014)

Ένα οδοιπορικό στη ζωή της βραβευμένης με όσκαρ Ολυμπίας Δουκάκη, μίας μεγάλης Μεσσήνιας ηθοποιού του Hollywood. Με τη σκηνοθεσία του Χάρη Μαυρομιχάλη, η κάμερα εκτός των άλλων την ακολουθεί στην επιστροφή της στην Μεσσηνία, καταγράφοντας σκόρπιες κουβέντες στα ελληνικά, μνήμες προγόνων, το χωριό Καρβέλι από όπου καταγόταν η μητέρα της αλλά κι ένα εξαίσιο κινηματογραφικό ηλιοβασίλεμα στην Costa Navarino όπου βρέθηκε για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

8. Oι δρόμοι της Ελιάς (2011)

Μια ταινία του Μπάμπη Τσόκα για την προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως της ελιάς και του λαδιού, με σκοπό την προβολή της Μεσσηνίας μέσα από τα προϊόντα της γνωστά.

Δείτε ολόκληρη την ταινία εδώ:

9. Ελένη Πετραία (2014) & 

10. Δανάη (2015)

Δύο ταινίες του Άγγλου σκηνοθέτη Peter Huby που γυρίστηκαν σε Ταΰγετο, Μαντίνεια, Σάντοβα, Μάνη και Καλαμάτα. Με αναφορά στη μανιάτικη βεντέτα των αρχών του 19ου αιώνα. Η δεύτερη δεν έχει προβληθεί ακόμα.

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας “ΔΑΝΑΗΣ”: 

danai zagakos mani

Φωτογραφία από την ταινία “Ελένη Πετραία”:

mani

10+1.  “Μαύρη Θύελλα” (2011)

Μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Δημήτρη Μίγγα που κατάγεται από την Καλαμάτα, από τη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Των Κεκοιμημένων». Η ταινία αφορά την ομάδα της Καλαμάτας και έχει γυριστεί στην πόλη μας εξολοκλήρου.

Δείτε όλη την ταινία μικρού μήκους:

Δείτε επίσης:

Τα «7 θαύματα» της Μεσσηνίας!

10 μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας!

Ελλαδικό