Όλοι γνωρίζουμε τον Ζακ-Υβ Κουστώ (Jacques-Yves Cousteau), τον Γάλλο ωκεανογράφο, εξερευνητή, συγγραφέα, φωτογράφο, κινηματογραφιστή που αγάπησε το υγρό στοιχείο πιο πολύ και από τη ζωή του και αφιερώθηκε σε αυτό.
Κατασκεύασε μόνος του το 1936 την πρώτη μάσκα καταδύσεων που υπήρξε ποτέ, χάρη σε αυτόν ιδρύθηκε η Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και 2 χρόνια αργότερα το Κέντρο Εξελιγμένων Θαλασσίων Ερευνών, ενώ τα ντοκιμαντέρ που γύρισε βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ των Καννών. Και βέβαια ο άνθρωπος που το 1943 συνυπέγραψε την εφεύρεση του περίφημου «Aqua-Lung», της καταδυτικής συσκευής που επέτρεψε την υποθαλάσσια εξερεύνηση, συνδέοντας για πάντα το όνομά του με τη ζωή στο βαθύ μπλε.
Αργότερα αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος το οποίο μετέτρεψε σε εξερευνητικό και το ονόμασε “Καλυψώ”. Μ’ αυτό ξεκίνησε να εξερευνά το βυθό της θάλασσας και το 1955 ξεκίνησε ένα ταξίδι 13.800 μιλίων που τον οδήγησε στα βάθη όλων των ωκεανών του πλανήτη, με σκοπό να καταγράψει με την κάμερα όλα όσα συνάντησε. Κατέγραψε όλη τη θαλάσσια ζωή, εξερεύνησε αμέτρητα ναυάγια, ενώ προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε πολλές ανθρώπινες απορίες.
Το 1975, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής κυβέρνησης άρχισε εξερευνήσεις στο Αιγαίο. Εξερεύνησε διάφορες περιοχές, κυρίως ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Κρήτη και απέκλεισε την ύπαρξη της χαμένης Ατλαντίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης εξερεύνησε το αρχαίο ναυάγιο, η αρχική ανακάλυψη του οποίου έφερε στο φως τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, ενώ ανακάλυψε και το κουφάρι του βυθισμένου πλοίου “Βρετανικός”.
Ο άνθρωπος που έκανε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες να γεμίσουν από μπλε εικόνες, ο πασίγνωστος δύτης και υποθαλάσσιος εξερευνητής που μας δίδαξε τη μαγεία του υγρού στοιχείου και συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση της υποθαλάσσιας γνώσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Και έρχεται τώρα η εγγονή του Jacques-Yves και κόρη του Philippe, Alexandra Cousteau, να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς της.
Η Alexandra, που προτιμά να αναφέρονται σ’ αυτή με το μικρό της όνομα, από σεβασμό στη δουλειά του παππού της, φαίνεται πως είναι μια ακούραστη σταυροφόρος, αποφασισμένη να σώσει τους ωκεανούς του πλανήτη. Ίδρυσε το Blue Legacy, τo 2008, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για «να βοηθήσει την κοινωνία να καταλάβει την σημασία του νερού, την προσοχή που χρειάζεται να δίνεται σε θέματα που αφορούν το νερό τον 21ο αιώνα και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να λάβουν δράση με αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα νερού που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».
Ως ερευνήτρια του National Geographic και επιμελήτρια του United Nations Earth, η Αlexandra δεν είναι μόνο φίλη της ‘Mother Nature’, αλλά ανήκει και στο διοικητικό συμβούλιο του Mother Nature Network (ΜΝΝ).
H Alexandra Cousteau, αφοσιωμένη στην εξερεύνηση και την προστασία του νερού, στις 7 Ιουνίου στο TEDxKalamata θα μας μιλήσει για το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Blue Legacy International και για την αποστολή του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σημασία του νερού ως φυσικού πόρου και να συμβάλει στην προστασία του.
Κλείστε τη θέση σας για το TEDxKalamata –> www.tedxkalamata.viva.gr