Αρχές Νοέμβρη και ο μήνας αυτός φαίνεται ότι έχει μπει δυναμικά για την πόλη της Καλαμάτας στον χώρο των εκδηλώσεων  και των δρώμενων που αξίζει να παρακολουθήσουμε ή αλλιώς δεν γίνεται να χάσουμε.

Ο Νοέμβρης, βέβαια, κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μήνας θεάτρου» αφού, όπως θα δείτε και παρακάτω, ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά τουλάχιστον επτά διαφορετικές παραστάσεις παρουσιάζονται στην πόλη μας, τοποθετώντας το θέατρο σε ένα από τα δυνατά χαρτιά της Καλαμάτας.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, όσα – κατά τη γνώμη μας – δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το διάστημα ή αλλιώς όσα προτείνουμε για τις επόμενες ημέρες του Νοεμβρίου…

Φιλοσόφησέ το ή μάθε για τη φιλοσοφία. 

Σε αυτό θα σε «βοηθήσει» η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Δραγώνα – Μονάχου. Είναι μία από τις πιο καταξιωμένες στον χώρο αυτόν και κατάγεται από την Καλαμάτα. Το ανοικτό σεμινάριο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» και ώρα 19:00, ενώ το θέμα της ομιλίας της είναι: «Η επικαιρότητα της Στωικής Φιλοσοφίας στη σύγχρονη παγκόσμια ηθική και στη στάση του ανθρώπου απέναντι στις δοκιμασίες».

Πήγαινε κινηματογράφο με τη Νέα  Κινηματογραφική Λέσχη. 

Είναι σίγουρα ανάμεσα στα βιβλία που πρέπει κάποια στιγμή να διαβάσεις. «Ο ξένος» του Αλμπέρ Καμύ. Παρόλα αυτά, είτε το έχεις διαβάσει είτε όχι, όταν σου δίνεται η ευκαιρία να δεις αυτό το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας να μεταφέρεται στον κινηματογράφο, δεν έχεις δικαιολογία για να το χάσεις. Είναι μια κινηματογραφική προσωπογραφία του Λουκίνο Βισκόντι, η οποία θα προβληθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, στις 21:30, στο Αμφιθέατρο. Θοδ. Αγγελόπουλος, στο Εργατικό Κέντρο.

Εκτός από τη συγκεκριμένη ταινία η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη σού παρέχει και άλλες επιλογές, την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος άλλες ημερομηνίες:

 09/11: Να είσαι εκεί, κύριε Τσανς

 16/11: Μίστερ Κλάιν

30/11: Χαλύβδινες Ψυχές

Ενημερώσου για τον τουρισμό.

Έρχεται για έβδομη φορά στην Καλαμάτα με εισηγήσεις που αφορούν τον Τουρισμό, τον Επισιτισμό, τη Γαστρονομία και την Ευεξία. Το 7ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20 Νοεμβρίου – 22 Νοεμβρίου 2017, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort. Αν είσαι του κλάδου, μην το χάσεις. Αν όχι, πάλι μην το χάσεις.

Πήγαινε θέατρο.

Εδώ οι επιλογές είναι πολλές, ειδικά για μια πόλη όπως η Καλαμάτα, πάρα πολλές. Μπορείς να τις απολαύσεις… Διάλεξε μία, δύο ή και όλες. Ακόμη καλύτερα!

1. «Kομμάτια και Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη – ομάδα Re-Act

Η ομάδα Re-Act είναι και τον Νοέμβρη εδώ και παρουσιάζει τρία μονόπρακτα από τη συλλογή «Kομμάτια και Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, στο Θέατρο Νηπιαγωγείο. Κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο Θέατρο Νηπιαγωγείο.

2. «Ο μικρός Μανουήλ και η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλαντζόπουλου – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Καλαμάτας – Παιδική Σκηνή

Από 5 Νοεμβρίου 2017 και κάθε Κυριακή στις 11:30 μια παράσταση όχι μόνο για παιδιά, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Καλαμάτας, με εξαιρετικές ερμηνείες και σημαντικά νοήματα.

3. «Οι χήρες της Φίοντορ» σε πρωτότυπο κείμενο Πάνου Ηλιόπουλου και Ανδρέα Καρασπήλιου – Θεατρική ομάδα «Όψις»

Η πρωτοτυπία σε όλο της το μεγαλείο. Κείμενο, μουσική, χορογραφίες… 8  -13 Νοεμβρίου 2017, στις 21:30, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

4. «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Έντουαρντ Άλμπι – Θεατρικό Σχήμα «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος»

Εδώ έχουμε ένα έργο σταθμό, από τα κορυφαία και πιο γνωστά της παγκόσμιας δραματουργίας και μια ομάδα της πόλης που έχουμε όλοι αγαπήσει. Γίνεται να το χάσουμε; 10 – 19 Νοεμβρίου 2017, Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο – Κυριακή στις 20:00, στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής (ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ).

5. «Επείγοντα Περιστατικά» του γνωστού κομίστα Αρκά – Θεατρική ομάδα «Fraction»

Η νέα αυτή θεατρική ομάδα μάς συστήνεται με Αρκά. Ας τη γνωρίσουμε στις 19 – 24 Νοεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

6. Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, του Γιουτζήν Ο’ Νηλ – Θεατρική ομάδα  «Μέθεξη»

Αγαπημένη «Ηλέκτρα», αγαπημένος Γιουτζήν Ο’ Νηλ, αγαπημένη Μέθεξη. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Πέμπτης, και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Ώρα έναρξης κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 9:15 μ.μ. , το Σάββατο και τη Κυριακή 8:15 μ.μ.

7. «Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς – ΜΕΘ – Μεσσηνιακό Θέατρο ( Μικρή Σκηνή )

Για δεύτερη φορά η Μικρή Σκηνή του ΜΕΘ παρουσιάζεται και μας παρουσιάζει ένα έργο και έναν συγγραφέα συνώνυμα της λέξης «θέατρο». Από τις 24 Νοεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Η λίστα ενδέχεται να ανανεωθεί με το να προστεθούν και άλλες επιλογές. 

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ