Σε υψόμετρο 1033 μέτρων του όρους Μαινάλου, στο νομό Αρκαδίας, θα βρούμε ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου Ο λόγος για τη Βυτίνα. Το όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, προέρχεται από τη λέξη “βυθός” επειδή αρχικά ήταν κτισμένη σε λεκάνη, ανάμεσα σε δύο λόφους και ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων της ανέρχεται περίπου στους 600.
Δικαίως έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και ελκυστικός ορεινός προορισμός για όλα τα γούστα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από κάθε επισκέπτη του και επιβεβαιώθηκε και από εμάς, αποφασίζοντας να γνωρίσουμε καλύτερα το γραφικό αυτό χωριό.
Τα παραπάνω τα διαπιστώσαμε ένα τσουχτερό πρωινό του Χειμώνα, φτάνοντας από την Καλαμάτα μέσα σε 1 ώρα και 35 λεπτά. Πήραμε την Εθνική οδό Καλαμάτας-Τριπόλεως και μετά από τρεις σταθμούς διοδίων, βγήκαμε στον κόμβο της Νεστάνης. Ο επαρχιακός δρόμος που ακολούθησε μας οδήγησε μέσα από γραφικά χωριουδάκια, όπως το Λεβίδι, και μας ενέτεινε την περιέργεια για το τι θα ακολουθήσει.
Στο θέρετρο της ορεινής Αρκαδίας δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές, με αποτέλεσμα το κατάφυτο τοπίο να εντυπωσιάζει. Το κιτρινοκόκκινο χρώμα των φύλλων διαφόρων δέντρων σε συνδυασμό με τα καταπράσινα έλατα και τον φθινοπωρινό καιρό συνέθεσαν ένα φανταστικό ορεινό σκηνικό.
Αφού παρκάραμε το αμάξι, βρεθήκαμε να κάνουμε μια σύντομη βόλτα στα γραφικά δεντροσκέπαστα δρομάκια, θαυμάζοντας τα πολλά παλιά αρχοντικά πέτρινα σπίτια. Εκεί τα τζάκια ανάβουν από νωρίς το πρωί και η μυρωδιά του ξύλου που καίγεται, κυριαρχεί στον αέρα.
Έτσι, θελήσαμε να πιούμε έναν καφέ και να “επεξεργαστούμε” τον προορισμό μας. Το café “Λουκουμάδες με μέλι” ήταν η καλύτερη επιλογή αφού εκτός από έναν υπέροχο καφέ, απολαύσαμε τις χειροποίητες σφολιάτες του και τους παραδοσιακούς λουκουμάδες, φυσικά.
Περιηγηθείτε “εικονικά” στον χώρο:
Δείτε περισσότερα για το Λουκουμάδες με μέλι – Βυτίνα
Φεύγοντας από το café, συνεχίσαμε τη βόλτα μας στην όμορφη Βυτίνα, η οποία είναι φανερό ότι προκαλεί τον επισκέπτη που βρίσκεται εκεί να θέλει εξερευνήσει την παράδοση, την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, την ιστορία του τόπου αυτού…
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να τονίσουμε την ιστορικότητα του χωριού, που ήδη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είχε αναγνωριστεί ως βακούφιο, θεωρούμενος τόπος ιερός. Υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα η πόλη να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια του πολέμου με συνέπεια να πυρποληθεί επτά φορές από τον Ιμπραήμ.
Στην πλατεία της Βυτίνας επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο πολιούχος της Βυτίνας, φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά την απελευθέρωση και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βυτίνα ήταν το μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής με σημαντικό παζάρι. Μάλιστα υπήρχε και υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών καθώς και Δασοκομική Σχολή.
Η Βυτίνα. επίσης, ήταν η πατρίδα πολλών οπλαρχηγών και καπεταναίων και έπαιξε ενεργό και χαρακτηριστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Μάλιστα, ο οικισμός της πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές.
Επειδή, όπως ήδη αναφέραμε η Ορεινή Αρκαδία και, συγκεκριμένα, η Βυτίνα προκαλεί τον επισκέπτη να τη γνωρίσει, δεν μπορεί αυτό να το πράξει μόνο μέσα σε μία ημέρα. Μια νύχτα εκεί μπορεί να μην είναι αρκετή, είναι, όμως, σίγουρα μια καλή αρχή. Το Art Μαίναλον είναι η καλύτερη επιλογή για να μείνετε και να μαγευτείτε τόσο από τη φύση όσο από την… τέχνη, αφού πρόκειται για ένα ξενοδοχείο – πινακοθήκη. Αυθεντικά έργα τέχνης και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κοσμούν τους τοίχους τόσο των δωματίων του όσο και των λοιπών χώρων του.
Περιηγηθείτε “εικονικά” στον χώρο:
Δείτε περισσότερα για το Art Μαίναλον hotel & restaurant
Είναι ένας κοντινός και εύκολος προορισμός, ο οποίος μάς έκανε να νιώσουμε ότι βρισκόμασταν σε ένα διαφορετικό τοπίο, που υπόσχεται χαλάρωση, διασκέδαση, καλό φαγητό, γραφικές βόλτες, επιστροφή στη φύση…
Ας απολαύσουμε το τοπίο μέσα από τις παρακάτω φωτογραφίες…