Μια αναδρομή στο παρελθόν προσφέρει μια εικόνα για τον τόπο, τα γεγονότα αλλά και τους ανθρώπους. Ως γνωστόν, η πορεία από το παρελθόν στο παρόν έχει να δείξει πολλά!

Μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο, θα συγκρίνουμε το χθες και το σήμερα, μερικών από τους κεντρικούς δρόμους και κτήρια της Καλαμάτας με το σήμερα.

Δείτε στη συνέχεια τις τοποθεσίες στην Καλαμάτα απεικονίζονται στις παρακάτω φωτογραφίες:

Ο πεζόδρομος της Αριστομένους είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της Καλαμάτας, στο οποίο, οι περισσότεροι από εμάς, περπατάμε σχεδόν καθημερινά. Στα αριστερά το ιστορικό δημαρχείο της πόλης και πίσω το ξενοδοχείο REX. Πρόκειται για δύο από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καλαμάτας.

Ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία, είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Καλαμάτας. Στις 2 Φεβρουαρίου, η Καλαμάτα γιορτάζει την πολιούχο της Υπαπαντή του Κυρίου και χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα συρρέουν στον Μητροπολιτικό ιερό ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής, προστάτιδας και πολιούχου της Καλαμάτας.

Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία που βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επανάσταση του 1821, είναι ο ιστορικός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, στην Πλατεία “23ης Μαρτίου”, η οποία έχει πάρει την ονομασία της από την ημερομηνία κατά την οποία απελευθερώθηκε η Καλαμάτα από τους Τούρκους κατακτητές της.

Η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, αποτελεί ένα από τα πιο αντοπροσωπευτικά σημεία της πόλης, καθώς είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνει πλήθος κόσμου καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι το σήμα κατατεθέν και το πιο χαρακτηριστικό πρόσωπο μιας πόλης.

Μετά το τέλος του πεζοδρομημένου τμήματος της οδού Αριστομένους συναντάμε την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Εκεί βλέπουμε το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα.

Η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού είναι ο πρώτός δρόμος που έβλεπε ο επισκέπτης ερχόμενος με το τρένο στην Καλαμάτα. Με την έναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900 έγινε ο βασικός δρόμος (είσοδος – έξοδος) της πόλης, για πολίτες και εμπορεύματα. Μέχρι σήμερα, αποτελεί κομβικό σημείο της πόλης, εκεί υπάρχουν πολλές επιλογές διασκέδασης από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, η οδός Ναυαρίνου, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού. Περπατώντας στην οδό Ναυαρίνου θα συναντήσετε πολλά νεοκλασικά κτήρια που διατηρούνται μέχρι τις ημέρες μας σε πολύ καλή κατάσταση. Εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης για βόλτα και ποδηλατάδα.

Είναι ένα κομμάτι της Καλαμάτας που έχουμε όλοι αγαπήσει, κλασικός προορισμός για περπάτημα και βόλτα. Δίπλα στη θάλασσα και στα γαλήνια νερά του μεσσηνιακού κόλπου, με φόντο την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, έχει κανείς την ευκαιρία να ευχαριστηθεί τη θαλασσινή αύρα, σε μια ξεκούραστη βόλτα. Ο αντιβραχίονας του λιμανιού μας με το φάρο του έχει μεγάλη ιστορία, όπως και το λιμάνι της Καλαμάτας που αποτέλεσε πηγή ζωής και τον ακρογωνιαίο λίθο της μεγάλης εμπορικής ανάπτυξης και της οικιστικής επέκτασής της από το κάστρο έως την παραλία.

Μια ιστορική στοά στο κέντρο της πόλης είναι, η  Στοά Βαρβουτσή, η οποία κτίστηκε το 1928. Στο υπόγειό της, την περίοδο του Μεσοπολέμου (1930 – 1940), λειτούργησε ένα από τα πρώτα καμπαρέ της Καλαμάτας. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Στο ισόγειο και τους δυο ορόφους του στεγάστηκαν εμπορικά καταστήματα (καπελάδικα, πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, καφενείο, ραφείο, μαγαζί με καλλυντικά, δισκοπωλείο, τουριστικό γραφείο).

Στα αριστερά η εικόνα της Καλαμάτας του μεσοπολέμου. Άνω πλατεία και οδός Υπαπαντής. Δηλαδή τα Παπλωματάδικα που έφταναν μέχρι την ανατολική πλευρά του (χωμάτινου) δρόμου, η μεγάλη πηγάδα που ύδρευε την πόλη και οι στύλοι του τραμ. Στα δεξιά, η μορφή της οδού Υπαπαντής όπως είναι σήμερα.

Στο κέντρο της πόλης, συναντάμε το Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό των αρχών του 20ού αιώνα, στο οποίο το 1990 προστέθηκε και νέα πτέρυγα, μια μοντέρνα κατασκευή με  γυάλινες επιφάνειες.  Από το παλαιό κτίριο διατηρήθηκαν η δυτική πρόσοψη και η νότια πλευρά.

Σε ένα διώροφο αρχοντικό, το οποίο παραχωρήθηκε από την οικογένεια Κυριακού στον Δήμο Καλαμάτας για τον Σύλλογο προς Διάδοση των Γραμμάτων, στεγάζεται από το 1973 το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας. Το μουσείο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, μια εκ των οποίων είναι η τυπογραφία, καθώς είναι γνωστό ότι στην Καλαμάτα λειτούργησαν τα πρώτα τυπογραφεία της χώρας μετά την απελευθέρωσή της.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό