Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ψάλτη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ψάλτη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στην Καλαματιανή οικογένεια των Ψάλτη που η κύρια ενασχόληση τους ήταν το εμπόριο. Κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 εκτός από την οικονομική συνεισφορά τους στον αγώνα, βλέπουμε και τη συμμετοχή τους, είτε ως μέλη της Μεσσηνιακής γερουσίας είτε ως πληρεξούσιοι βουλευτές Καλαμάτας. Επίσης την χρονική περίοδο 1864 έως 1869 ό Ιωάννης Ψάλτης θα διατελέσει δημογέροντας Καλαμάτας. Με την πάροδο του χρόνου η εμπορική τους ενασχόληση και ιδιαίτερα η εξαγωγή του μεταξιού, θα τους δημιουργήσουν μία τεράστια οικονομική επιφάνεια. Το 1840 έκτισαν το οικοδόμημα που βρίσκεται επί της οδού Αριστοδήμου ( και συνορεύει νότια με τον ιερό ναό του αγίου Νικολάου Φλαρίου).

Και το 1890 ο Παναγιώτης Ψάλτης έκτισε το νεοκλασικό οικοδόμημα επί της οδού Αριστομένους που στεγάζει το Δημαρχείο Καλαμάτας.

Επίσης επί της οδού Κουτουμάνου Κωστ. επάνω στην πλαϊνή βόρεια θύρα υπάρχει το μονόγραμμα του Παναγιώτη Ψάλτη.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό