Οι συνταγές μαγειρικής και η διακίνησή τους στο ίντερνετ αποτελούν “μόδα” τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα blogs με σχετική θεματολογία έχουν πολλαπλασιαστεί, λίγα όμως από αυτά έχουν ξεχωρίσει και έχουν καθιερωθεί στη χώρα μας. Ένα από αυτά είναι ή μάλλον μερικά από αυτά είναι τα food blogs της Εύας Μονοχάρη.

Η Εύα, καταγώμενη από τη Λιβαδειά, μπήκε στον κόσμο των food blogs το 2007, με τη δημιουργία του Funky Cook, το οποίο ακουλούθησαν στη συνέχεια το glyko.gr και το instafood.gr. Ακολουθεί συνέντευξη της food blogger με λίγα λόγια για το food blogging γενικά, τα blog και τους στόχους της, αλλά και για την άποψή της για τη μεσσηνιακή κουζίνα.

Τι είναι το food blogging και ποιος ο ρόλος του Food blogger;

Το food blogging είναι ένας  τρόπος να μοιράζεται κάποιος δημόσια τις απόψεις του για την γαστρονομία, μαγειρική, ζαχαροπλαστική ο,τι έχει σχέση με αυτά και φυσικά συνταγές!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε food blog μια σελίδα όπου το μόνο που κάνει είναι το auto blog με κάθε τρόπο ή αναμασάει συνταγές.
Αν αναρωτιέται κάποιος ποια είναι «καλά» food blogs και αν πρέπει να τα «εμπιστεύεται»…

Ζούμε σε μια εποχή όπου η ελευθερία λόγου επιτρέπει να λέμε ότι θέλουμε δημόσια, τα food blogs δεν υπόκεινται ευτυχώς σε κανέναν έλεγχο, προβάλουν και αναλύουν προσωπικές απόψεις, δεν καθοδηγούνται και δεν εκπροσωπούνται από κανέναν άλλο εκτός του ιδιοκτήτη του, με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα μαζί του!

Τώρα αν αυτό είναι σωστό ή λανθασμένο, αν αποτελεί παραπληροφόρηση ή όχι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ελεγθεί ή να περιοριστεί αλλά μπορούμε κάλλιστα να το κρίνουμε και να αποφασίσουμε αν ταυτιζόμαστε, όπως ισχύει και σε κάθε άλλου είδους πληροφορία.

Κάθε food blogger έχει το δικό του στυλ και το δικό του κοινό, επίσης το food blogging είναι ένα πακέτο δραστηριοτήτων που αλληλεπιδρά με τον αναγνώστη, δεν είναι μόνο η συνταγή που προβάλλουν.

Πλέον, τα food blogs και οι food bloggers έχουν αποκτήσει ενεργό ρόλο στον χώρο του marketing των εταιρειών όπως και στο εξωτερικό, πολλοί βεβαία νομίζουν ότι ίσως ένας Food blogger σε αυτόν τον τομέα κάνει μόνο δημόσιες σχέσεις με εταιρείες και την προώθηση προϊόντων τους αλλά δεν είναι έτσι αυτό είναι μόνο ένα μικρό τυπικό κομμάτι. Προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να διαφημίσω κανένα προϊόν και καμία εταιρεία που δεν ικανοποιεί πρωτίστως εμένα σαν καταναλωτή.


Έχεις ένα από τα πιο πετυχημένα food blogs στην Ελλάδα. Πως ξεκίνησε η ιδέα και πως έφτασε ως εδώ;

Η ιδέα να ασχοληθώ με το food blogging πάρθηκε στα τέλη του 2010, όπου μέχρι τότε δούλευα στον χώρο των ακινήτων ως μεσίτρια, αποφάσισα να αποσυρθώ στις αρχές της «κρίσης» και όσο ήμουν «κερδισμένη» καθώς ήμασταν στην ομάδα επαγγελμάτων που άρχισε να βάλλεται πρώτη από την κατάσταση αυτή και μάλιστα πολύ πριν την παραδοχή της.

Με αρκετό χρόνο στην διάθεση μου η ενασχόληση με το blog μου ήταν πιο ουσιαστική και αποφασιστικά είπα θα κάνω αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τότε ένας πολύ καλός μου φίλος με προέτρεψε να αποκτήσω δικό μου domain και να «εγκαταλείψω» την πλατφόρμα του blogspot. Ξεκίνησα να δουλεύω καθημερινά με πάθος και ενθουσιασμό, δεν ήξερα πως μπορούσα να κερδίσω κάποια δουλειά μέσα από αυτό και κυρίως τι δουλειά θα μπορούσε να ήταν αυτή, προσπαθούσα να καταλάβω πως μπορώ να το επεκτείνω, μέχρι τότε με ικανοποιούσαν τα πολύ καλά νούμερα που έκανε το Funky Cook,  τα έσοδά μου έρχονταν μέσα από τις διαφημίσεις του blog.

Όσο αυξάνονταν η δυναμικότητα του blog ήρθαν οι πρώτες προτάσεις και από εκεί και πέρα όλα κύλησαν και κυλούν προς το καλύτερο… μέσα από τις προτάσεις των εταιρειών κατάλαβα τι μπορούσα να προσφέρω, πως  να εξελιχθώ,  ποια είναι η ιδιότητα του Food blogger και ναι μπορούσα να βιοποριστώ με αυτό, ειδικά σε αυτή την δύσκολη εποχή απλά αποφάσισα να διευρύνω τους ορίζοντές μου με πείσμα ποντάροντας στις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από αυτή.

Την επιτυχία του blog την οφείλω στην αναγνώριση και αποδοχή των αναγνωστών μου σε όσα γράφω με τον δικό μου τρόπο. Έχω επιλέξει να «μιλάω» στους ανθρώπους που με παρακολουθούν μέσα από τις συνταγές μου, όσοι «ταυτίζονται» με τις απόψεις μου το κάνουν προφανώς επειδή αγαπούν να ανακαλύπτουν την οικιακή μαγειρική, τα εποχιακά και φρέσκα υλικά, την ελληνική κουζίνα, τις παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου και κάθε λαού, που τόσο αγαπώ!


Έχεις καταφέρει να κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό, όχι μόνο στο αντικείμενο σου αλλά σε οτιδήποτε κάνεις;

Το Food blogging για μένα είναι κάτι που αγαπώ, ένας τρόπος να εκφράζομαι και να μοιράζομαι με το κοινό αυτό που τόσο αγαπώ, την μαγειρική και την γαστρονομία, δυστυχώς δεν έχω κάνει σχετικές σπουδές, πιστεύω ότι στο κομμάτι της οικιακής μαγειρικής έχω αρκετές βάσεις, γνώσεις και εμπειρία αλλά το βασικότερο είναι ότι θέλω να τις εξελίσσω ασταμάτητα με κάθε τρόπο και αυτό είναι αγάπη.

Όμως εκτός από την αγάπη γι΄αυτό που κάνω είναι και το πάθος για εμένα το φαγητό είναι «τροφή» για έμπνευση, δημιουργία και λατρεύω να το προσφέρω στους γύρω μου.

Σίγουρα νιώθω πολύ τυχερή που έχω καταφέρει να κάνω αυτή την αγάπη επάγγελμα αλλά δεν αρκεί μόνο η αγάπη, αυτή είναι ένα μεγάλο κομμάτι προϋποθέτει όμως πολλές άλλες συνισταμένες σημασία για μένα έχουν επίσης η ουσία, η άποψη, η ειλικρίνεια, η εξέλιξη, ιδιαίτερα η αυτογνωσία των γνώσεων και δυνατοτήτων ώστε να μπορέσει κάποιος να μεταδώσει την αγάπη ενός αντικειμένου που ασχολείται με επιτυχία αλλιώς δεν στέκεται κάτι μόνο με αγάπη, αυτή μόνο κινητήριος δύναμη μπορεί να είναι.


Ποια η γνώμη σου για τη μεσσηνιακή κουζίνα και τα τοπικά μας προϊόντα;

Η Μεσσηνιακή κουζίνα είναι καταπληκτική και τα τοπικά προϊόντα είναι θησαυρός της Ελληνικής γαστρονομίας!

Πιστεύω ότι είναι μια κουζίνα που πρέπει να προωθηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, βέβαια ο καγιανάς έχει καταφέρει να κάνει το θαύμα του αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ο καγιανάς ανήκει στην παραδοσιακή Μεσσηνιακή κουζίνα; Τι να πρωτοαναφέρω από τις Μεσσηνιακές συνταγές… Τον κρασάτο κόκορα, το κουνουπίδι καπαμά, το ψητό γουρουνόπουλο, το ψάρι τσιλαδιά, τα υπέροχα χόρτα, οι περίφημες δίπλες και πολλές άλλες συνταγές αποκαλύπτουν την πλούσια και πολυποίκιλη  γαστρονομία της Μεσσηνίας!

Όσο για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα αναλύουμε μέρες!

Απίστευτο ελαιόλαδο και ελιές, το παστό, η αγαπημένη σφέλα, το ασυναγώνιστο παστέλι, ζυμαρικά και  άλλα πολλά προϊόντα που εκφράζουν στο έπακρο όχι μόνο την Μεσσηνιακή γαστρονομία αλλά αντικατοπτρίζουν την Ελληνική ποιότητα και γεύση και στο εξωτερικό! Νομίζω δεν είναι τυχαία η έκφραση ευλογημένος τόπος!
Αν μπορούσες να ταυτίσεις την Καλαμάτα με μια συνταγή ποια θα ήταν αυτή;

Θα διαλέξω μια συνταγή σε δύο παραλλαγές μια αλμυρή και μια γλυκιά, νομίζω είναι αναπόφευκτο…

Αγαπώ τα λαλάγγια, τα φτιάχνω συχνά και τα συνοδεύω τυρί αλλά και μέλι!

 

Δείτε τα blog της:

www.funkycook.gr
www.gluko.gr

www.instafood.gr

 

Ελλαδικό