Αν υπάρχει κάτι που έχει απασχολήσει περισσότερο τους ερευνητές και συνόλω τους ανθρώπους, αυτό είναι το ζήτημα της μακροζωίας. Σήμερα, ο επιστημονικός κόσμος αποφαίνεται ότι η μακροζωία δεν είναι κάτι το εξεζητημένο, αλλά απλές καθημερινές συνήθειες οι οποίες εξασφαλίζουν στον άνθρωπο περισσότερα έτη, αλλά και ευτυχισμένα έτη, δηλαδή, ευζωία.
Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι 10 οδοί που θα μας δώσουν το συγκριτικό προβάδισμα στην παραμονή μας στο μάταιο τούτο κόσμο;
1. Το Ελαιόλαδο
Ελαττώνει την ολική χοληστερίνη
Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου είναι κοινώς αποδεκτή. Ακόμη και λίγο φρέσκο λάδι στην σαλάτα μας εξασφαλίζει καλύτερη υγεία. Το ελαιόλαδο είναι τρόφιμο πολύ μεγάλης αξίας που ελαττώνει την ολική χοληστερίνη χωρίς όμως να επηρεάζει την καλή, δρα ευνοϊκά στα τριγλυκερίδια, πράγμα που σημαίνει πως αν καταναλώσουμε σε ένα γεύμα ελαιόλαδο, τα τριγλυκερίδια δεν αυξάνονται εν σχέσει με άλλα είδη λιπιδίων. Επίσης, παρεμποδίζει τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, αφού με την κατανάλωσή του δεν οξειδώνεται η «κακή» χοληστερίνη. Περιέχει δε, εκτός από τη γνωστή βιταμίνη Ε, άλλα 200 μικροσυστατικά, των οποίων η ευεργετική δράση μελετάται ακόμα.
2. Σκόρδο
Πρόκειται για μια τροφή που δυστυχώς αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της. Aν όμως αναλογιστούμε τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτήν, ίσως αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και φροντίσουμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Όταν μία σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομμάτια, τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις του.
Συστήνεται, λοιπόν, να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα και το κόψιμο του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να παραχθεί η ουσία αυτή και να ωφεληθούμε περισσότερο από τις ευεργετικές της ιδιότητες.
3. Σούσι
Οι γυναίκες της Ιαπωνίας έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής στον κόσμο και οι ειδικοί αποδίδουν αυτό το πλεονέκτημα στις διατροφικές τους συνήθειες.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση υψηλών επιπέδων Ω-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με χαμηλότερο ρίσκο οιωνδήποτε προβλημάτων υγείας και θανάτου από αυτά.
Η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, δηλαδή, δυο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μειώνει το ρίσκο καρδιαγγειακών θεμάτων.
5. Ξηροί καρποί
Όσοι τρώνε πολλούς ξηρούς καρπούς, ρίχνουν το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά, διαβήτη, νοσημάτων των πνευμόνων, καρκίνου και γενικά κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό και τον εαυτό τους. Αν θέλετε αριθμούς, όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
6. Οίνος
Ένα ποτηράκι κρασί αυξάνει αναντίρρητα το χρόνο ζωής μας σε αυτή τη γη. Διατηρείστε, ωστόσο, το μέτρο και την ποσότητα στο ένα ποτηράκι την ημέρα, γιατί τα πολλά ποτηράκια έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
7. Χαμόγελο
Οι άνθρωποι που χαίρονται τη ζωή και σκέφτονται θετικά έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από άτομα με χειρότερη και κακή, γενικά, διάθεση. Αν δεν πιστεύετε στις θεωρίες περί θετικής σκέψης, θα πειστείτε από τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης τους άγχους) και τη χαμηλή πίεση (χαμηλότερο ρίσκο προβλημάτων στην καρδιά) που καταγράφονται στα άτομα με θετική προδιάθεση απέναντι στη ζωή.
8. Κόψτε το κάπνισμα
Είναι αναμενόμενο κομμάτι της λίστας, αλλά δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν να το κάνουν, αξίζει την επανάληψη.
Ένα νούμερο, ακόμα, που ίσως δεν γνωρίζετε και θα σας δώσει την αφορμή για να το κόψετε, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια εθισμού, είναι ότι οι γυναίκες που το κόβουν πριν τα 40, κερδίζουν μια δεκαετία ζωής, συγκριτικά με εκείνες που το κόβουν πολύ αργότερα.
9. Εγέρθητι και …Κινηθείτε
Η καθιστική ζωή- μπροστά από έναν υπολογιστή- κάνει καλό στην επαγγελματική μας επιτυχία, αλλά δεν κάνει καλό στο σώμα μας. Οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που περνούν καθισμένες, περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα, έχουν 40% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, από εκείνες που φροντίζουν να σηκώνονται τακτικά, ασχέτως της γενικής φυσικής τους κατάστασης. Η καθημερινή άσκηση, διατηρεί τη φυσική μας κατάσταση σε καλά επίπεδα, απελευθερώνει ενδορφίνες που κάνουν καλό γενικότερα, και σύμφωνα με σχετική έρευνα συμβάλει και στη μακροβιότητα.
10. Ύπνος
Αντίθετα με τα όσα πιθανώς πιστεύουμε, ο ύπνος δεν παίζει καταλυτικό ρόλο στη μακροβιότητα. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι όσοι έχουν διαταραγμένο ύπνο, έχουν και μεγαλύτερη θνησιμότητα. Κανείς, όμως, δεν ξέρει αν είναι ο ύπνος ο οποίος ευθύνεται ή αν υπάρχει κάποια υποκείμενη διαταραχή που επηρεάζει τόσο τη μακροβιότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου. Οι γενικές οδηγίες λένε πως πρέπει κανείς να κοιμάται 7 με 8 ώρες την ημέρα, όχι όμως περισσότερο. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ο μεσημεριανός ύπνος, η σιέστα, συντελεί στην προοπτική της μακροζωίας. Μετά από μια έντονη ημέρα, βοηθά στη ρύθμιση των κατεχολαμινών, που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, και ισοδυναμεί σε περισσότερες ώρες ύπνου από ό,τι ο αντίστοιχος βραδινός. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σιέστα μπορεί να ελαττώσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια έως και 37%.