Μια νέα χρονιά ήρθε και φέτος με όλους εμάς να θέτουμε νέους στόχους…

Ίσως φέτος όμως, να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικά. Να δώσουμε ακόμα μια φορά την υπόσχεση στον εαυτό μας και αυτήν τη φορά να την κρατήσουμε.

Οι στόχοι μας για το νέο χρόνο, μπορεί να περιλαμβάνουν κάτι απλό όπως το να βάλουμε το ξυπνητήρι μας να χτυπήσει μισή ώρα νωρίτερα το πρωί, ή κάτι πιο περίπλοκο όπως, το να κάνουμε μια ανακαίνιση στο γραφείο ή στο σπίτι ή να πάμε εκείνο το μακρινό ταξίδι που συζητάμε τα τελευταία πέντε χρόνια και ποτέ δεν αποφασίζουμε.

Είναι σημαντικό στο τέλος της κάθε χρονιάς να κάνουμε έναν απολογισμό για να δούμε τί πήγε και τί δεν πήγε καλά σε σχέση με τους προσωπικούς μας στόχους. Αλήθεια έχουμε καθίσει ποτέ να σκεφτούμε τί είναι αυτό που θέλουμε; Γράφοντας κάτω όλα τα σημαντικά για εμάς μικρά και μεγάλα πράγματα που χρειαζόμαστε για να είμαστε καλά, μας γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα των αλλαγών που χρειάζεται να κάνουμε για να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο.

Αφού, λοιπόν, συμπληρώσουμε τη λίστα με τα πράγματα και τις νέες συνήθειες που θέλουμε να βάλουμε στη ζωή μας με την καινούρια χρονιά, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη δράση.

Πολύ πολύ σημαντικό κατα τη διάρκεια της δημιουργίας αυτής της λίστας είναι να μας είναι ξεκάθαρο δίπλα σε κάθε στόχο μας το «γιατί» μας. Γιατί θέλουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο; Όσο πιο μεγάλο είναι το προσωπικό μας κίνητρο τόσο πιο εύκολο θα είναι να μείνουμε πιστοί στη δράση.

Μέγιστης σημασίας είναι, το να μην δώσουμε στον εαυτό μας περίπλοκες και μεγαλεπήβολες υποσχέσεις που ίσως στο τέλος να μη μπορέσουμε να κρατήσουμε. Αυτό θα κάνει κακό στην αυτοεικόνα μας. Αντιθέτως, το μυστικό για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις που θα πάρουμε με τη νέα χρονιά, είναι να κάνουμε, ένα βήμα τη φορά!

Έτσι ας μην ξεχάσουμε πως:

  • Κάθε στόχο τον σπάμε σε μικρά βήματα. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε να ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα το πρωί για να έχουμε πιο πολύ χρόνο για εμάς, θα είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα συνήθεια, αν βάλουμε το ξυπνητήρι αρχικά να χτυπήσει ένα τέταρτο νωρίτερα και σταδιακά φτάσουμε στη μία ώρα.
  • Οι στόχοι που βάζουμε χρειάζεται να είναι πρακτικοί. Τουλάχιστον στην αρχή. Είναι μάταιο να θέλουμε για παράδειγμα να ξεκινήσουμε γυμναστήριο και να διαλέξουμε αυτό που είναι στην άκρη της πόλης. Ας έχει και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Πιο εύκολα θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τις προπονήσεις αν το γυμναστήριο είναι σχετικά κοντά στο σπίτι μας.
  • Έρευνες υποστηρίζουν ότι τις πρωινές ώρες που τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα στον οργανισμό μας από ότι τις βραδινές ώρες, είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε μια νέα συνήθεια και να την κάνουμε σταθερά μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.
  • Επίσης πολύ βοηθητικό θα είναι, το να κρατάμε ένα ημερολόγιο όπου θα γυρνάμε καθημερινά για να σημειώνουμε την πρόοδο που κάνουμε, σε σχέση με την επίτευξη των καινούριων μας στόχων. Το να βλέπουμε γραμμένο το τί πήγε καλά και το τί όχι, μας βοηθά να δούμε πιο ξεκάθαρα το πώς θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε διαφορετικά τους στόχους μας, για να φτάσουμε μια και καλή σε αυτούς.
  • Κάθε φορά που καταφέρνουμε να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στο στόχο μας ας δίνουμε άμεσα μια μικρή επιβράδευση στον εαυτό μας. Λειτουργεί!
  • Βοηθάει όταν με ένα φίλο μοιραζόμαστε την κοινή μας προσπάθεια για τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε. Έτσι στηρίζουμε ο ένας τον άλλον!

Τέλος, όπως κάθετι καινούριο χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να βάλουμε στην καθημερινότητα μας τη νέα συνήθεια και να τη κάνουμε μέρος της ρουτίνας μας. Σίγουρα θα είναι αρκετές οι φορές που θα δυσκολευτούμε να μείνουμε πειθαρχημένοι στις νέες μας αποφάσεις. Είναι πολύ σημαντικό μες τη διαδικασία μας αυτή να στηρίξουμε τον εαυτό μας και να του «μιλάμε» όμορφα ακόμα και αν αποτύχει κάποιες φορές να μείνει πιστός στη δράση. Χρειάζεται να δείξουμε συμπόνια και αυτό-κατανόηση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε αργά μα σταθερά να προχωρήσουμε στα νέα μονοπάτια που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε για εμάς!

Ελλαδικό
Χαριέττα Λιακάκη
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.