Πριν 199 χρόνια ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, η ένοπλη εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων με σκοπό να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Το 1821 οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.
Πολέμησαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αυτονομία, με σύνθημα “ελευθερία ή θάνατος”. Μέσα σε όλους τους αγωνιστές του 1821, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αυτοί που γεννήθηκαν στη Μεσσηνία. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου 1821.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιους από τους αγωνιστές του 1821 που γεννήθηκαν στη Μεσσηνία…
Νικηταράς
Ο Νικηταράς ή Νικήτας Σταματελόπουλος ή Τουρκοφάγος γεννήθηκε στη Νέδουσα Μεσσηνίας το 1787. Ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Στα Άνω Δολιανά, με 200 μόνο άνδρες κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους. Έτσι, λόγω αυτού οι άνδρες του του έδωσαν το παρατσούκλι Τουρκοφάγος.
Παπαφλέσσας
Ο Παπαφλέσσας γεννήθηκε στην Πολιανὴ Μεσσηνίας το 1786 και πέθανε στο Μανιάκι Μεσσηνίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γρηγόριος Δικαίος και είχε μυηθεί και αυτός στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 έφθασε στην Πελοπόννησο ως πρόδρομος του Δ. Υψηλάντη για την προετοιμασία της Επανάστασης.
Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους οπλαρχηγούς Θ. Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Αναγνωσταρά, ανάβοντας τη φλόγα της εξέγερσης. Με την εισβολή του Ιμπραήμ, έστησε ενέδρα στο Μανιάκι με 1.500 παλικάρια. Οι εχθροί, όμως νίκησαν και έτσι ο Παπαφλέσσας έπεσε μαχόμενος ηρωικά το 1825.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά, γεννήθηκε στο Ραμαβούνι Μεσσηνίας το 1770 και πέθανε στην Αθήνα το 1843. Είναι η πιο σημαντική φυσιογνωμία της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία είναι συνδεδεμένη με τις πιο σημαντικές της φάσεις, κυρίως στην Πελοπόννησο.
Οι δράσεις του ξεκίνησαν το 1805 και από τότε δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Τιμήθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη για τη δράση του εναντία στους Γάλλους. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία προετοιμάζοντας τον Αγώνα στην Πελοπόννησο. Η παράδοση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και η άλωση της Τριπολιτσάς, οι νίκες στο Βαλτέτσι, και όχι μόνο, εδραίωσαν το κύρος του ως στρατιωτικού ηγέτη.
Στις 26 Ιουλίου 1822 η ιστορική νίκη του στα Δερβενάκια οδήγησε στον αποδεκατισμό της στρατιάς του Δράμαλη, διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο και επικύρωσε τις εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες του Γέρου του Μοριά. Τα «Απομνημονεύματα» του Κολοκοτρώνη, τα οποία υπαγόρευεσε στον Γεώργιο Τερτσέτη αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.
Μήτρος Πέτροβας (Μητροπέτροβας)
Ο Μητροπέτροβας γεννήθηκε στη Γαράντζα (Μέλπεια) Μεσσηνίας το 1745. Η πολεμική του δράση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών και συνεχίστηκε με την προετοιμασία της Επανάστασης στη Μεσσηνία. Συμμετείχε με δικό του στρατιωτικό σώμα στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα τάχθηκε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη και πήρε μέρος στη μάχη στο Βαλτέτσι και στην άλωση της Τριπολιτσάς.