«Το πνεύμα πάντα ξέρει πώς να θεραπεύσει τον εαυτό του. Η πρόκληση είναι να σωπάσεις το νου»

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για την πρακτική του διαλογισμού. Για το τί μπορεί να προσφέρει στη γενικότερη μας ευεξία στο πλαίσιο μιας καθημερινότητας αγχωτικής και γεμάτης απαιτήσεις.

Μέσα από την πρακτική του διαλογισμού η αναπνοή μας μαλακώνει, ο νους μας ησυχάζει και δίνει χώρο στην εσωτερική μας σιωπή. Μέσα σε αυτή την «ακινησία» δημιουργούμε μια δυνατότερη σύνδεση με τις εσωτερικές μας πηγές, με την έμπνευση και τη δημιουργικότητα μας.

Ποια είναι συγκεκριμένα όμως τα ψυχολογικά οφέλη που μπορεί να έχει η συστημική άσκηση του διαλογισμού;

  • Βοηθά το σώμα να χαλαρώσει καθώς εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Σαν αποτέλεσμα μειώνονται τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης
  • Βοηθά τη σκέψη να ξεκαθαρίζει κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη λήψη αποφάσεων
  • Βοηθά το άτομο στο να παρατηρεί αντικειμενικά τα μη λειτουργικά μοτίβα σκέψεων του, καθιστώντας έτσι εφικτή την αλλαγή αυτών
  • Το άτομο που διαλογίζεται συχνά, μαθαίνει να ελέγχει τις σκέψεις του αυτό και όχι οι σκέψεις του εκείνο και να το προσδιορίζουν
  • Φέρνει το άτομο στο «εδώ και τώρα» αποδεσμεύοντας το από τα συναισθηματικά φορτία του παρελθόντος αλλά και από την αγωνία του μέλλοντος, φέρνοντάς το στο κέντρο της εσωτερικής του γαλήνης
  • Βοηθά στα προβλήματα ύπνου καλυτερεύοντας κατα πολύ την ποιότητα του. Όσο πιο ξεκούραστοι, τόσο καλύτερη η διάθεση μας!

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών που διαλογίζονται συχνά έναντι αυτών που δεν διαλογίζονται, είναι ότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερη ανοχή και αντοχή απέναντι στο άγχος. Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει πως καθημερινά μερικά λεπτά διαλογισμού μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά από το άγχος και την κατάθλιψη.

Το καλύτερο είναι πως κάποιος μπορεί να ξεκινήσει διαλογισμό οποτεδήποτε. Δε χρειάζεται να έχει κανείς ειδικό εξοπλισμό ή να κάνει μαθήματα για να διαλογιστεί. Αρκεί να βρει μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι του όπου θα έχει το χώρο και το χρόνο να μείνει μόνος έστω και για πέντε λεπτά χωρίς διακοπές.

Για αρχή, αρκεί να επικεντρωθεί στην αναπνοή του και μένοντας στην «ακινησία» να αρκεστεί στο να παρατηρεί τις σκέψεις του. Χωρίς να τις κρίνει. Μερικοί έμπειροι διαλογιστές παρομοιάζουν αυτήν την εμπειρία σαν μένοντας ξαπλωμένος στο γρασίδι να κοιτάζεις τα σύννεφα καθώς αυτά διαπερνούν τον ουρανό.

Αντιλαμβάνεσαι τις εναλλαγές τους καθώς αυτά περνούν εμπρός από τα μάτια σου αλλά δε «γαντζώνεσαι» από κάποιο συγκεκριμένα. Το βλέμμα σου μένει να κοιτάζει σταθερά στο γαλάζιο του ουρανού.  Έτσι ακριβώς κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μένουμε σταθερά στην «ακινησία» μας, στη σιωπή του μυαλού που συνεχίζει να υπάρχει κάτω από όλες τις σκέψεις και τα όποια συναισθήματα μας.

Καταλαβαίνουμε ότι είμαστε κάτι περισσότερο από τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Αφηνόμαστε στο να παρατηρούμε να περνούν σαν «σύννεφα» εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις λοιπόν, καθώς εστιάζουμε σε κάτι σταθερά. Αυτό το «κάτι» μπορεί να είναι η αναπνοή μας, η φλόγα ενός κεριού, ένα ζωγραφισμένο μάνταλα αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας εμπνεύσει ηρεμία και συγκέντρωση.

Καθώς η επιστήμη προχωρά και όλο και περισσότερο συνδέει τις σωματικές ασθένειες με ψυχολογικά αίτια όπως το άγχος, καταλαβαίνουμε ότι η πρακτική του διαλογισμού είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πολυτέλεια ή μια μόδα του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος να θωρακίσουμε την ψυχική, νοητική αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σωματική μας υγεία απέναντι σε όλα αυτά που μας προκαλούν άγχος και μας «αρρωσταίνουν».

Το διαδίκτυο προσφέρει πληθώρα πληροφοριών. Από εισαγωγικά βίντεο στο YouΤube μέχρι επίσημες πανεπιστημιακές έρευνες. Ας ενημερωθούμε λοιπόν. Ας δοκιμάσουμε σήμερα κιόλας να εντάξουμε την πρακτική του διαλογισμού στην καθημερινότητα μας και ας δούμε τελικά τί μπορεί να προσφέρει ο διαλογισμός στην ψυχική μας ευεξία.

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.