Τα νεοκλασικά κτήρια μιας πόλης αποτελούν τα νεότερα μνημεία της, συνθέτοντας μαζί με τα υπόλοιπα δημιουργήματα, υλικά και πνευματικά, τα στοιχεία του πολιτισμού της, της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Όλα τα μνημεία πολιτισμού, αντικατοπτρίζοντας την ιστορική πορεία και δράση του, τις αξίες ζωής και τις περιπέτειές του, αποβαίνουν τεκμήριο και μαρτυρία κάθε εποχής και σφραγίζουν την εθνική μνήμη, ανάγοντας τα ίδια τα μνημεία σε σύμβολα.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από τα πιο σημαντικά κτήρια της Καλαμάτας, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν και απλώνονται στο μέλλον, κτήρια με ιστορική συνέχεια…

Δημοτικό Ωδείο

Διώροφο νεοκλασικό κτήριο με νεοαναγεννησιακά στοιχεία της δεκαετίας του 1860. Εδώ λειτούργησε το πρώτο Γυμνάσιο της Καλαμάτας.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-odeio

Βιλεαρδουίνου 1, Πλ. Υπαπαντής

Μπενάκειο

Τριώροφο κτήριο ενετικού τύπου, κτίστηκε το 1742, (αρχοντικό της οικογένειας Μπενάκη) στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Συγκαταλέγεται στα πλέον αξιόλογα κτήρια της πόλης. Το 1962 δωρίθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από την οικογένεια Μπενάκη. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον κήπο του, το 1845, παρατέθηκε το επίσημο γεύμα στον Δούκα του Montpensier.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-benaki

Παπάζογλου 6, Ιστορικό Κέντρο

Κτήριο Τσίγκου (πρώην έπαυλη Ψάλτη)

Κτήριο της δεκαετίας του 1880. Αποτελεί το πιο αξιόλογο οικοδόμημα του πρώιμου κλασικισμού. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Νικόλαος Πανταζόπουλος, συνιδρυτής με τη σύζυγό του Ρεγγίνα, της Λαϊκής Σχολής (σημερινού Πνευματικού Κέντρου). Στο πέρασμα του χρόνου πέρασε σε διάφορες ιδιοκτησίες. Από το 1998 ανήκει στον δήμο Καλαμάτας. Παραχωρήθηκε το 2014 στα ΓΑΚ Μεσσηνίας.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-tsigkou

Πλησίον Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

Δημαρχείο 

Πρόκειται για διώροφο εκλεκτικιστικό με βορειοιταλικές επιδράσεις κτήριο. Παλιό αρχοντικό του καλαματιανού μεγαλέμπορου Παναγιώτη Ψάλτη. Εδώ φιλοξενήθηκε το 1898 ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄.  Στέγασε για χρόνια την Εθνική Τράπεζα.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-dimarxeio

Αριστομένους 28

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή)

Εδώ συστεγάζονται η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και η αίθουσα εκδηλώσεων. Το διώροφο νεοκλασικό, δωρεά της Ρεγγίνας Πανταζοπούλου, κτίστηκε το 1911. Αποτελεί μοναδικό παράδειγμα πρόσμειξης παλαιού με νέο κτίσμα. Χαρακτηριστικό του είναι το στηθαίο με διακοσμητικά αγάλματα που απεικονίζουν μορφές της Ελληνικής Μυθολογίας.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-pnevmatiko

Αριστομένους 33

Ζουμπούλειο

Πρόκειται για εντυπωσιακό εκλεκτικιστικό διώροφο κτήριο του 1905. Σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Σχολή Χορού.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-zouboulio

Παν. Καίσαρη και Αναγνωσταρά

Εικαστικό Σχολείο ΔΕΠΑΚ

Στέγασε κατά σειρά την έπαυλη Νικολόπουλου, το Γυμνάσιο Παραλίας και σήμερα φιλοξενεί τη Σχολή Εικαστικών και την Κεραμική Σχολή του δήμου.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-depak

Ναυαρίνου και Βύρωνος

Κτήριο Τελωνείου

Το κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει σήμερα το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο ανοικοδομήθηκε το 1911 και βρίσκεται στην προκυμαία του λιμανιού. Η μορφή του αντικατοπτρίζει την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης και την άνοδο της αστικής ζωής στην παράκτια νέα πόλη.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-telonio

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο

Πρώην αρχοντικό της οικογένειας Κυριακού. Πρώιμο νεοκλασικό διώροφο κτήριο με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Το Μουσείο ιδρύθηκε από τον “Σύλλογο προς Διάδοσιν των Γραμμάτων”.

12180190_10207777115924404_529466913_n

Αγ. Ιωάννου & Κυριακού 12

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (Παλαιά Δημοτική Αγορά)

Ανοικοδομήθηκε το 1929 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Β. Κροντήρη για να στεγάσει την έως τότε υπαίθρια Αγορά. Το 1992 παραχωρήθηκε από τον δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού.

10-apo-ta-pio-istorika-ktiria-tis-kalamatas-arxiologiko-mousio

Παπάζογλου και Μπενάκη, Ιστορικό Κέντρο

Ευχαριστούμε τον Σωτήρη Θεοδωρόπουλο για τις πληροφορίες

Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.