Το Πάσχα πλησιάζει, ήδη διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, και όλοι, λίγο – πολύ, αναζητάμε που θα περάσουμε τις γιορτινές αυτές ημέρες και τις επιλογές που υπάρχουν. Έτσι, δεν είναι η πρώτη φορά (και μάλλον ούτε η τελευταία) που θα προτείνουμε για τις ημέρες του Πάσχα την Καλαμάτα. Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί…

Πρόσβαση, διαμονή, διασκέδαση, έθιμα, καιρός, τοπία, επιλογές, αγορά, φαγητό, είναι κάποιες από τις αιτίες ή και τις αφορμές που μπορεί να βρει κάποιος ούτως ώστε να αποφασίσει να περάσει τις διακοπές του εδώ. Το Πάσχα στην Καλαμάτα, άλλωστε, είναι παραδοσιακό και ταυτόχρονα προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν τις πασχαλινές διακοπές τους στην πόλη μας. Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της και αυτούς που έχουν καταγωγή από εδώ και έρχονται την περίοδο των γιορτών, υπάρχουν και πολλοί που θα επιλέξουν ή που θα έχουν πολλούς λόγους να επιλέξουν (και) φέτος την Καλαμάτα.

DSC_0064

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τα χιλιόμετρα είναι λίγα… Η μικρής διάρκειας πλέον απόσταση που χωρίζει την Καλαμάτα από την Αθήνα, για παράδειγμα, την καθιστά ιδανικό μέρος ακόμη και για μια βόλτα. Δύο με τρεις ώρες ταξιδιού και θα βρεθείτε μέσα από μία άνετη και εύκολη διαδρομή, σε έναν προορισμό άκρως καλοκαιρινό ή τουλάχιστον σε έναν προορισμό που θεωρείται καλοκαιρινός. Ποιος δεν θα ήθελε, άλλωστε, να απολαύσει έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα κατά την περίοδο των διακοπών του ή ακόμη και να κάνει και μπάνιο;

Επιπλέον, οι επιλογές για να μείνει κάποιος στην πόλη μας είναι πολλές, παρότι, όπως έχει γίνει γνωστό, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, εν όψει της εορτής του Πάσχα παρουσιάζουν πληρότητα 100%. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι η Καλαμάτα μπορεί άνετα να αποτελέσει τη βάση για εξορμήσεις στα γύρω από αυτήν χωριά που είναι τα πλέον κατάλληλα μέρη για να κάνει κάποιος Πάσχα. Το Πάσχα στο χωριό, άλλωστε, είναι κάτι που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ζήσει.

Οι επιλογές στη διασκέδαση είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο από τη στιγμή που θέλει να επισκεφθεί μια πόλη για να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές. Και στην Καλαμάτα σίγουρα θα τις βρει… Όπως και τις επιλογές στο φαγητό με τα τοπικά προϊόντα να κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις.

DSC_0174

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα δημοφιλή πασχαλινά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο, όπως ο σαϊτοπόλεμος, το κάψιμο του Ιούδα, η περιφορά του επιταφίου στις Κιτριές…

Ο σαϊτοπόλεμος είναι ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα στην Καλαμάτα έχοντας τις απαρχές του στην επανάσταση του 1821. Αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα με διάφορες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτόν και αποκαλούνται “Μπουλούκια”. Κάθε ένα «Μπουλούκι» κατασκευάζει εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες, όπως συνηθίζεται. Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο και περιμένουν το σύνθημα για να αρχίσουν την… εκτόξευση!

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις γειτονιές της Καλαμάτας, στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη, στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Φυτειάς και σε πολλές άλλες, καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαΐτες. Είναι ένα έθιμο που κρατά χρόνια τώρα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ημέρα αυτή.

Η περιφορά του επιταφίου στις Κιτριές είναι λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες και αυτό γιατί η λειτουργία και η περιφορά του γίνεται στις 12 τη νύχτα με τους πιστούς να κατεβαίνουν από το παλιό καλντερίμι προς την πλατεία του χωριού. Εκεί οι επαγγελματίες ψαράδες τον βάζουν στο καΐκι τους και με συνοδεία όλων των υπολοίπων σκαφών κάνει τον κύκλο του όρμου των Κιτριών και επιστρέφει στο λιμάνι για να συνεχιστεί η περιφορά του στο χωριό.

Η Καλαμάτα διαθέτει όλα τα στοιχεία για να θεωρηθεί ιδανική και για το Πάσχα, όπως και για κάθε εποχή, άλλωστε. Καλές διακοπές, λοιπόν και καλό Πάσχα!

Ελλαδικό