Το Καλαματιανό Καρναβάλι βρίσκεται σε εξέλιξη με πολλές και διάφορες εκδηλώσεις να διοργανώνονται στο πλαίσιό του. Δεν είναι, όμως, λίγες και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τόσο στην πόλη μας όσο και στις Τοπικές Κοινότητες εν όψει Αποκριών.

Ο Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», στο πλαίσιο του Καρναβαλιού, θα ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση που έχει σχέση με την παράδοση, μία κωμωδία, στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και ώρα 21.00.

Από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 το πρωί, θα ξεκινήσει το δρώμενο του Δράκου, που γίνεται κάθε χρόνο. Θα πάρουν μέρος τα παιδιά της Θεατρικής Ομάδας, όπως και τα μικρότερα από τα Θεατροπαιχνίδια, μπορεί όμως να λάβει μέρος κι οποιοδήποτε άλλο παιδί θέλει, ντυμένο με την αποκριάτικη στολή του. Το δρώμενο θα ξεκινήσει από το Πνευματικό Κέντρο, θα γίνει ο γύρος της Κεντρικής Πλατείας και θα επιστρέψουν οι συμμετέχοντες. Στο μέσον της Πλατείας θα διεξαχθεί και ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι.

Αμέσως μετά, στις 12.00 το μεσημέρι, επίσης στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού θα πραγματοποιήσει και φέτος το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Η διενέργειά του αποτελεί παράδοση για το ΣΕΟ Καλαμάτας, καθώς το γαϊτανάκι διεξάγεται επί 40 χρόνια.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία» διοργανώνει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, το βράδυ, στην πλατεία των Λαιΐκων, βράσιμο παστού, που θα προσφέρεται στο κοινό με πατάτες, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι καρναβαλικό. Το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, θα προσφερθεί μακαρονάδα, θα αφεθούν στον ουρανό αερόστατα, ενώ θα πραγματοποιηθεί γλέντι.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Όθωνος και ώρα 11.30 το πρωί, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει παραδοσιακές μελωδίες από ορχήστρα και χορούς από συλλόγους.

Το Β΄ ΚΑΠΗ διοργανώνει στου Κουφού τις Ελιές, στη Ράχη, αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 16.00. Θα παρουσιασθούν αποκριάτικα τραγούδια από τη χορωδία του ΚΑΠΗ και χοροί της Αποκριάς από το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου. Κατόπιν, θα προσφερθεί φαγητό και θα ακολουθήσει γλέντι. Μέλη και φίλοι του Β΄ ΚΑΠΗ θα ανάψουν φωτιές και θα πετάξουν αερόστατα και χαρταετούς.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ