Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Πινδάρου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Πινδάρου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον μεγαλύτερο λυρικό ποιητή της αρχαίας Ελλάδος. Γεννήθηκε το 522 ή το 518 π.Χ. στις Κυνός Κεφαλές, συνοικισμό της Θήβας. Ήταν γιος του Δαίφαντου και της Κλεοδίκης. Η φήμη του σε όλη την αρχαία Ελλάδα ήταν τέτοια που τον είχαν χαρακτηρίσει ως εθνικό ποιητή. Συνέθεσε ύμνους, παιάνες, διθυράμβους, εγκώμια, επινίκια κλπ. Πολλοί ολυμπιονίκες του ζητούσαν να τους συνοδεύει κατά την επιστροφή τους στην πόλη τους και να διευθύνει ο ίδιος την νικητήρια πομπή υποδοχής. Ο Αρριανός μας αναφέρει ότι όταν οι Θηβαίοι επαναστάτησαν κατά των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος κατέτρεξε εκ θεμελίων την πόλη των Θηβών, την μόνη οικία που σεβάστηκαν, ήταν του ποιητή Πίνδαρου. Απεβίωσε το 448 πχ στο Άργος σε Βαθύ γήρας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό