Η Μαρία Κάλλας και η Μεσσηνία θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο! Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος όσων αποφάσισαν να γυρίσουν ταινία για το πορτρέτο, τη ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας της όπερας Μαρίας Κάλλας. Η Μαρία Κάλλας καταγόταν από το Νιοχώρι Μεσσηνίας αλλά λίγοι το γνωρίζουν αυτό. 

Για τη μεγάλη αυτή κινηματογραφική δουλειά με θέμα τα πρώτα βήματα της Μαρίας Κάλλας στον τόπο καταγωγής της, μια ταινία που θα προβάλει και θα αναδείξει την περιοχή μας παγκοσμίως, μας μίλησε ο κ. Μπάμπης Τσόκας. Ο κ. Τσόκας είναι καταξιωμένος Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης και μετά τις ταινίες «Δρόμοι της Ελιάς» και «Πέτρος Θέμελης» που είναι γυρισμένες στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Καλαμάτα, συνεχίζει την προσπάθειά του να προβάλλει την Ελλάδα και τους ανθρώπους της μέσα από την πρόταση που του έγινε για την ταινία για τη Μαρία Κάλλας.

Όπως μας είπε: "Είναι ευτύχημα για τους Μεσσήνιους και τους Καλαματιανούς που έχουν ένα τέτοιο μεγάλο αστέρι στο παγκόσμιο στερέωμα. Μια σπουδαία γυναίκα, μια μεγάλη Ελληνίδα! Εμένα που μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω εδώ και να φτιάξω μια ταινία για τη Μαρία Κάλλας και είναι μεγάλη μου τιμή γιατί οι ρίζες μου και η ψυχή μου είναι η Ελλάδα!

ntokimanter-kallas-1

 

Η Αρχαία Μεσσήνη και η Κάλλας είναι δύο φάροι που φωτίζουν όλη την ανθρωπότητα. Παρότι έχει φύγει από τη ζωή αρκετά χρόνια, παραμένει επίκαιρη σε όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα. Και είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που έχουν σπουδάσει όπερα, μουσική και  έχουν τη Μαρία Κάλλας ως πρότυπο.

Και η Μεσσηνία και ευρύτερα η Ελλάδα δεν την παρουσιάζει και δεν αναδεικνύει τη μεγάλη αυτή γυναίκα, τη ντίβα. Εγώ πήγα στο Νιοχώρι και είδα ένα κατεστραμμένο σπίτι. Βρήκα προσωπικά πράγματα της οικογένειας στα ερείπια και πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι ντροπή. Στη Σουηδία που ζω 40 χρόνια, ένα καράβι βούλιαξε στα 100 μέτρα και κάνανε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι απ’ ότι επισκέπτονται την Ακρόπολη! Πρέπει να μάθουμε ως Έλληνες να αναγνωρίζουμε την αξία όσων έχουμε και να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας και όχι να βγαίνουμε στην Ευρώπη και να ζητιανεύουμε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας. Έχουμε τον Αισχύλο, το Σοφοκλή, τον Ευριπίδη. Σε όλα τα θέατρα του  κόσμου παίζουν αυτοί οι σπουδαίοι Αρχαίοι Έλληνες.

Ένας Ελληνοσουηδός αδερφικός μου φίλος, ο Θανάσης Ψαρούλης, όταν μου είπε για τις ρίζες της Κάλλας του είπα «πρέπει να πάμε στην Ελλάδα να την κάνουμε ταινία» και σιγά σιγά κατορθώσαμε μέσω της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας να πάρουμε το οκ.

ntokimanter-kallas-2

 

Και τώρα είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί βρήκα τα νέα παιδιά της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας με ένα τρομερό ενθουσιασμό και τρομερή αγάπη για την τέχνη. 

Ούτε στη Σουηδία δεν έχω δει τόσο καλλιεργημένα παιδιά και κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτομαι πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Αυτά τα παιδιά, όμως, είναι έξω από την παραγωγή, αυτή είναι η μεγαλύτερη «σπατάλη» που κάνει ένα κράτος και είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν τα αξιοποιεί για να φτιάξουν την καινούρια Ελλάδα. Αν ήμουν εδώ θα προσπαθούσα να εξελίξω αυτό που έχουν τα παιδιά με τα οποία συνεργαζόμαστε για την ταινία, όπως κάναμε με το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη. Ένας άνθρωπος που αναδεικνύει την περιοχή και παρουσιάζει την καινούρια Ελλάδα. Όπως η Μαρία Κάλλας που ήταν πρέσβειρα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Πόσο το αναγνωρίζουμε όμως; Πόσο έχουμε αναδείξει όλες αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες; Οι ξένοι για πολύ πιο απλά πράγματα κάνουν μεγάλες κινήσεις με στόχο να τα παρουσιάσουν".

ntokimanter-kallas-3

 

Όσον αφορά την ταινία για τη Μαρία Κάλλας, ο κ. Τσόκας μας είπε πως "τα γυρίσματα ξεκίνησαν 25 Νοεμβρίου 2013. Πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2015. Είχα το ευτύχημα να γνωρίσω τη Μυρτώ Καμβυσίδη, η οποία είναι πάρα πολύ καλή, μοιάζει με τη Μαρία Κάλλας και πολλά άλλα ταλαντούχα παιδιά. Είμαστε μια ομάδα όλο χιούμορ, όλο χαρά. Δεν υπάρχει μέρα που να νιώθεις ότι κουράστηκες. Υπάρχει ενθουσιασμός και ο ενθουσιασμός είναι θεϊκή έμπνευση.

Στην ταινία συνδέουμε την Αρχαία Μεσσήνη με την Κάλλας, μιλάμε για τη ζωή της Κάλλας στην Καλαμάτα και στο Νιοχώρι.  Γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί στο Νιοχώρι, στον Μελιγαλά, στην Καλαμάτα  και στην Αρχαία Μεσσήνη. Συνδέσαμε το παλιό με το νέο. Θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη και ωραία πρεμιέρα στην Καλαμάτα. Μετά θα προβληθεί στο Νιοχώρι και μετά θα αναλάβει η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία να το προβάλει σε όλο τον κόσμο, αφού έχει συνδέσμους με συλλόγους σχεδόν σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. Θα πάμε επίσης στην Πρέβεζα, την πατρίδα μου και μετά θα επιδιώξουμε να προβληθεί στην τηλεόραση, την ελληνική, τη σουηδική. Θα μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Και μέσα από αυτή την ταινία θα προβάλουμε την περιοχή, την Καλαμάτα, την Αρχαία Μεσσήνη, το Νιοχώρι, τη Μεσσηνία, την Ελλάδα…

ntokimanter-kallas-4

 

Η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με τη σουηδική τηλεόραση, αλλά μέρος της χρηματοδότησης είναι δικό μου και φυσικά γίνεται με τη συμβολή της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας.

Θα ήθελα να τονίσω πως όταν κάνεις ένα επάγγελμα που ξεκίνησε από χόμπι το αγαπάς αυτό που κάνεις, δε σε νοιάζουν τα χρήματα. Τι σημαίνει να είσαι σκηνοθέτης, με είχαν ρωτήσει κάποτε, και τους είπα: "Σκηνοθέτης είναι να έχεις πυγμή και επιμονή", μας υπογράμμισε ο κ. Τσόκας.

Για τη ζωή του στη Σουηδία μας ανέφερε: "Έχω περάσει δύσκολες στιγμές στη Σουηδία, και στον δρόμο κοιμήθηκα και πείνασα, αλλά έχω πείσμα γι αυτό που αγαπώ, τον κινηματογράφο. Έφυγα από εδώ παιδάκι για να σπουδάσω, αλλά εκεί τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Πήγα στην Ακαδημία Κινηματογράφου ύστερα από 7 χρόνια. Έκανα ταινίες προτού πάω στη σχολή. Δούλευα με τα χέρια, έκοβα την ταινία με το ψαλίδι και την κολλούσα, τα κατάφερα μόνο με το πείσμα και την επιμονή που είχα. Βέβαια μετά στη σχολή έμαθα σπουδαία πράγματα.

Στη σχολή κατάλαβα πως οι Σουηδοί είχαν πιο πολλές γνώσεις απ’ ότι είχα εγώ για την Ελλάδα και έκατσα και μελέτησα. Και αφού μελέτησα όσα θα έπρεπε ήδη να ξέρω, μετέφερα όλα αυτά στη σουηδική κουλτούρα. Όσες ταινίες έχω δημιουργήσει με τον αρχαίο πολιτισμό έχουν πάει πολύ καλά και η απήχηση είναι μεγάλη. Με τη λέξη συνάντηση έχω κάνει πάνω από 20 ταινίες. Για παράδειγμα ένας Έλληνας συναντάει έναν Σουηδό και μέσα από αυτή τη συνάντηση βγάζω ένα μύθο της αρχαίας τραγωδίας.

ntokimanter-kallas-5

 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι όταν λες στη Σουηδία πως είσαι Έλληνας, η αντίδραση είναι πολύ θετική, γιατί έχουν διαβάσει τον αρχαίο πολιτισμό, έχουν ζήσει την ελληνική φιλοξενία στις διακοπές τους, οι περισσότεροι λένε τα καλύτερα λόγια. Όταν έγινε το Πραξικόπημα στην Ελλάδα, όλες οι εφημερίδες τους γράφανε για την Ελλάδα επί 7 χρόνια".

Έπειτα ο γνωστός σκηνοθέτης μας μίλησε για τις δουλειές που θα μας παρουσιάσει προσεχώς: "Έχουμε ήδη αρχίσει τα γυρίσματα της ταινίας για το έργο του σπουδαίου καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο οποίος – θα ήθελα να το αναφέρω αυτό – συνομιλεί με τον Μπαμπινιώτη με επιστολές στα αρχαία ελληνικά, ένας άνθρωπος με απίστευτες γνώσεις… Ακόμα ετοιμάζουμε 12 τραγούδια τα οποία έχουμε μαγνητοφωνήσει στην Πρέβεζα και θα τα κάνω νουβέλες. Θα βγάλουμε ένα CD με τα τραγούδια, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα DVD με 12 νουβέλες. Επίσης, στη Σουηδία κάνω  μια "έρευνα" με το Πανεπιστήμιο για την ψυχική υγεία".

ntokimanter-kallas-6

 

Τέλος, μας τόνισε πως: "Πρέπει να δώσουμε τη σκυτάλη στα νέα παιδιά. Οι διοικήσεις στη Σουηδία αναλαμβάνονται από νέα παιδιά μέχρι 35 – 40 χρονών. Και πρέπει να σεβόμαστε τον πολιτισμό μας… Εδώ είναι η χώρα της Απαγγελίας!"

Ελλαδικό