Η Καλαμάτα είναι γνωστή κυρίως για τις ελιές της και την πλούσια παραγωγή της σε ελαιόλαδο. Κυρίαρχο στοιχείο στην βλάστηση της περιοχής είναι τα ελαιόδεντρα τα οποία «δεν χορταίνει το μάτι σου» να βλέπει μόλις εισέλθεις στη Μεσσηνία! Μέσα σε αυτά, όμως, ξεχωρίζει ένα δέντρο, ένα πραγματικό μνημείο της φύσης, 800 (ίσως και 1700) ετών!

Το μητρικό φυτό της ποικοιλίας «Καλαμών», η Μάνα – Ελιά της Καλαμάτας ύψους 14 μέτρων αποτελεί το «άγνωστο» σύμβολο της πόλης μας που «στέκει» για εκατοντάδες (ή χιλιάδες) χρόνια, θυμίζοντας σε όλους την στενή σχέση της Καλαμάτας με την ελιά!

Το συγκεκριμένο ελαιόδενδρο βρίσκεται σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην οικόπεδο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης -ΚΕΓΕ- Καλαμάτας) , επί της οδού Λακωνικής 85 και κηρύχθηκε «Διατηρητέο μνημείο της φύσης» με την υπ’αριθμό 200995/7950/1979 απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και το υπ’αριθμό διάταγμα 121/τ.Δ/1980.

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται γύρω στα εννιά μέτρα και η ηλικία του εκτιμάται μεταξύ 800-850 ετών (και σύμφωνα με έρευνα του Μεσσήνιου δασολόγου δρ. Παναγιώτη Μπαζίγου μπορεί να φθάνει και τα 1733 έτη.

mana-elia-kalamata-2

Η «μάνα-ελιά», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι δένtρο αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών» που θεωρείται ότι είναι το μητρικό φυτό της ποικιλίας «Καλαμών» με τα μεγάλα φύλλα και τον επίσης μεγάλο ωοειδή επιμήκη καρπό, ο οποίος θυμίζει αμύγδαλο ή ρώγα σταφυλιού «αετονύχι».

mana-elia-kalamata-3

Σύμφωνα με την ιστορία της πόλης, την περίοδο της Επανάστασης και συγκεκριμένα το 1826 ο Ιμπραήμ πραγματοποιούσε καταστροφές και λεηλασίες χωριών στην Πελοπόννησο. Καταστροφές της αγροτικής παραγωγής, κάψιμο καλλιεργειών, ξερίζωμα των οπωροφόρων δέντρων και των ελαιοδέντρων. Είχαν ξεριζωθεί όλα τα ελαιόδεντρα, και μόνον αυτή η ελιά έμεινε ανέγγιχτη. Όλοι τότε ξεκίνησαν να παίρνουν δικά της κλαδιά και να φυτεύουν εκ νέου ελιές. Έτσι θεωρείται ότι όλες οι ελιές κατάγονται από αυτήν. Η ελιά, όπως και κάθε άλλο δέντρο που πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα (ριζοβολία κλαδιών), μπορεί να θεωρηθεί αθάνατη.

Η Μάνα – Ελιά της Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης, το μνημείο το οποίο θα μπορεί να είναι σήμα κατατεθέν της. Η πόλη μας είναι ούτως ή άλλως συνδεδεμένη με την ελιά και το λάδι παγκοσμίως. Έτσι, η ανάδειξη του μοναδικού αυτού Φυσικού Μνημείου σε σύμβολο της Καλαμάτας θεωρούμε ότι θα ισχυροποιούσε την εικόνα της και θα έδινε ένα πραγματικά δυνατό «brand name».

Μερικές ιδέες:

  • Διαφήμιση του «Μνημείου» από φορείς και Μέσα Ενημέρωσης
  • Προσθήκη σε λογότυπα και μπροσούρες
  • Προώθηση της επισκεψιμότητας στο σημείο (πρώτα από ντόπιους και μετά από επισκέπτες)
  • Δημιουργία και προώθηση φωτογραφιών και video
  • Δημιουργία «μύθων» για την Μάνα – Ελιά της Καλαμάτας
Κόσμημα Κοντόπουλος Καλαμάτα
Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.