Το τσιγάρο είναι μια χρόνια και σοβαρή εξάρτηση. Παρ όλες τις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Υγείας και των γιατρών για τις πολύ άσχημες επιπτώσεις που έχει στην υγεία, στατιστικές μελέτες δείχνουν πως η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια (bestrong.org.gr).

Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που προσπαθούν να το κόψουν, τις περισσότερες φορές όμως χωρίς αποτέλεσμα. Η ψυχολογική εξάρτηση φαίνεται να είναι πολύ σοβαρότερη της οργανικής και αυτό είναι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για κάποιον το να καταφέρει να σταματήσει να καπνίζει.

Το να κατανοήσει κάποιος τους προσωπικούς του λόγους για τους οποίους επιλέγει το τσιγάρο αλλά και τους τρόπους που το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του, μπορεί να τον βοηθήσει ουσιαστικά στη διακοπή του καπνίσματος.

Η ψυχολογική, νοητική αλλά και συναισθηματική εξάρτηση από το τσιγάρο, πολλές φορές μας κάνει να μην επιλέγουμε συνειδητά πότε θα ανάψουμε το επόμενο. Αντιθέτως η συνήθεια του τσιγάρου παίρνει συχνά μια μορφή τελετουργικού (πχ μετά το φαγητό, με τον καφέ, ή με το που θα ξυπνήσει κάποιος) ή μιας αυτόματης συμπεριφορικής απάντησης σε κάποιο συμβάν (για παράδειγμα, κάποιος που θα αγχωθεί ή που θα στενοχωρηθεί για κάτι και χωρίς να το πολυσκεφτεί θα ανάψει τσιγάρο). Όταν λοιπόν κάποιος καταφεύγει αυτόματα στο τσιγάρο χωρίς να το σκεφτεί πριν και να το επιλέξει συνειδητά, είναι που μας κάνει να μιλάμε πια, για εξάρτηση.

Ας μην ξεχνάμε πως το τσιγάρο είναι ένας τρόπος για εμάς να καλύπτουμε μια ανάγκη μας – ακόμα και αν δεν ξέρουμε να απαντήσουμε με σιγουρια ποια είναι αυτή. Σίγουρα πάντως από τους περισσότερους χρησιμοποιείται σαν ένας τρόπος διαχείρισης άγχους και στενοχώριας, συντροφιάς, αμηχανίας, ελέγχου βάρους και σπανιότερα σαν κάτι που δίνει βαθιά ευχαρίστηση.

Συμπερασματικά, η κατανόηση των πραγματικών αναγκών μας, μας δίνει ένα παραπάνω εφόδιο στη μάχη της απεξάρτησης από το τσιγάρο. Το να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τί μας φταίει κάθε φορά που καταφεύγουμε σε αυτό, μπορεί να μας βοηθήσει στο να σπάσουμε το φαύλο αυτόν κύκλο.

Αν η ενδοσκόπηση, μας είναι δύσκολη και νιώθουμε γενικά μπερδεμένοι στο τί μας συμβαίνει και δε μπορούμε να σταματήσουμε να ανάβουμε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, τότε κάποιες επισκέψεις σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορούν να μας βοηθήσουν. Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι, πως θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Στο τέλος άλλωστε, εξαρτάται κυρίως από εμάς να αλλάξουμε τη ζωή μας και από κανέναν άλλον.

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.