Πολλές μελέτες και πειράματα έχουν αποδείξει ότι τα βιβλία έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο μυαλό του ανθρώπου, ενισχύοντας τη μνήμη των μυών και προκαλώντας ακόμη και βιολογικές αλλαγές. Το τελευταίο διάστημα περνάμε τις ώρες μας στο σπίτι, οπότε διανύουμε την κατάλληλη περίοδο για διάβασμα!
Σύμφωνα με μελέτες, το λογοτεχνικό διάβασμα βοηθάει τη φαντασία, και απ’ότι φαίνεται ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο είναι ίσως αυτό που χρειάζεστε την περίοδο που διανύουμε.
Η ελληνική λογοτεχνία έχει αμέτρητα παραδείγματα εξαιρετικής γραφής. Εμείς συγκεντρώσαμε δέκα κλασικά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας, που αν δεν τα έχετε διαβάσει, αξίζει να τα βάλετε στη λίστα σας.
Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο – Άλκη Ζέη
Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε:
Η Φόνισσα – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Κανείς δεν έχει περιγράψει με τόση απλότητα, αλλά συνάμα και τόση ειλικρίνεια την ανθρώπινη ψυχή. Η Φόνισσα είναι ένα βιβλίο ανατριχιαστικό μέσα στο λιτό του γράψιμο, με τον Παπαδιαμάντη να σκιαγραφεί την ταραγμένη ψυχή της πρωταγωνίστριας με έναν τρόπο που έκτοτε πολλοί, πολλοί συγγραφείς έχουν χρησιμοποιήσει ως… παρτιτούρα.
Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα – Μενέλαος Λουντέμης
Το πιο αυτονόητο πράγμα για ένα παιδί, το σχολείο και η μόρφωση, είναι ένας αγώνας για τον Μέλιο, τον μικρό πρωταγωνιστή αυτού του σημαντικού βιβλίου. Ένα αγόρι με τέτοια δίψα για μάθηση, που καμία κακουχία δεν μπορεί να τον σταματήσει απ’ το να κυνηγάει τα όνειρά του. Και, ναι, ο Μέλιος είναι από τα καλύτερα role models που μπορεί να έχει ένα παιδί που σιγά-σιγά μπαίνει στην εφηβεία.
Ο Σκιοφύλακας – Φώτης Κατσιμπούρης
Ο σκιοφύλακας… γραμμένο με αριστοτεχνικό τρόπο σε 2 εποχές, στο σήμερα και στον 15ο αιώνα, βάζει τον αναγνώστη μέσα στην ιστορία, τον ξεναγεί στα μαγικά και απόκοσμα τοπία της Μάνης… Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του Σκιοφύλακα σίγουρα θα νιώσετε μια μικρή ανατριχίλα αφού με μεγάλη μαεστρία ο συγγραφέας κάνει τις σκηνές του βιβλίου του τόσο ζωντανές, δίνοντας όμως παράλληλα και πολλά κοινωνικά μηνύματα. Ένα υπέροχο βιβλίο και σε γραφή και σε πλοκή από τον Καλαματιανό συγγραφέα Φώτη Κατσιμπούρη!
Παραμύθι Χωρίς Όνομα – Πηνελόπη Δέλτα
Γραμμένο το 1910, αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ, το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» μας διδάσκει όλα αυτά που οφείλουμε να γνωρίζουμε… Ήταν, λέει, μία φορά και έναν καιρό το βασίλειο των Μοιρολάτρων, όπου οι κάτοικοι του «κουτσοζούσαν» μέσα στην κλεψιά, τη διαφθορά και την αναξιοπρέπεια. Ο νέος Βασιλιάς είχε χρόνο μόνο για διασκεδάσεις και σε μερικά χρόνια το βασίλειο ερήμωσε και τα δανεικά όλο και λιγόστευαν από τα γύρω βασίλεια. Ο Βασιλιάς ρακέντυτος πια, θέλησε να μάθει που πήγε ο πλούτος του βασιλείου, όταν προς μεγάλη του έκπληξη ανακάλυψε πως όλος ο πλούτος έχει κλαπεί από τους αυλικούς του, οι οποίοι σιγά-σιγά έφευγαν με τα κλοπιμαία στα ξένα και έκαναν εκεί δουλειές. Το βασίλειο ρημαγμένο, αντιμετώπιζε και την ξαφνική έφοδο των στρατιωτών του γειτονικού βασιλείου, που μέχρι χθες του έστελνε δανεικά….
Η μεγάλη χίμαιρα – Μ. Καραγάτσης
«Η μεγάλη χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται – Νίκος Καζαντζάκης
“Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. Αυτό το επικό μυθιστόρημα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) επανατοποθετεί την ουσία τού ευαγγελικού μηνύματος στην καρδιά τής εποχής μας.”
Μια φορά κι ένα μπορώ… – Στυλιαρά Ρενέ
Ένα σκληρό και ταυτόχρονα εύθραυστο «παραμύθι» για δύο που απ’το πρώτο δευτερόλεπτο έμοιαζαν ένα. Ο πρωταγωνιστής μας, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας με τη μούσα του, αποφασίζει να της γράφει αδιαλείπτως κάθε μέρα στο δικό τους χρόνο. Μία ιστορία 365 ημερών βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.
Ματωμένα Χώματα – Διδώ Σωτηρίου
Ακόμα ένα πολύ σημαντικό μάθημα Ιστορίας (λογικό, έχουμε μπόλικη και είναι βαριά) γύρω από την Μικρασιατική Καταστροφή, την αιχμαλωσία και τους πόνους της προσφυγιάς. Και, πέρα από την σημασία του στην ελληνική λογοτεχνία, πρόκειται για ένα κείμενο πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η ζωή εν τάφω – Στρατής Μυριβήλης
Το “Η ζωή εν τάφω” άρχισε να σχεδιάζεται μέσα στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην προκάλυψη του Μοναστηριού της Σερβίας. Ένα κεφάλαιο κιόλας δημοσιεύτηκε από τότε στην εφημερίδα Νέα Ελλάδα, που ‘βγαινε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Mετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πρώτο σύνολο μπήκε σαν επιφυλλίδα στη βδομαδιάτικη Καμπάνα της Μυτιλήνης. Το ανάτυπο από κείνη την επιφυλλίδα (1924) στάθηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Από τότε το “Η ζωή εν τάφω” σημειώνει μια σταθερή πορεία ως τις μέρες μας, ανάμεσα σε πολλές και τρικυμιώδεις πολιτικές περιπέτειες, ενθουσιασμούς και παρεξηγήσεις. Η κυκλοφορία του βιβλίου είχε απαγορευτεί τα τέσσερα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και τα κατοπινά τέσσερα της Κατοχής.
Δείτε επίσης: