Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Κεφαλλονίτες και είχε την τύχη να πάρει από αυτούς πολύτιμες γνώσεις και να μάθει τα πρώτα του γράμματα από τον πατέρα του, δεινό κλασικό φιλόλογο και από τη μητέρα του, ενσάρκωση της πρακτικής σκέψης. Αφού πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές σε διάφορα σχολεία σε Αθήνα, Κρήτη και Κεφαλονιά, καθώς επίσης και τις σπουδές ειδίκευσης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του σχετικά με τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος έχει υπηρετήσει, επίσης, στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών ως καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας. Πλέον βρίσκεται στην Καλαμάτα και μοιράζεται τις γνώσεις του με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικότερα του Τμήματος Φιλολογίας.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα παρακάτω…

Το πρώτο πράγμα που κάνω το πρωί είναι να κλείνω το ξυπνητήρι και να περιμένω την επόμενη και οριστική αφύπνιση, που δυστυχώς έρχεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελα!

Τον περισσότερό μου χρόνο ξοδεύω σε κλειστούς χώρους: στο γραφείο μου, στις αίθουσες διδασκαλίας, στο σπίτι μου με ολιγοήμερες αποδράσεις στους ανοικτούς και ηλιόλουστους χώρους της ελληνικής υπαίθρου.

Μ’ αρέσει στην Καλαμάτα το κέντημα των δρόμων που οδηγούν στο υπέροχο παραλιακό μέτωπο.  Όταν πρωτοήλθα στην Καλαμάτα και αφού είχα υπηρετήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βάφτισα την πόλη μας το Ρέθυμνο της Πελοποννήσου!

Με εκνευρίζει στην  Καλαμάτα οι ασυνείδητοι οδηγοί που σταθμεύουν παράνομα πάνω στην παραλιακή λεωφόρο.  Με παρηγορεί η σκέψη ότι μπορεί να μην είναι όλοι Καλαματιανοί!

Αγαπημένος προορισμός είναι η Κεφαλονιά μου, γιατί πολυφίλητη η Καλαμάτα, αλλά η ιδιαίτερη πατρίδα μου παραμένει ετήσιος νόστος και άφατη χαρμοσύνη.

Αυτό τον καιρό με προβληματίζει η απουσία κοινής λογικής στην ελληνική κοινωνία.

Οι φίλοι για μένα πιστεύουν τα καλύτερα, αλλιώς τι να τους κάνεις τέτοιους φίλους!

Εγώ για τον εαυτό μου πιστεύω ότι έχω καλές προθέσεις.

Με κάνει να γελάω η απατηλή ματαιοδοξία μερικών συνανθρώπων μου.

Ξεχωρίζω στον χαρακτήρα ενός άνδρα και μιας γυναίκας την ειλικρίνεια των προθέσεων και την αποφασιστικότητα να επιτελέσουν το καλό.

Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να μην μπορέσω να σταθώ στα παιδιά μου τόσο καλά όσο στάθηκαν σε μένα οι γονείς μου.

Τελευταία φορά έκλαψα από τα γέλια.

Επιτυχία θεωρώ να έρχονται οι φοιτητές μου και να με αποκαλούν «κύριε Ανδρέα» από ανυπόκριτο σεβασμό και άδολη αγάπη.

Ευτυχία θεωρώ να κλείνουν οι κύκλοι της ζωής ανώδυνα, ανεπαίσθητα, ειρηνικά.

Η τελευταία φορά που είπα ψέματα… μόνον κατά συνθήκη ψεύδη, για να κυλάει ήρεμα η ζωή …

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει… ο παππούς μου από την πλευρά του πατέρα μου κάποτε μού επισήμανε σε έντονο ύφος: «Ποτέ μην απολογείσαι για τις πράξεις σου!».

Χαρακτήρισε με μια λέξη/φράση τη ζωή σου αυτή την περίοδο: Ισορροπημένη

“ξέρεις ποιος είμαι εγώ”

Η στήλη “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δημιουργήθηκε από τους συντάκτες του “Kalamata IN” με σκοπό να φέρουμε πιο κοντά στο κοινό της πόλης ανθρώπους που ακούμε καθημερινά, αλληλεπιδρούμε επαγγελματικά ή απολαμβάνουμε σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Η ονομασία της εν λόγω στήλης προήλθε από την παλιά καλή εποχή της επαρχίας κι όχι μόνο, όπου οι άνθρωποι λογομαχούσαν με την φράση “Ρε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ”… Μετά απο δεκαετίες που ακούγεται όλο και λιγότερο αποφασίσαμε με την ίδια αυτή φράση να τους γνωρίσουμε όλους, αλλά και να μας μάθουν όλοι προκαταβολικά!

Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν στη στήλη αυτή. Η δομή του περιεχομένου αποσκοπεί στο να αναδείξει με κοφτό τέμπο, σύντομες φράσεις αλλά και κρυμμένο χιούμορ κατά περιπτώσεις, τις ενδιαφέρουσες πλευρές της καθημερινότητάς μας.

Δείτε επίσης:

Ας γνωρίσουμε τον Έκτορα Τσατσούλη

Ας γνωρίσουμε τον Ανδρέα Ζαγάκο

Ας γνωρίσουμε τον Γιώργο Λαζαρίδη

Ας γνωρίσουμε τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο

Ας γνωρίσουμε τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά

Ελλαδικό