Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη… Οι οπαδοί του αναρίθμητοι. Πώς θα το περιγράφαμε; Το ποδόσφαιρο είναι κίνηση, ήχος, πάθος, χορός, αγάπη!

Ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο! Και συγκεκριμένα ας μας μιλήσει ένας Καλαματιανός ποδοσφαιριστής! Ο Μάριος Μπιτσάνης έχει στο ρόστερ του –για να μιλήσουμε και λίγο στη γλώσσα του ποδοσφαίρου- παρουσίες σε εθνικές κατηγορίες και επιτυχημένη παρουσία μέχρι και σήμερα στην εθνική ενόπλων που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων όπου και ήταν βασικό μέλος.

Ο 28χρονος επιθετικός μόλις ήρθε με μετεγγραφή στην καλαματιανή ομάδα «Απόλλων» με πολύ καλές συστάσεις, ενώ την περσινή σεζόν σημείωσε 12 τέρματα με την ομάδα του Φωστήρα Ηλιούπολης η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄ Αθήνας. Επίσης ο Μπιτσάνης είχε γεμάτη σεζόν, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην ποδοσφαιρική ορολογία με 2362΄λεπτά παρουσίας, ενώ η ομάδα του τερμάτισε στην 7η θέση.

Κάποιος που δεν ασχολείται καθόλου με το ποδόσφαιρο σε ρωτάει γι αυτό το άθλημα  στη Μεσσηνία. Τι θα του έλεγες για τον ενημερώσεις;

Το ποδόσφαιρο θεωρείται παγκοσμίως ο «βασιλιάς» των σπορ… Στη Μεσσηνία βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο το άθλημα αυτό.  Έχουμε την ομάδα της Καλαμάτας που μας εκπροσωπεί στις Εθνικές Κατηγορίες, συγκεκριμένα στη Γ’ Εθνική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κ άλλες ανταγωνιστικές ομάδες που αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα το οποίο αποτελείται από τις εξής κατηγορίες: Α’ Κατηγορία, Α1, Β’ και Γ’. Υπάρχουν αρκετές υποδομές στο χώρο του ποδοσφαίρου  που όμως χρειάζονται βελτίωση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν ο καθένας ξεχωριστά όπως μπορεί για να προσφέρει τα μέγιστα από την πλευρά του.

Μίλησέ μας για την πορεία σου στο άθλημα αυτό

Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία, συγκεκριμένα όταν ήμουν 10 ετών, στο χωριό μου, στην ομάδα του Πανθουριακού. Αργότερα μετά από μια προεπιλογή πολλών παιδιών βρέθηκα στις Ακαδημίες της Καλαμάτας, όταν η «Μαύρη Θύελλα» ήταν στην Α’ Εθνική! Αργότερα, στα 18, πέρασα στη Σχολή Αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο, έπαιξα ποδόσφαιρο εκεί δυο χρόνια βγαίνοντας πρώτος σκόρερ Ρεθύμνου και τις δυο ποδοσφαιρικές σεζόν 2004-2005 και 2005-2006. Μετά επέστρεψα στην ομάδα της Καλαμάτας αλλά δεν μπόρεσα με τη δουλειά να παραμείνω στην πόλη μου και μετατέθηκα στην Αθήνα. Συνέχισα σε ομάδες όπως: Αίαντας Σαλαμίνας, Αχαρναϊκός, Δόξα Βύρωνος και τέλος στον Φωστήρα Ηλιούπολης.

Γύρισες στην Καλαμάτα μετά από τη συμμετοχή σου στην ομάδα του Φωστήρα Ηλιούπολης. Πώς νιώθεις γι αυτή τη μετεγγραφή;

Όσα χρόνια έπαιζα σε ομάδες στην Αθήνα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα να επιστρέψω κάποια στιγμή στην πόλη μου και να παίξω ποδόσφαιρο εδώ. Αυτό έγινε φέτος και θα ήθελα να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τη Διοίκηση του Απόλλωνα που με εμπιστεύτηκε και με βοήθησε να επιστρέψω στη γενέτειρα μου.

Υπάρχουν οι υποδομές για να αναπτυχθεί το άθλημα του ποδοσφαίρου στην Καλαμάτα;

Όπως ανέφερα και παραπάνω οι υποδομές στην Καλαμάτα είναι σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Θα πρέπει όμως ο Αθλητικός Φορέας να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει την προσπάθεια που καταβάλλει για τον αθλητισμό και συγκεκριμένα για το ποδόσφαιρο. Τα γήπεδα είναι σε καλή κατάσταση αλλά χρειάζονται και φροντίδα έτσι ώστε να παραμείνουν έτσι. Επίσης θεωρώ πως θα ήταν καλό να απορροφηθούν κάποιοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, που να προσφέρουν στους νέους την ευχέρεια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο.

Ήσουν στο team της εθνικής ενόπλων που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων. Μίλησέ μας γι αυτή σου την εμπειρία

Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πράγα από 23/06 /2014 έως 30/06/2014 ήταν εκπληκτική εμπειρία. Συμμετείχαν 8 από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ήταν η διοργανώτρια Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Σλοβακία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και εμείς. Καταφέραμε και φτάσαμε στον ημιτελικό με τους Τσέχους τους οποίους και νικήσαμε 1-3. Στον τελικό όμως δεν τα καταφέραμε με τους Γερμανούς και γνωρίσαμε την ήττα με 4-2. Παρόλα αυτά όμως ήταν σημαντική επιτυχία που κατακτήσαμε το αργυρό μετάλλιο μιας και δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Πώς θα παρότρυνες κάποιον να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο, και γενικότερα ο αθλητισμός, στην κοινωνία συμβάλλει στο να κρατήσει τους νέους και τις νέες μακριά από πολλά είδη αντικοινωνικής συμπεριφοράς και καταστροφικών «ασχολιών», όπως π.χ. τα ναρκωτικά και το αλκοόλ που μαστίζουν την σημερινή κοινωνία. Επίσης, ένα άτομο το οποίο έχει μάθει από μικρό να αγωνίζεται μέσω του αθλητισμού, έχει εκτός του γυμνασμένου και υγιούς σώματος και περισσότερες πιθανότητες να ανταπεξέλθει ψυχολογικά σε δυσκολίες αργότερα στη ζωή του, διότι γνωρίζει το τι θα πει αγώνας, προσπάθεια και ανταγωνισμός. Για το λόγο αυτό παροτρύνω τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους από μικρές ηλικίες σε ομάδες, να μυούνται στο αθλητικό ιδεώδες και να μαθαίνουν σωστά το ποδόσφαιρο ή όποιο άθλημα επιλέξουν. Είναι το καταφύγιο των νέων για να μην μπλέκουν και ένας τρόπος για να χτίζουν ένα υγιές σώμα, να κρατάνε το μυαλό τους σε εγρήγορση και να μαθαίνουν τι σημαίνει ομαδική δουλειά και πειθαρχία από προπονητές που η αξία τους αποδεικνύεται ακριβώς από το πόσο καλύτερους αθλητές και ανθρώπους τους κάνουν.

Τι προσφέρει το ποδόσφαιρο σε εσένα;

Το ποδόσφαιρο για μένα αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής μου. Παίζω από πολύ μικρή ηλικία και το αγαπώ. Με ηρεμεί και με χαλαρώνει. Με κάνει να ξεχνάω τα προβλήματα μου και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο αθλητισμός γενικότερα συμβάλλει και στην διατήρηση της υγείας μας. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι Αρχαίοι.

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.