Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας λευκού μπαστουνιού, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η εκδήλωση αυτή θα περιλαμβάνει την προβολή του ντοκυμαντέρ «Τα Νυχτολούλουδα», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από τα μηνύματα που περνάει. Η κίνηση αυτή αποτελεί προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης των τυφλών ή των ατόμων με μειωμένη όραση από τον κόσμο. Επίσης, θα παρευρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, για να συνομιλήσει με το κοινό.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Τζίνα Πετροπούλου που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα των ντοκυμαντέρ, καθώς έχει υπάρξει διευθύντρια παραγωγής, παραγωγός και σκηνοθέτης. Έχει κάνει πολλά πολιτιστικού και ανθρωπολογικού χαρακτήρα ή αρχαιολογικά, μιας και έχει σπουδάσει Αρχαιολογία. Εδώ και δύο χρόνια μένει πλέον στην Καλαμάτα και για τη Μεσσηνία έχει κάνει ένα ντοκυμαντέρ για τους σαϊτολόγους, ενώ ετοιμάζει και ένα για το αλάτι της Μάνης. Η πρωτοβουλία της για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης αποτελεί την αρχή για μια σειρά τέτοιων κινήσεων. Ακολουθεί συνέντευξη της κυρίας Πετροπούλου, όπως επίσης και ένα μήνυμα από τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο για την εκδήλωση.

 

tzina-petropoulou

Τι μας είπε, λοιπόν, η κυρία Τζίνα Πετροπούλου;

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την εκδήλωση και το ντοκυμαντέρ;

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την προβολή ενός ντοκυμαντέρ που λέγεται «Τα Νυχτολούλουδα» του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού, που ουσιαστικά αφορά στην ιστορία ενός παιδιού, του Μανώλη, δεκατεσσάρων ετών το 1999 που γυρίστηκε η ταινία και πώς η καθημερινότητά του μέσα στην περίοδο ενός χρόνου περίπου, έχοντας τη συμβολή των γονιών του που αποφάσισαν, αντί να πηγαίνει σε ένα ειδικό σχολείο μόνο για τυφλά παιδιά να πάει σε ένα κανονικό σχολείο παιδιών με φυσιολογική όραση. Αυτό το ντοκυμαντέρ πήρε πολλά βραβεία την εποχή που έγινε. Η εκδήλωση θα ξεκινάει με το ντοκυμαντέρ αυτό διάρκειας 90 λεπτών. Εκεί θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης, ο Νίκος Γραμματικός, μαζί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Τυφλών και από τον Σύλλογο γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες για να γίνει μετά την προβολή μια συζήτηση μεταξύ κοινού και παρευρισκομένων.

Τι σας ώθησε να διοργανώσετε αυτή την εκδήλωση;

Έχω ένα πάθος με το ντοκυμαντέρ γιατί θεωρώ ότι είναι το καλύτερο μέσο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, παράλληλα. Είναι ένα μέσο για ευαισθητοποίηση σχετικά με πολλά προβλήματα. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να έχει και μια αισθητική χροιά, ώστε οι άνθρωποι να το αφομοιώνουν καλύτερα και να το βλέπουν και ευχάριστα. Οπότε είναι και εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό μέσο.

Θα πραγματοποιήσετε αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον;

Είχα μια ιδέα εδώ και καιρό, να βρω κάποιες παγκόσμιες ημέρες που δεν είναι ευρέως γνωστές και να γίνεται ένα αφιέρωμα που να έχει πάντα την προβολή ενός ντοκυμαντέρ ώστε από αυτό να προκύπτει ύστερα μια συζήτηση πάνω στο θέμα που αυτό διαπραγματεύεται με διάφορους φορείς και το κοινό. Έτσι, ξεκινάμε τώρα τον Οκτώβρη με την παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού και έχω οργανώσει και κάποιες άλλες εκδηλώσεις για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάτω από το ίδιο σκεπτικό

 

giannis-charalampopoulos

Ποιες είναι οι σκέψεις του Γιάννη για την εκδήλωση αυτή ως μέλος της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών;

Χαίρεται γι’ αυτή την κίνηση ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τις απόψεις και τα προβλήματά τους και να ευαισθητοποιηθεί. Ελπίζει να γίνει μια πολύ καλή συζήτηση και ο κόσμος να είναι δίπλα τους.

Τι μηνύματα προσδοκάς να περάσετε από την αυριανή εκδήλωση;

Περισσότερο να μάθει ο κόσμος πώς ζούμε και πως – το έχω πει αρκετές φορές- δεν είμαστε κάτι το διαφορετικό σαν άνθρωποι. Απλά, έχουμε διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Άνθρωποι είμαστε όλοι όπως εσύ έτσι κι εγώ ζούμε, απλά το κάνουμε με λίγο διαφορετικό τρόπο επειδή απουσιάζει μια από τις βασικές αισθήσεις μας. Αυτό θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος, ότι δεν είμαστε εξωγήινοι που έχουμε κατέβει, δεν ξέρω κι εγώ από πού! Δε μπορώ να με κοιτάζουν έτσι στον δρόμο.

 

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε ορισμένα σχόλια για τη θέση των τυφλών ή των ατόμων με μειωμένη όραση στην κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα λευκού μπαστουνιού αποτελεί μια αφορμή για να αναλογιστούμε τη θέση που έχουν τα τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα στην κοινωνία. Μια θέση που έχει γίνει κοινά αποδεκτή λόγω των κοινωνικών θεσμών και της νοοτροπίας πολλών. Αρκετοί είναι εκείνοι που λόγω διαφορετικών ενδοατομικών χαρακτηριστικών κατατάσσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες ανάλογα με τις ικανότητές τους και τις δυνατότητες παραγωγής τους. Ορισμένοι ξεχνούν ότι τα άτομα που έχουν μειωμένη όραση παραγκωνίζονται από τον παραγωγικό τομέα επειδή δεν υποστηρίζονται επαρκώς από τις κοινωνικές δομές. Εκτός αυτού και οι κοινωνικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από οίκτο, ενώ αποφεύγεται συχνά η αλληλεπίδραση μαζί τους. Είναι καιρός να αποβάλλουμε τις προκαταλήψεις που μας κατατρώνε και να αντιληφθούμε ότι το να είναι κανείς τυφλός ή με μειωμένη όραση αποτελεί ύπαρξη ανάμεσα στις άπειρες δυνατότητες.

 

Δείτε επίσης: «Δε βλέπω, βλέπεις όμως εσύ…»15 Οκτωβρίου, Διεθνής ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» >

Ελλαδικό
anna pavlou
Η Άννα Παύλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσειεύσει στο Kalamata IN άρθρα διαφόρων θεμάτων.