Η πλατεία Φραγκόλιμνας, βρίσκεται νότια της σημερινής Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και σχηματίστηκε το 1859. Αρχικά στη συγκεκριμένη θέση υπήρχε λίμνη, η οποία, κατά την επικρατέστερη άποψη, δημιουργήθηκε από την απόληψη χωμάτων από τους Φράγκους για το κτίσιμο του Κάστρου. Φράγκικη λίμνη λοιπόν… Φραγκόλιμνα!

Η πορεία της πλατείας στο πέρασμα του χρόνου

Πρόκειται για την πλατεία στη συμβολή των οδών Φαρών και Μελετίου, κάτω από την πλατεία Υπαπαντής, η οποία σχηματίστηκε στα μέσα του 19ου αι. από τον φρούραρχο της πόλης (Κουμουνδουράκη). Η τελευταία παρέμβαση έγινε το 2000.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πλατεία της Καλαμάτας μετά την απελευθέρωση, η οποία συγκέντρωσε γύρω της, υπηρεσίες και κατοικίες ευκατάστατων οικογενειών της πόλης. Μάλιστα είναι το πρώτο “κέντρο” της πόλης, αποτέλεσε χώρο συνάντησης και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Το 1924 τοποθετήθηκαν παραπήγματα που στέγασαν προσωρινά πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Σήμερα είναι χώρος συγκέντρωσης παιδιών και νέων. Ένα “πράσινο κομμάτι” της πόλης με ιστορία, που φιλοξενεί εκδηλώσεις, φεστιβάλ και παρέες παιδιών που παίζουν αλλά και αθλούνται.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

Η πλατεία Φραγκόλιμνας θα μπορούσε να ονομάζεται και πλατεία Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς τις παραμονές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, τελέστηκαν οι δοκιμαστικοί αγώνες για την επιλογή και συμμετοχή Μεσσήνιων αθλητών στο μέγα αυτό αθλητικό γεγονός.

Μια μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε πριν από λίγα χρόνια θυμίζει το γεγονός αυτό, ενώ η διαμόρφωση της πλατείας που ακολούθησε την ανάδειξη του γεγονότος παραπέμπει σε χώρο στίβου.

Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής: «Την παρελθούσαν Κυριακήν ετελέσθησαν οι πρώτοι δοκιμαστικοί αγώνες του Γυμναστικού της πόλεώς μας Συλλόγου εν τη πλατεία Φραγκολίμνης εν πυκνή συρροή πλήθους και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Οι αγώνες περιορίσθησαν εις την σφαιροβολίαν και το τριπλούν άλμα. Εις αμφότερα νικητής ανεδείχθη ο κ. Γ. Χ. Καρδαράς, εις δε το τριπλούν άλμα και οι κ.κ. Π. Παλουκάκος, Σ. Γερακάρης και Γ. Χρυσομάλης.

Σήμερον επαναλαμβάνονται αι δοκιμαί την 2αν μ.μ. εν τω αυτώ τόπω και διά τα λοιπά διαγωνίσματα, μεθ’ ο θέλουσιν εκλεχθή μεταξύ των νικητών οι αποσταλητόμενοι εις τους Πανελληνίους δοκιμαστικούς αγώνας καθ’ ους θα κριθώσι ποίοι θα συμμετάσχωσι των Ολυμπιακών».

Τα λοιπά αγωνίσματα ήταν:

«Α ́ Άρσις Βαρών: 1) Άρσις αλτήρος διά της μιας χειρός από 20 οκάδας και άνω, 2) Άρσις αμφισφαίρου δι’ αμφοτέρων των χειρών από 50 οκάδας και άνω.

Β ́ Αγώνισμα Σφαιροβολίας διά σφαίρας 7 χιλιογράμμων.

Γ ́ Αγώνισμα Άλματος:1) Άλμα απλούν και τριπλούν, 2) Άλμα εις ύψος υπέρ ζυγόν.

Δ ́ Αγώνισμα Δρόμου: Δρόμος από Αλμυρού εις Πλατείαν

Πληροφορίες και υλικό αντλήθηκαν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό