Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Χίου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Χίου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο νησί της Χίου, που βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Η πρωτεύουσα του νησιού, η πόλη Χίος, είναι γνωστή στου ντόπιους ως Χώρα. Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι η ονομαστή χιώτικη μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί.

Στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή για το κρασί της, τον Αριούσιο Οίνο. Τα εγκώμια γι’ αυτόν τον οίνο ήταν πολλά, όπως νέκταρ, γλυκύτατος, θεραπευτικός, αρωματικός και εύπεπτος. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο προϊόν που έκανε γνωστή την Χίο σε όλη τη Μεσόγειο την περίοδο που ήταν υπό την κυριαρχία των Γενουατών ήταν, η παραγωγή της μεταξοσκωληκοτροφίας. Αλλά το μεγαλύτερο που την έχει κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο είναι η Χιώτικη μαστίχα.

Οι Χιώτες είναι γνωστοί για την εργατικότητά τους και για το εύθυμο του χαρακτήρα τους. Η εξυπνάδα τους περιέχεται στην φράση << οι Χιώτες πάνε δυο δυο>> δηλαδή <<όσα δεν ξέρει ο ένας να τα συμπληρώνει ο άλλος>>.

Η καταστροφή της Χίου το 1822, ήταν ένα από τα πολλά γεγονότα που έγειραν την πλάστιγγα, στην Ευρώπη υπέρ των Ελλήνων. Το γεγονός έγινε παγκόσμια γνωστό ως η σφαγή της Χίου, ενώ αποτυπώθηκε στον διάσημο πίνακα «Η Σφαγή της Χίου» του γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Χίος είναι η γενέτειρα του Ομήρου, καθώς και των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη.

Πολλοί υποστηρίζουν, πως η Χίος είναι η γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου. Ο Κολόμβος φαίνεται να ήξερε πολλά για το νησί, καθώς πολύ συχνά έγραφε γι αυτό στα ημερολόγια του. Η Χίος είναι ο τόπος γέννησης του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του Έλληνα πολιτικού, πρόεδρου και ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αργότερα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Επίσης είναι ο τόπος γέννησης του Έλληνα διαστημικού φυσικού Σταμάτη Κριμιζή, ακαδημαϊκού, που έχει σχεδιάσει δεκάδες πειράματα σε διαστημόπλοια και συμμετείχε σε δεκάδες διαστημικές αποστολές της NASA.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό