Όλοι πλέον έχουμε προσέξει την αλματώδη άνοδο στη χρήση του ποδηλάτου στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης καθημερινά, για τη διάδοση του οποίου βοήθησε καθοριστικά το ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων το οποίο κατασκευάστηκε στην Καλαμάτα, που συνδέει την παλιά πόλη και την αγορά με την παραλία, διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο, το Δημαρχείο, την κεντρική πλατεία, τη νομαρχία, το πάρκο του ΟΣΕ και το λιμάνι.

Στη διάδοση του ποδηλάτου στην πόλη μας βοήθησε, επίσης, και το γεγονός ότι είναι επίπεδη πόλη. Φτάνουν όμως αυτά;

Πριν λίγους μήνες ο Γιώργος Αμυράς μας είχε πει χαρακτηριστικά “Η Καλαμάτα έχει ποδηλατόδρομους, έχει ασφάλεια και ευτυχώς ο οδηγός πια σέβεται τον ποδηλάτη, από προσωπική εμπειρία μιλώντας”. Ακούγοντάς τον τότε απόρησα. Ίσως και να μην τον πίστεψα! Χρησιμοποιώντας, όμως, ο ίδιος ποδήλατο συνειδητοποίησα ότι είχε απόλυτο δίκιο, ότι ο Καλαματιανός έχει πλέον ποδηλατική συνείδηση. Τι σημαίνει αυτό;

Όντας ποδηλάτες οι ίδιοι οι οδηγοί, σκεφτόμαστε τον ποδηλάτη που βρίσκεται απέναντί μας στο δρόμο, στη διασταύρωση, στον ποδηλατόδρομο. Κατά μήκος της Αριστομένους οι οδηγοί που διέρχονται από τους δρόμους που διασταυρώνουν τον ποδηλατόδρομο σταματούν ευλαβικά στη θέα του διερχόμενου ποδηλάτη (οι περισσότεροι τουλάχιστον). Πριν λίγα χρόνια αυτό θα φάνταζε “επιστημονική φαντασία”!

Βέβαια, θα διερωτηθούμε για ακόμη μία φορά στο άρθρο αυτό, φτάνουν αυτά; Φυσικά και όχι. Η Καλαμάτα ως “ποδηλατούπολη” χτίζεται ακόμα, εκπαιδεύεται, δοκιμάζεται. Οι υποδομές σε ποδηλατόδρομους επεκτείνονονται, η συμπεριφορά των οδηγών χρήζει περαιτέρω βελτίωσης και η συνύπαρξη των ποδηλατών και των πεζών δοκιμάζεται ακόμη.

Τέλος, θα κλείσουμε με τη συμπεριφορά των ποδηλατών. Ποδηλατική συνείδηση πρέπει να έχουν και οι ίδιοι οι ποδηλάτες, όχι μόνο οι υπόλοιποι. Η προσοχή στην ταχύτητα, τα φώτα κατά τις βραδινές ώρες και το κράνος είναι ορισμένα βασικά θέματα που πρέπει να βελτιώσουμε σαν ποδηλάτες στην Καλαμάτα.

Η συνύπαρξη πεζών, ποδηλάτων και αυτοκινήτων είναι ένα στοίχημα που θεωρώ ότι έχουμε κερδίσει σαν πόλη. Ίσως το πιο δύσκολο μέρος της ιστορίας. Ποιας ιστορίας; Της Καλαμάτας σαν ιδανικό ποδηλατικό προορισμό, σαν την Γαλλική Ριβιέρα της Ελλάδας! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ένα φίλος στο παρελθόν: “Εάν στην Γαλλική Ριβιέρα κάθε χρόνο πηγαίνουν 4-5 εκατ. επισκέπτες για να ποδηλατήσουν, γιατί να μην έρχονται οι αντίστοιχοι και περισσότεροι στην Καλαμάτα, η οποία είναι και πιο όμορφη” (Γιώργος Αμυράς, 4/3/2013).

Ο Γιώργος Αμυράς για την Καλαμάτα (συνέντευξη Kalamata IN)

Ελλαδικό
Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.