Γυμναστική. Μία λέξη, δεκάδες τρόποι, ανάμεικτα συναισθήματα γιατί πάνω από όλα η γυμναστική είναι ένας τρόπος ζωής, που δεν είναι και το πιο εύκολο να τον υιοθετήσουμε. Είναι, βέβαια, άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία, τη φυσική δραστηριότητα και όταν είναι πρωινή μπορεί άνετα να συμβάλει στο να ξεκινήσουμε ευχάριστα την ημέρα μας.

Εδώ που τα λέμε, ίσως τελικά να μην είναι και τόσο άσχημα ή μάλλον τόσο δύσκολα τα πράγματα, αφού υπάρχουν πολλών ειδών αθλητικές δραστηριότητες που μόνο θετικά μπορούν να συμβάλουν στη ζωή μας. Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε πρωταθλητές, μπορούμε απλά να απολαύσουμε τα οφέλη της φυσικής άσκησης και μάλιστα έξω από τέσσερις τοίχους.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να (ξανα)βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας, χωρίς από την άλλη να ξοδέψετε χρήματα στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, υπάρχουν τρόποι στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίοι είναι από αρκετά οικονομικοί μέχρι τελείως ανέξοδοι, αρκεί να το θελήσετε.

Το Δημοτικό Στάδιο, τα γήπεδα τένις και μπάσκετ, η παραλιακή, ο ποδηλατόδρομος, το κολυμβητήριο και το πάρκο των σιδηροδρόμων είναι κάποιοι από τους «χώρους» στους οποίους μπορείτε να αθληθείτε και μάλιστα οικονομικά. Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν αντίστοιχα μέρη άσκησης για όσους αρέσκονται στο να γυμνάζονται δίπλα στη φύση.

Για πάμε να δούμε αναλυτικά τους τρόπους και τα σημεία γυμναστικής μέσα από κάποιες πληροφορίες και φωτογραφίες…

Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας

Το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (πρώην Εθνικό Στάδιο), που βρίσκεται στη νοτιοανατολική συνοικία της πόλης κοντά στην ανατολική παραλία, τα τελευταία χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί ως κέντρο αθλητικής δραστηριότητας στην πόλη μας.

Το Στάδιο διαθέτει ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο με χλοοτάπητα διαστάσεων Α΄ Εθνικής και διεθνών αγώνων, εγκαταστάσεις στίβου διεθνούς επιπέδου: βαλβίδες ρίψεων και αλμάτων και έξι διαδρομές στίβου 400 μ. με ελαστικό τάπητα, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους για ριπτικά αγωνίσματα, κλειστό χώρο 140 μέτρα με ελαστικό τάπητα (ταρτάν) 4 διαδρομών, αίθουσα με ελεύθερα βάρη, όργανα προπόνησης και αίθουσα αποκατάστασης και αποθεραπείας, πίστα skateboard, γήπεδο μπάσκετ, διάδρομο άθλησης, γήπεδο ξυλορακέτας και όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου.

Εθνικού Σταδίου, Παραλία Καλαμάτας

Πάρκο του ΟΣΕ

Το πάρκο σιδηροδρόμων είναι ένα μέρος στο οποίο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τη βόλτα σας, αλλά και να γυμναστείτε με ποικίλους τρόπους, αφού εκεί εκτός όλων των άλλων βρίσκονται υπαίθρια γήπεδα αθλοπαιδιών.

Είτε παίζοντας μπάσκετ είτε κάνοντας τζόκινγκ είτε ακόμη με τα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου που έχουν τοποθετηθεί εκεί κατά το τελευταίο διάστημα, μπορείτε να αθληθείτε στο κέντρο της Καλαμάτας.

Υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ – τένις (ΑμεΑ), Νέδοντος

Είναι γνωστά σε όλους μας ως γήπεδα στη Νέδοντος. Εκεί μπορείτε να περάσετε λίγες ώρες αθλητικής δραστηριότητας μαζί με την παρέα σας και να το διασκεδάσετε.

Κολυμβητήριο

Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο προπονούνται και αγωνίζονται οι ομάδες του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας (ΝΟΚ) και της ΠΑΕ «Ο Άργης», ενώ γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος «άθληση για όλους» προγράμματα κολύμβησης για ενήλικες.

Ομήρου 52 & Φιλελλήνων, Καλαμάτα

Εκτός από όλα όσα έχουν ήδη αναφερθεί, υπάρχουν και οι παρακάτω επιλογές:

Ποδοσφαιρικό γήπεδο Λουκαρέα 
Νέδοντος (πίσω από τα συνεργεία του Δήμου)
Διαθέτει πλαστικό χλοοτάπητα και αγωνίζονται τοπικές ομάδες.

Ποδοσφαιρικό γήπεδο Μπαχράμη
Σφακιανάκη & Καλλιπατείρας
Διαθέτει πλαστικό χλοοτάπητα και αγωνίζονται τοπικές ομάδες, ενώ διεξάγεται και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εργαζομένων.

Αίθουσα Αθλητικών & Πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τέντα»
Σφακιανάκη – Ανατολικό Κέντρο (Παλιό Στρατόπεδο)
Διαθέτει 1600 θέσεις θεατών και 3 γήπεδα, όπου προπονούνται και αγωνίζονται οι ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και ρυθμικής γυμναστικής.

Γήπεδα τένις Ανατολικού Κέντρου 
Διαθέτει 3 γήπεδα και χρησιμοποιούνται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Καλαμάτας.

Γήπεδα τένις Δυτικής παραλίας 
Διαθέτει 4 γήπεδα, κερκίδες 400 θέσεων περίπου και αγωνίζεται η ομάδα του ΟΑ Καλαμάτας

Γήπεδο μπάσκετ (Βύρωνος και Ομήρου)

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ