Με αφορμή τις συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, επαναπροβάλουμε αυτή την Παρασκευή το ντοκιμαντέρ του Μπάρεντ Μαρόνιαν Γυναίκες του 1915, που προβάλαμε στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Γενοκτονία των Αρμενίων που διοργάνωσε το Κέντρο πέρυσι 19-20 Οκτωβρίου.

Το ντοκιμαντέρ «Γυναίκες του 1915», περιγράφει τις αμέτρητες ιστορίες εκείνων των Αρμένιων γυναικών, οι οποίες βίωσαν απίστευτες θηριωδίες, ωστόσο αντιστάθηκαν στη Γενοκτονία επιδεικνύοντας αξιόλογη ανθεκτικότητα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι ιστορίες και όλων εκείνων των Αμερικανίδων, Σκανδιναβών, Ευρωπαίων και Καναδών γυναικών που συνέρρευσαν στα πεδία θανάτου της γενοκτονίας των Αρμενίων και βοήθησαν να σωθεί ένα έθνος.

———————————————————————————–
Η Αρμενία αποτελεί μία χριστιανική χώρα, περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων και συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Ιράν και την Τουρκία. Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, είναι μία μουσουλμανική χώρα, σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων και συνορεύει με την Αρμενία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.

Η περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, στα νότια σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας. Ωστόσο, από το 1991 τελεί υπό τον έλεγχο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος και η οποία στηρίζεται από το Γερεβάν, λόγω της αρμενικής καταγωγής των κατοίκων.
Οι μάχες μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και Αζέρων στρατιωτών, οι οποίοι φέρεται να έχουν την στήριξη της Τουρκίας, καθώς και Σύρων μισθοφόρων, ξεκίνησαν δια ασήμαντης αφορμής το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου.

Από την πρώτη στιγμή, η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει τις εχθροπραξίες, αξιώνοντας από τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο, οι ηγεσίες σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν αναφανδόν απορρίψει κάθε σενάριο ειρηνικής επίλυσης της διένεξης, εξαπολύοντας εκατέρωθεν κατηγορίες.

Η φετινή ανάφλεξη δεν είναι η πρώτη στην περιοχή. Το 1988 είχε ξεσπάσει μια πολυετής ένοπλη διαμάχη, η οποία τερματίστηκε το 1994, με την υπογραφή μιας έωλης συνθήκης ειρήνης, την οποία και οι δύο πλευρές παραβίαζαν κατά καιρούς.

Ωστόσο «η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή» από την προηγούμενη ανάφλεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το 2016 και «θα ήταν καταλληλότερο να συγκριθεί με όσα συνέβησαν το 1915, όταν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν κατά την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», ανέφερε σχετικά ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος σε δραματικούς, όσο και καταγγελτικούς για τον βρόμικο ρόλο της Τουρκίας τόνους μίλησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» για το «κουτί της Πανδώρας» που δείχνει να ανοίγει στον νότιο Καύκασο, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα, υπό τον κίνδυνο πια να πυροδοτήσουν μία περιφερειακή σύγκρουση. «Το τουρκικό κράτος, που επιμένει να αρνείται το παρελθόν, εξορμεί ξανά σε μία πορεία γενοκτονίας», τόνισε ο Πασινιάν, καταγγέλλοντας ανοιχτά την Αγκυρα ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, στρατιωτικούς συμβούλους, «μισθοφόρους και τρομοκράτες».

Ελλαδικό