Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.
Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.
Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μαρία Μπασακάρη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:
Αφιερωμένη στηδραστήρια φιλάνθρωπο και αγωνίστρια Μαρία Μπασακάρη ή Μαριγούλα όπως την αποκαλούσαν φίλοι και γνωστοί. Γεννήθηκε το 1887 στην Καλαμάτα το γένος Καλλιάνη. Το 1915 θα παντρευτεί τον αξιωματικό του Ελληνικού στρατού Γιώργο Μπασακάρη.
Από νέα κοπέλα θα ασχοληθεί ενεργά με τον «Φιλόπτωχο Σύλλογο Κυριών» και το 1933 εκλέγεται πρόεδρος, όπου έμεινε σε αυτή την θέση μέχρι το τέλος της ζωής της. Οι δραστηριότητες που επιδεικνύει για τους συμπολίτες της μέχρι το 1940 είναι άξιες αναφοράς.
Όπως επιστρατεύει όλες τις εύπορες οικογένειες της Καλαμάτας και των πανταχού Μεσσήνιων για τη σίτιση και φαρμακευτική περίθαλψη φτωχών οικογενειών. Διοργανώνει λαχειοφόρους, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ομιλίες με ποικίλα θέματα ενημέρωσης (όπως κοινωνικού, ιατρικού περιεχομένου κλπ).
Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου πρωτοστατεί και ως πρόεδρος του συλλόγου για την «Φανέλα του στρατιώτου», συσπειρώνει γύρω της γυναίκες που βοηθούν στην παραγωγή και τροφοδοσία με μάλλινο ρουχισμό τους στρατιώτες που πολεμούν στα Αλβανικά βουνά. Στην περίοδο της κατοχής θα την βρούμε αντιπρόεδρο του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» και πρόεδρο του «Σώματος Ελληνίδων Οδηγών».
Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βοηθήσει στην διάσωση και φυγάδευση πολλών Ελλήνων και Κυπρίων στρατιωτών, αλλά και συμμάχων προς την Κρήτη. Ακόμη καταφέρνει να ματαιώσει την εκτέλεση 150 κρατουμένων στην Τρίπολη.
Μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πάλι την βλέπουμε δραστήρια να ασχολείται με την επαναλειτουργία της Οικοκυρικής Επαγγελματικής σχολής Καλαμάτας, όπου φοιτούσαν 70 κορίτσια. Επίσης, ιδρύει οικοτροφείο όπου διαμένουν οι κοπέλες που φοιτούν από τα γύρω χωριά.
Οι δραστηριότητες δεν μένουν απαρατήρητες και το 1979 η Ακαδημία Αθηνών θα της απονείμει έπαινο «ότι επί μακρόν εθνοπρεπώς τε και κοινοφελώς ειργασάτω». Δυστυχώς, η δραστήρια Μαρία Μπασακάρη απεβίωσε στην Καλαμάτα των Μάιο του 1980.
Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 487/2002 του Δήμου.
Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.
Δείτε επίσης: