Υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας; Υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει έστω ένα από αυτά, ακόμη κι αν δεν έχει ενεργό προσωπικό λογαριασμό; Η απάντηση δεν είναι ανάγκη καν να δοθεί, θα είναι αρνητική. Αυτή που δεν υπάρχει λόγος να είναι αρνητική, είναι η στάση που τηρούμε απέναντι στα social media.
Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν αποφασίσει να μείνουν μακριά από αυτά. Άλλοι από αδιαφορία, κάποιοι από ιδεολογία, πολλοί επειδή δεν γνωρίζουν πώς να τα χειριστούν και με ποιον τρόπο μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Υπάρχει όμως και μία μερίδα ανθρώπων που απλώς δεν νιώθουν άνετα σε αυτά. Δεν είναι κακό να είναι κάποιος ντροπαλός. Δεν είναι ο μόνος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος.
Υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν αυτή τη συμπεριφορά και ανάμεσά τους βρίσκονται κάποιοι διάσημοι συνάνθρωποί μας που ούτε καν θα φανταζόταν κανείς ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ είναι ίσως μία από τις περιπτώσεις που κανείς δεν θα περίμενε να ακούσει ότι έχει φοβίες όταν ανεβαίνει στη σκηνή. Η Κιμ Καρντάσιαν που καθημερινά εκθέτει τη ζωή της στα social media, έχει αποκαλύψει ότι ντρεπόταν να χορέψει με αγόρια όταν ήταν πιο νέα, ενώ η Μπρίτνι Σπίαρς άφησε στην άκρη την καριέρα της στο τραγούδι επειδή, όπως εξήγησε θεωρεί ότι δεν είναι φτιαγμένη γι’ αυτόν τον δύσκολο χώρο.
Επίσης, ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Πάρκερ Τάλμποτ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι οι φίλοι του έβαλαν τα γέλια και τον κορόιδεψαν όταν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει κανάλι στο Twitch. Ο Τάλμποτ ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί με το κοινό τις ικανότητές του στο παιχνίδι, την τεχνική και τη στρατηγική του, αλλά οι φίλοι του γνώριζαν ότι δεν του άρεσε να βλέπει ο κόσμος το πρόσωπό του. Η λίστα με παρόμοια παραδείγματα είναι μεγάλη, αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν μακροχρόνια και, αρχής γενομένης από σήμερα, μπορεί να συμπεριληφθεί το όνομά σου σε μία ανάλογη λίστα με θαυμαστά επιτεύγματα.
Σε αντίθεση με την «πραγματική ζωή», οι… ντροπές δεν έχουν χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν τους αρέσει να εκτίθενται δημόσια, όμως η δημιουργία ενός λογαριασμού στα social media μπορεί όχι απλώς να τους βοηθήσει να εκφραστούν ελεύθερα καθώς δεν είναι ανάγκη να υπάρχει φυσική παρουσία, αλλά ακόμη και να τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και να αλλάξουν τη ζωή τους.
Φυσικά, τα social media ίσως είναι πολύπλοκα, αλλά σίγουρα δεν είναι κακά. Το σημείο-κλειδί σε αυτήν την ιστορία είναι ότι ο χρήστης πρέπει να πάψει να νιώθει πίεση. Αυτό το συναίσθημα αντιμετωπίζουν ακόμη και επαγγελματίες που θα έπρεπε να έχουν ή να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικειότητα με τα social media για προφανείς λόγους.
Μία υγιής προσέγγιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι, όμως, πάντοτε η επιδιωκόμενη. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσει κανείς μία διαφορετική persona, απλώς να είναι ο εαυτός του. Και εκεί βρίσκεται το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι με το που θα δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στα social media, ορδές άλλων λογαριασμών θα αρχίσουν να τους ακολουθούν. Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και για να αποκτήσει κάποιος ένα πιστό κοινό, θα πρέπει να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.
Η αμηχανία που μπορεί να φέρει σε κάποιον η ψηφιακή συναναστροφή με γνωστούς ή ακόμη κι αγνώστους, οφείλεται σε τυχόν αρνητικά σχόλια που μπορεί κάποιος να δεχτεί, αφού όλοι μας νιώθουμε εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων. Όμως, για εβδομάδες και ίσως για μήνες, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με έναν νέο λογαριασμό περισσότερο απ’ όσο του αρμόζει. Αυτό είναι ένα ικανό διάστημα για να εξοικειωθεί ο νέος χρήστης με τη λογική των social media, να βρει τα πατήματά του, να δημιουργήσει το περιβάλλον που τον βολεύει και να αντιμετωπίσει κάθε τυχόν δυσκολία μπορεί να βρει στην αρχή.
Ακόμη κι αν όλα αυτά δεν αρκούν για να πειστεί κάποιος, η δημιουργία ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει κι άλλο όφελος: η ενημέρωση γίνεται πιο άμεση, είτε για την ειδησεογραφία είτε για την καθημερινότητα εκείνων για τους οποίους ο νέος χρήστης ενδιαφέρεται. Έστω κι αν θέλεις να μείνεις μακριά από το προσκήνιο, μπορείς να ρίξεις τους προβολείς σε πρόσωπα ή οργανισμούς που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Αργείς πολύ ακόμη μέχρι να κάνεις το νέο ψηφιακό βήμα σου;