Σε αυτή τη ζωή, κάποιοι κυνηγούν μια καλή δουλειά που θα τους αποφέρει κύρος ή χρήματα, άλλοι θέλουν να μπουν σε μια συντροφική σχέση, άλλοι κυνηγούν τον έρωτα και το πάθος, άλλοι αφιερώνουν το χρόνο τους σε ένα χόμπι, είτε αυτό είναι η κεραμική, είτε είναι η μουσική ή τα ταξίδια. Άλλοι τα θέλουν όλα αυτά μαζί. Κοινός παρανομαστής και κινητήριος δύναμη όμως όλων αυτών, είναι το να νιώσει κάποιος τη χαρά. Μέσα από όλα αυτά που κάνουμε, πίσω από κάθε συμπεριφορά μας αυτό που ψάχνουμε στην ουσία είναι η προσωπική μας ευτυχία. Το να είμαστε ευτυχισμένοι.  

Στο βιβλίο της Το πώς της ευτυχίας  (The how of happinessη Sonja Lyubomirsky υποστηρίζει πως η ευτυχία δεν είναι τίποτα άλλο από “την εμπειρία της χαράς, της ικανοποίησης, ή της θετικής ευεξίας συνδυασμένη με μία αίσθηση ότι κάποιου η ζωή είναι καλή, με νόημα και αξία”.  

Δεν αρκεί μόνο το να αποκτήσει κάποιος χαρά, για να πει λοιπόν, ότι είναι ευτυχισμένος. Για να μπορέσει να δώσει κάποιος ευτυχία στη ζωή του χρειάζεται να ξέρει ότι όλο αυτό που ζει έχει αξία και ένα βαθύτερο υπαρξιακό νόημα, μια βαθύτερη σημασία για τον ίδιο κυρίως, μα και για τους άλλους. Ότι μέσα από τη ζωή του υπηρετεί έναν σκοπό μεγαλύτερο από τον ίδιο. Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έχει σημασία τόσο αυτό που επιλέγει να κάνει κάποιος. Σημασία έχει πώς αυτό, το νοηματοδοτεί.  

Ενδιαφέρον έχει δε, ότι μία από τις σημασίες της η λέξης «αμαρτία» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «αποτυγχάνω να βρω το στόχο μου». Το σκοπό μου. Αν ο προσωπικός σκοπός κάποιου με έναν τρόπο εμπεριέχει το γενικότερο καλό, τότε λύνεται και ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Αφού το λιθαράκι, που πιστεύει ο καθένας από εμάς ότι έβαλε για το κοινό καλό, μένει πίσω παίρνοντας χίλιες δυο μορφές, σαν ένα κομμάτι του εαυτού του που θα παραμείνει αθάνατο μέσα από το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και όταν αυτός πια, θα έχει φύγει από καιρό.  

Η ψυχολόγος Susan Krauss Whitbourne, Ph.D (2014), προτείνει να κάνουμε αυτές τις πέντε ερωτήσεις στον εαυτό μας καθημερινά για να τεστάρουμε την αίσθηση σκοπού στη ζωή μας:

  • Νιώθεις πως η ζωή σου έχει ένα ξεκάθαρο νόημα;  
  • Βρίσκεσαι σε μια διαρκή αναζήτηση για κάποιου είδους βαθύτερο νοήμα στη ζωή σου 
  • Η αίσθηση σπουδαιότητας της ζωής σουσου είναι ξεκάθαρη; 
  • Οι καθημερινές ενασχολήσεις σου, έχουν κάποιο νόημα για εσένα;  
  • Είναι η επιθυμία να σχετιστείς με τους άλλουςένα κυρίαρχο κομμάτι του σκοπού της ζωής σου 

Ίσως οι απαντήσεις, στις παραπάνω ερωτήσεις, να βοηθήσουν κάποιον στο να μπορέσει να έρθει αντιμέτωπος με την προσωπική του αλήθεια. Να αναρωτηθεί πάνω στο αν ζει πραγματικά τη ζωή του, με ένα ουσιαστικό νόημα για τον ίδιο. Αν τελικά καταλάβει πως όχι, τότε οι επόμενες ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνει στον εαυτό του είναι:  

  • Τί είναι αυτό που μου δίνει χαρά και που όταν το κάνω χάνω την αίσθηση του χρόνου;  
  • Σε τί είμαι καλός; Ποιά είναι τα ταλέντα μου, τα χαρίσματα μου;  
  • Αν ήξερα ότι έχω περιορισμένο χρόνο για να ζήσω πώς θα επέλεγα να ξοδέψω αυτόν το χρόνο; 

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα, ίσως αποτελέσουν την έναρξη, μιας βαθύτερης επικοινωνίας, με τον αυθεντικό μας εαυτό. Μόνο μέσα από την συνεργασία με αυτόν, μπορούμε να ελπίσουμε ότι μια μέρα θα κατακτήσουμε την αίσθηση πληρότητας στη ζωή μας και τελικά την ευτυχία μας.  

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.