Το νέο της βιβλίο “Κόκκινα δέντρα” θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα η συγγραφέας Βάλια Καραμάνου. Με αφορμή, λοιπόν, την παρουσίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, στο στέκι πολιτισμού “Μπουκαδούρα”, το “Kalamata IN” μίλησε τη συγγραφέα…

Μεταξύ άλλων μάς είπε λίγα λόγια για το νέο της βιβλίο, την ιδιότητα της φιλολόγου, για την πηγή της έμπνευσής της, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την Καλαμάτα.

Η Βάλια Καραμάνου εργάζεται ως φιλόλογος και έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και νουβέλες. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες, ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

“Κόκκινα δέντρα”, το νέο σας βιβλίο, το οποίο και θα παρουσιάσετε στην Καλαμάτα. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό…
Στα «Κόκκινα δέντρα» μπλέκονται οι ιστορίες δύο γυναικών με φόντο την κρίση. Η Μάρθα, μια δικηγόρος με ικανοποιητική έως τότε ζωή, μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών μένει άστεγη, μετά από απρόσμενες απώλειες. Βρίσκει, λοιπόν, καταφύγιο στον ερειπωμένο σταθμό των Νερόμυλων Αργολίδας κατά τις μέρες του Δημοψηφίσματος του 2015. Το γεγονός αυτό την ωθεί στην ανακάλυψη μιας μυστηριώδους ιστορίας του τόπου, που αφορά στην δεύτερη ηρωίδα – την Αθανασία- και στην ανεξιχνίαστη μέχρι τότε εξαφάνισή της.
Untitled-1
Η Μάρθα, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, διεκδικεί την ευτυχία της. Τελικά, εσείς τι πιστεύετε; Μπορεί να κατακτηθεί η ευτυχία;
Μπορούμε και οφείλουμε να το προσπαθήσουμε, αν και η αντίδραση της Μάρθας μάλλον αποτελεί περισσότερο επαναστατική πράξη μπροστά στο αδιέξοδο παρά προσωπική διεκδίκηση.
Έχετε αναφέρει, κάτι που διαβάζουμε και στο blog σας (http://vkaramanou.blogspot.gr/) ότι ως κόρη συγγραφέα, νιώθατε την κληρονομική υποχρέωση να σας βαραίνει. Εξακολουθείτε να το αισθάνεστε και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για ένα παιδί να χαράξει τελικά τον δικό του δρόμο;
Νομίζω πως το δύσκολο κομμάτι είναι να βρεις τον δρόμο σου. Από την στιγμή που θα προσδιορίσεις την πορεία σου, όλα ρέουν πλέον πιο αβίαστα. Στην δική μου περίπτωση, μόλις συνειδητοποίησα πως έφερα το πατρικό «μικρόβιο» της συγγραφής και το αποδέχτηκα, όλα ξεδιπλώθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα φυσικά με τις ιδιαιτερότητές μου. Μάλιστα, μέσα από διαφορετικά συγγραφικά μονοπάτια, διακρίνω πλέον ευδιάκριτα κοινά στοιχεία ανάμεσα στα έργα του πατέρα μου και τα δικά μου.
Εκτός από συγγραφέας είστε και φιλόλογος. Αυτή σας η ιδιότητα με ποιον τρόπο σάς βοήθησε στη συγγραφή;
Σαφώς ο σωστός χειρισμός της γλώσσας βοηθά στην στέρεη δόμηση ενός έργου και κάνει λιγότερο κοπιαστικό το μετέπειτα έργο του επιμελητή. Από μόνο του όμως αυτό δεν είναι ικανό να χρίσει κάποιον συγγραφέα. Πρέπει να ενυπάρχει η ικανότητα του «παραμυθά», να ζωντανεύει δηλαδή κάποιος ανεξερεύνητους κόσμους με την φαντασία του. Ωστόσο, η σχέση φιλολογίας και συγγραφής είναι αναμφίβολα αυτή της αλληλοβοήθειας.
Αλήθεια, ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;
Πηγή της έμπνευσης είναι τα θύματα της κρίσης, αυτοί που έχασαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους. Κάποιος πρέπει να μιλήσει και γι αυτούς. Επίσης, η ιδέα του “ανήκειν”, η ανάγκη να ανήκουμε κάπου και πως αντιδρά κάποιος για να προστατεύσει ό,τι αγαπά.
Και μια τελευταία ερώτηση σχετικά με την Καλαμάτα… Έχετε ξαναέρθει; Πως σας φαίνεται η πόλη μας;
Στην Καλαμάτα είχα έρθει πριν αρκετά χρόνια και την θυμόμουν αμυδρά έκτοτε. Χάρηκα, όμως, πολύ που μου δόθηκε ξανά η ευκαιρία να την επισκεφτώ. Είναι μια ζωντανή ανερχόμενη πόλη με αξιόλογη πολιτισμική δράση και – όπως κάθε πόλη που έχει την τύχη να αγκαλιάζεται από θάλασσα και τείχη- διαθέτει ταυτόχρονα απαράμιλλη ομορφιά!
Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.