Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Μαχάωνος

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μαχάωνος. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον μυθικό ιατρό Μαχάων που συγκαταλεγόταν στους ημίθεους, ήταν γιος του Ασκληπιού και της Ηπιόνης. Ο Μαχάων εθεωρείτο προστάτης της Χειρουργικής και ιδιαίτερα της στρατιωτικής, ενώ ο αδελφός του Ποδαλείριος,θεωρείται προστάτης “για τα εσωτερικά νοσήματα”. Και οι δυο αδελφοί έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο προερχόμενοι από την Τρίκκη, σημερινά Τρίκαλα “οδηγώντας τριάντα λαμπρά πλοία” όπως λέει ο Όμηρος και προσέφεραν μέγιστες υπηρεσίες στους Αχαιούς, θεραπεύοντας τους ασθενείς και τους τραυματίες με διάφορα φάρμακα από βότανα, και με χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Μαχάων θεράπευσε τις πληγές του Φιλοκτήτη, το τραύμα του Μενελάου και άλλους. Σύζυγος του Μαχάονα ήταν η Αντίκλεια και παιδιά τους, ο Γόργασος και ο Νικόμαχος. Από πληροφορίες του Παυσανία λέγεται πως είχε και έναν τρίτο γιο με το όνομα Σφύρος και ήταν ο ιδρυτής της λατρείας του Ασκληπιού στο Άργος. Για τον Μαχάονα λέγεται ότι σκοτώθηκε από τον Ευρύπυλο, τον γιο του Τηλέφου, και κατ΄ άλλους από την Πενθεσίλεια. Τα οστά του τα μετέφερε ο βασιλιάς Νέστωρ στη Γερήνια όπου ετάφη με μεγαλοπρέπεια.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό