Οι Καλαματιανοί, πιστοί στα έθιμα και τις παραδόσεις τους, έδωσαν για ακόμη μία χρονιά βροντερό παρόν στο έθιμο που ξεχωρίζει στην πόλη μας για τις ημέρες του Πάσχα, τον Σαϊτοπόλεμο.

Φέτος, όπως και τις προηγούμνες χρονιές, τα μπουλούκια πραγματοποίησαν το «χορό της φωτιάς» στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα το βράδυ της Λαμπρής, με τον Δήμο Καλαμάτας να πλαισιώνει την εκδήλωση με μουσική, χορό και κεράσματα προς το κοινό.

saitopolemos-2016-2

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση, δίνοντας έναν ιδιαίτερο παλμό στην πόλη. Όποιος αποφάσισε να περάσει το Πάσχα του στην Καλαμάτα ειναι βέβαιο πως δεν θα το μετάνοιωσε!

Λίγα λόγια για τον Σαϊτοπόλεμο

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν τις σαΐτες για να σταματήσουν την επιδρομή του ιππικού των Τούρκων. Ο δυνατός θόρυβος που προκλήθηκε, τρόμαξε τα άλογα, τα οποία έριξαν τους αναβάτες και άρχισαν να τρέχουν τρομαγμένα. Αυτή η νίκη ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νικηφόρο πορεία των αγωνιστών.

saitopolemos-2016-3

Κάθε χρόνο, λοιπόν, μετά την Καθαρά Δευτέρα διάφορες ομάδες που αποκαλούνται “Μπουλούκια” αρχίζουν την σαρανταήμερη προετοιμασία τους. Ο σαϊτοπόλεμος αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα και σε λίγες ακόμη περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Εύα, ο Άρις και η  Θουρία. Τα πρώτα μπουλούκια δημιουργήθηκαν το 1920 με 1930 και συνήθως απαρτίζονται από δέκα περίπου άτομα .

saitopolemos-2016-4

Κάθε ένα «μπουλούκι» για να κατασκευάσει εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες, όπως συνηθίζεται, χρειάζονται εκατό κιλά μπαρούτι. Ετοιμάζουν τα χαρμάνια και γεμίζουν τους χαρτονένιους σωλήνες που θα σκάσουν την Κυριακή του Πάσχα. Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο και περιμένουν το σύνθημα για να αρχίσουν την εκτόξευση.

* Ευχαριστούμε τον Αντώνη Παναγιωτόπουλο για τις αεροφωτογραφίες

Ελλαδικό