Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και στη σημερινή εποχή, ο χορός και η κίνηση υπάρχει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι πάντα εκεί, για να μας βοηθήσει να γιορτάσουμε και να δείξουμε τη χαρά μας. Είναι εκεί, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας. Να προσελκύσουμε ερωτικά, να δηλώσουμε την περηφάνια ή τον σεβασμό μας ή ακόμα και να αφηγηθούμε την ιστορία του τόπου μας.

Μέσα από τον χορό, λοιπόν, μαθαίνουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Ο νους μας και το σώμα μας είναι έννοιες αλληλένδετες. Κοινώς, το μυαλό μας επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού μας, αφού μια άσχημη σκέψη που θα κάνουμε παρατηρούμε να μας δημιουργεί αυτό το βάρος στο στήθος ή αυτό το σφίξιμο στο στομάχι. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, το πως θα χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας, μπορεί να χρησιμεύσει στο να μετουσιώσουμε τα λιγότερα θετικά συναισθήματα μας. Μια σωματική κίνηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για κάτι αν αφεθούμε σε αυτή και μπορέσουμε να τη νοηματοδοτήσουμε.

daydance

Ο χορός προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και φέρνει ανθρώπους σε επαφή. Κατά τη διάρκεια του χορού, έστω για λίγο, όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα. Μέσα από τον κοινό αυτόν κώδικα μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα και διαλόγους μεταξύ μας και σε ένα μη λεκτικό επίπεδο, να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Άλλωστε, μοιραζόμαστε κάτι κοινό. Την αγάπη μας για την κίνηση. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται και το στρες υποχωρεί. Γινόμαστε πιο χαρούμενοι. Σε αυτήν τη χαρά χωρά και η αποδοχή και το άνοιγμα προς τους άλλους. Συνδεόμαστε μεταξύ μας και η αίσθηση της απομόνωσης υποχωρεί. Με τη σειρά τους υποχωρούν και τα όποια καταθλιπτικά συναισθήματα. Ακριβώς επειδή, κατά τη διάρκεια του χορού γινόμαστε μέλη μιας ομάδας, νιώθουμε να παίρνουμε στήριξη, νιώθουμε να ανήκουμε και συνεπώς το συναίσθημα της μοναξιάς εξασθενεί.

Ο χορός τονώνει την αυτοπεποίθηση, γυμνάζει, βοηθά στο να κατανοήσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό. Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες μας αφού έρευνες έχουν δείξει ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο να αποκατασταθούν προβλήματα ισορροπίας. Μας βοηθά στο να ανακαλύψουμε τα όρια του σώματος μας και στο να αποκτήσουμε μια θετικότερη εικόνα εαυτού. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει παχύσαρκους ανθρώπους να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν την τάση τους για συναισθηματική υπερφαγία. Ο χορός αποτελεί, επίσης, μια σημαντική ψυχονευρολογική παρέμβαση για ανθρώπους που νοσούν από το νευροεκφυλιστικό Αλτσχάιμερ αλλά και από άλλες μορφές άνοιας.

«Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο. 
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις 
ν’ ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του.» Γαλιλαίος

Μπορούμε να αφήσουμε το σώμα μας να μας μάθει τι μπορεί να χρειαζόμαστε, χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση σαν μέσο της προσωπικής μας ανέλιξης. Αυτό θα γίνει, αν αρχίσουμε να το «ακούμε» μέσα από τις αισθήσεις μας, ή και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που φαίνεται να μας ταλαιπωρούν χρόνια. Ο χορός ήταν και είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο ψυχοσυναισθηματικής έκφρασης για τον άνθρωπο. Σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα, με μια τόσο έντονη πλέον χορευτική κουλτούρα και με το Φεστιβάλ Χορού να πλησιάζει, δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον για να μη δοκιμάσουμε και να δούμε, τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει ο χορός, για εμάς προσωπικά!

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Xarietta Liakaki
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.