Ο Ευτύχης Μπλέτσας ταξιδεύει και παρουσιάζει στο κοινό του το Πήδημα Μεσσηνίας!

Πόσα ξέρουμε εμείς για το Πήδημα;

Το Πήδημα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας λίγο έξω από Καλαμάτα! Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα κλασικά και τουριστικά σημεία της Μεσσηνίας. Ένα μέρος απέραντης φυσικής ομορφιάς με πολύ πράσινο, τρεχούμενα νερά και μία φημισμένη σε όλη την Μεσσηνία ταβέρνα… Δεν είναι τυχαίο που αν Καλαματιανός ακούσει “πήδημα” αμέσως θα σκεφτεί “καλό φαγητό”, αφού η ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού κάθε μέρα γεμίζει με Μεσσήνιους που έρχονται να απολαύσουν καταπληκτικό φαγητό σε τέλειο περιβάλλον και σε πολύ καλές τιμές.

G0020064-1024x767

Το χωριό δεν είναι όμως μόνο η ταβέρνα και η πρόταση μας είναι αν έχετε πάει μόνο για φαγητό εκεί, την επόμενη φορά να πάτε λίγο νωρίτερα από τις 7 (το καλοκαίρι) που έχει ακόμα φως και να κάνετε έναν περίπατο στο όμορφο και γραφικό χωριό.

Το Πήδημα ανήκει στο δήμο Αρφαρών και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Το χωριό είναι πανέμορφο και διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο.

IMG_9781-1024x575

Σε αυτό βρίσκονται πηγές Πηδήματος, που το νερό τους τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία κάτι που κυρίως σημαίνει παραγωγή ελαιολάδου. Το χωριό διαθέτει σύγχρονο ελαιοτριβείο αλλά και ένα παλιό παραδοσιακό με μυλόπετρες, κάτι που αποδεικνύει ότι η ελαιοπαραγωγή έχει ιστορία στο Πήδημα.

IMG_9758-1024x575

Το χωριό πήρε το όνομά του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετά από ένα τραγικό γεγονός: Πάνω από το χωριό, στο σημείο που αναβλύζουν μέχρι σήμερα οι πήγες υψώνονται απότομα βράχια. Από εκεί προτίμησαν να πηδήξουν (εξ ου και “Πήδημα”) νεαρά κορίτσια ώστε να γλιτώσουν από τους διώκτες τους Τούρκους. Οι ντόπιοι ίσως σας πουν την ιστορία για μία συγκεκριμένη χωριατοπούλα που πήδηξε από εκεί, τη λεγόμενη Λυγερή, αλλά ιστορικά θωρείται ότι ήταν πάνω από μία. Μία άλλη εξήγηση για το όνομα του χωριού έχει να κάνει με τις πηγές και τα νερά που ρέουν άφθονα στην περιοχή. Το νερό στο χωριό βγαίνει με μεγάλη δύναμη από το βουνό και έτσι υπάρχει η θεωρία ότι το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα” από τους πίδακες που δημιουργούσε στο έδαφος. Το νερό “πηδούσε” και το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα”. Η πρώτη εκδοχή φαντάζει πιο πιθανή αλλά και η δεύτερη στέκει.

IMG_9779-1024x575

Το χωριό έχει πολλά παραδοσιακά στοιχεία, παλιά κτήρια και γραφικές γωνιές. Στο λόφο πάνω από το χωριό υπάρχει ένα αρχαίο κάστρο που είναι προσβάσιμο μόνο με πεζοπορία. Φαίνεται όμως από το χωριό και ομορφαίνει το τοπίο. Από εκεί πάνω έδωσαν τέλος στη ζωή του οι Ελληνοπούλες για να αποφύγουν τους Τούρκους.

Στο Πήδημα εκτός από τη γνωστή ταβέρνα Μύλος υπάρχει στο χώρο της πλατείας καφενείο, εστιατόριο, παντοπωλείο καθώς επίσης και ένα καινούριο μεζεδοπωλείο.  Η εκκλησία του χωριού είναι σε λόφο, ψηλότερα από το υπόλοιπο χωριό και έτσι φαίνεται από παντού. Είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και 21 Μαΐου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

Πάντως επειδή το όνομα του χωριού παραπέμπει αλλού, ντόπιοι και επισκέπτες κάνουν την πλακίτσα τους με φράσεις όπως “μου αρέσει το Πήδημα” κοκ. Μάλιστα στην ταβέρνα Μύλος που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίνουν αναμνηστικά αυτοκολλητάκια και αναπτήρες που γράφουν “I LOVE ΠΗΔΗΜΑ”.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής είναι άριστες για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων με εξαιρετικό αποτέλεσμα στο ελαιόλαδο. Τους τελευταίους μήνες ένα νέο brand name έχει κάνει την εμφάνιση στο χώρο του ελαιόλαδου, από το χωριό Πήδημα. Το Pidima Greek extra virgin olive oil με πολύ καλές κριτικές από όσους το έχουν δοκιμάσει, είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε το site www.pidima.eu και στο www.facebook.com

Διαβάστε το άρθρο εδώ: www.bletsas.gr

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.